Νέα

Το «Ταξίδι στην Ελλάδα» τέλειωσε γυρίσματα

Από -

© HELLENIC FILM COMMISSION
© HELLENIC FILM COMMISSION

Όλα ξεκίνησαν πριν μια δεκαετία, από την ιδέα της βρετανικής εφημερίδας Observer να βαφτίσει κριτικούς γεύσης τους κωμικούς Στιβ Κούγκαν («Philomena») και Ρομπ Μπράιντον (με πετυχημένη τηλεοπτική θητεία) και να τους στείλει ένα ταξίδι σε έξι εστιατόρια της επαρχιακής Αγγλίας. Οι εντυπώσεις τους δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ενώ η όλη περιπέτειά τους αποτυπώθηκε από τον Μάικλ Γουιντερμπότομ («Τζουντ», «24 Hour Party People», «Ο Δολοφόνος Μέσα μου») πρώτα σε μια τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων και κατόπιν σε κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Το Ταξίδι» (2010).

Η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε τους συντελεστές, οι οποίοι κάθε φορά αυτοσχεδιάζουν πάνω σε ένα σεναριακό σκαρίφημα, να ταξιδέψουν όλοι μαζί τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ιταλία και το 2017 στην Ισπανία. Τώρα ήρθε η σειρά της Ελλάδας, με τους Γουιντερμπότομ, Κούγκαν και Μπράιντον να εμπνέονται από την «Οδύσσεια» και να διασχίζουν τη χώρα μας σε ένα ταξίδι έξι ημερών. Τα γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά, αλλά και την ταινία που θα βγει του χρόνου στις αίθουσες, μόλις ολοκληρώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Αθήνα, Ύδρα, Λέσβο, Χαλκιδική, Πήλιο, Καβάλα και Πελοπόννησο, μα και σε αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το θέατρο της Επιδαύρου, το νησί της Ύδρας, το σπήλαιο του Διρού, το Παλάτι του Νέστορα, το Νιόκαστρο Ναυαρίνου στην Πύλο και τα αρχαία Στάγειρα.

«Συζητώντας για το πού θα μπορούσαμε να πάμε μετά τα γυρίσματα στην Ισπανία και στην Ιταλία, η Ελλάδα προέκυψε λόγω της προφανούς πλούσιας αρχαίας μυθολογίας και φιλοσοφίας της. Αλλά, επίσης, λόγω της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας, η οποία δημιουργεί αυτή τη στιγμή μια άλλη πανευρωπαϊκή δυναμική. Μερικοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμπνέονται από αυτήν την πρόκληση στο status quo η οποία αμφισβητεί τα δεδομένα. Στη συγκεκριμένη σειρά, ο Ρομπ κι εγώ παίζουμε με την ιδέα του ποιοι είμαστε. Μιλάμε για τους εαυτούς μας, αλλά και για πιο εσωτερικά θέματα. Για τις τραγωδίες και το νόημά τους, τη δημοκρατία, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τη γαστριμαργική Ελλάδα του σήμερα», δηλώνει αποκλειστικά στη διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου ο Στιβ Κούγκαν, δηλωμένος φιλέλληνας όσο κι ο Μάικλ Γουιντερμπότομ, o οποίος πριν το «Ταξίδι στην Ελλάδα» γύρισε εδώ και την προηγούμενη ταινία του «Greed», που βρίσκεται τώρα στο στάδιο του μοντάζ και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Άζα Μπάτερφιλντ, Στιβ Κούγκαν, Στίβεν Φράι και Άισλα Φίσερ.

Η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κινηματογραφικού Κέντρου υποστήριξε τη σειρά και την ταινία «Ταξίδι στην Ελλάδα», παρέχοντας καθοδήγηση στην εταιρεία παραγωγής, διευκολύνοντας τις άδειες λήψης κινηματογράφησης για τους αρχαιολογικούς χώρους που ζητήθηκαν για κινηματογράφηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.