Κριτική

Το παιχνίδι των λυγμών

Από -

Δημιουργός ο οποίος πατάει με το ένα πόδι του στη στέρεα βρετανική παράδοση του ρεαλισμού («Μόνα Λίζα», «The Butcher Boy») και με το άλλο στην ονειρική φαντασία («Η Παρέα των Λύκων», «Συνέντευξη με Ένα Βρικόλακα»), ο 71χρονος σήμερα Νιλ Τζόρνταν κέρδισε το 1992 το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για ένα από τα τολμηρότερα δράματα του σύγχρονου σινεμά. Βασισμένο στα πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν την Ιρλανδία στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα (The Troubles), το «Παιχνίδι των Λυγμών» αφηγείται συναρπαστικά μια απρόβλεπτη ερωτική ιστορία, παρασύροντάς μας βαθιά σε ένα λαβύρινθο στο κέντρο του οποίου συναντιούνται η ανθρώπινη επιθυμία και οι ιστορικοκοινωνικές επιταγές – το όνειρο και η πραγματικότητα.

O μύθος του βατράχου που μεταφέρει ένα σκορπιό στην πλάτη του για να διασχίσουν το ποτάμι και ο σκορπιός τελικά τον τσιμπά, μην μπορώντας να αντισταθεί στη φύση του, επανέρχεται στην ιστορία του Φέργκους, εθελοντή του IRA ο οποίος γίνεται φίλος με τον αιχμάλωτο Βρετανό στρατιώτη Τζόντι. Όταν ο τελευταίος δοκιμάζει να δραπετεύσει, τα πράγματα παίρνουν απρόοπτη τροπή, οδηγώντας τον Φέργκους στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τη γοητευτική ερωμένη του Τζόντι, Ντιλ. Αυτό το οποίο ξεκινά ως πολιτικό θρίλερ, αλλάζει ρότα με μια δυναμική σεναριακή ανατροπή και εξελίσσεται σε ένα ερωτικό δράμα, κρύβει μέσα του μια σειρά από επιπλέον εκπλήξεις (μια απ’ όλες είναι επιπέδου… «Έκτης Αίσθησης»), καθώς εξαρχής όλα εδώ είναι στημένα σαν ένα παιχνίδι διαδοχικών μεταμφιέσεων και παραπλανήσεων.

Ο Τόσο η σύγχρονη Ιρλανδία όσο και οι ρόλοι του αρσενικού - θηλυκού αποκαλύπτονται σταδιακά ως «τόποι» θολής αλήθειας και αδύνατης συνύπαρξης, όπου οι άνθρωποι παγιδεύονται μέσα τους ανίκανοι να υπερβούν τους κανόνες που τους διέπουν. Είναι πολιτικοί οι λόγοι; Ιστορικοί; Ταξικοί; Ή μήπως όλα οφείλονται στην ανθρώπινη φύση; Από την κοινωνική πολιτική σε αυτή του σεξ, ο Τζόρνταν θέτει με παρρησία και σκληρή, ειλικρινή ανθρωπιά αναπάντητα ερωτήματα πάνω στις έννοιες της ταυτότητας, των φύλων, της πίστης και του πατριωτισμού.
ΗΠΑ. 1992. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

banner

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά