Νέα

Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Από -

Από το φεστιβάλ Βερολίνου όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο χειμώνα στο τμήμα «Culinary Cinema», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» διεκδικεί τώρα μια θέση στις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης, όπως διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση δύο μελών, αποτελούταν από τον πρόεδρο σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, τον αντιπρόεδρο και επίσης σκηνοθέτη Γιώργο Σταμπουλόπουλο και μέλη τους Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικός κινηματογράφου), Δώρα Μασκλαβάνου (σκηνοθέτις), Ευανθία Ρεμπούτσικα (μουσικοσυνθέτις), Παναγιώτη Σασλίδη (παραγωγός) και Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου).

Η επιτροπή επέλεξε ομόφωνα το ντοκιμαντέρ της Οικονόμου, καθώς διακρίθηκε «για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού» όπως αναφέρει σχετικά το σκεπτικό της επιτροπής.

Η ταινία τοποθετείται σε ένα χωριό της Καρδίτσας, όπου δυο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να καλλιεργήσουν βιολογικές ντομάτες. Συσκευάζοντάς τις πρωτότυπα, φιλοδοξούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σ’ όλο τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με την κριτική του «α» αποτελεί μια «ανθρωποκεντρική, συγκινητική όσο και διασκεδαστική κινηματογραφική “σύνδεση” του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και την νεοελληνική πραγματικότητα».

Το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» συνιστά μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και τολμηρή επιλογή, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη πως η Αμερικανική Ακαδημία σπανίως στην ιστορία της επιλέγει ξενόγλωσσες ταινίες τεκμηρίωσης στην τελική πεντάδα των αντίστοιχων υποψηφιοτήτων. Τώρα, μοναδική εκκρεμότητα για να επικυρωθεί επίσημα η πρόταση είναι η υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού που αναμένεται να τεθεί σύντομα.

Σχετικά Θέματα