Κριτική

Το Μυστήριο του Κυρίου Πικ

Από -

Πέμπτο μυθιστόρημα του Γάλλου Νταβίντ Φενκινός που μεταφέρεται στο σινεμά («Επιστροφή στον Έρωτα», 2011, με την Οντρέ Τοτού), το «Μυστήριο του κυρίου Πικ» αφορά μια απολαυστικά χαλαρή περιήγηση στον κόσμο των βιβλίων και των μυστικών τους, πολλά εκ των οποίων έχουν να κάνουν με την αληθινή ταυτότητα ενός επιτυχημένου συγγραφέα. Στην οθόνη, βέβαια, οι συναρπαστικές πλαστές υπογραφές είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι στην πραγματική ζωή, το ποιος κρύβεται όμως πίσω από τις λέξεις που μας συγκινούν αποτελεί πάντα ένα ερεθιστικό ερώτημα· σαν αυτό που καρφώνεται στο μυαλό του επιτυχημένου κριτικού λογοτεχνίας Ζαν-Μισέλ Ρους όταν φιλοξενεί στην τηλεοπτική εκπομπή του την εκδότρια και σύζυγο του εκλιπόντος συγγραφέα Ανρί Πικ.

Πρόκειται για έναν επαρχιώτη πιτσαδόρο που δεν συνήθιζε να διαβάζει και να γράφει, αλλά κατά τα φαινόμενα άφησε πίσω του το χειρόγραφο ενός αριστουργηματικού μυθιστορήματος, το οποίο εκδόθηκε μόλις κι έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία. Κόντρα στην κοινή πεποίθηση, ο Ρους αναστατώνει τους πάντες και βάζει σκοπό της ζωής του να βρει τον πραγματικό συγγραφέα, ξεκινώντας την έρευνά του με ένα ταξίδι στο Κροζόν της Βρετάνης, χωριό του Ανρί Πικ και της «Βιβλιοθήκης των Απορριφθέντων Βιβλίων», όπου βρέθηκε το χειρόγραφο.

Η μυστηριώδης υπόθεση στήνεται και αναπτύσσεται με σεναριακή επιδεξιότητα, σε έναν feelgood συνδυασμό λογοτεχνικής κομεντί και αστυνομικού θρίλερ. Στην αρχή όλα μοιάζουν να ταιριάζουν με την «επίσημη» εκδοχή, κατόπιν προκύπτουν οι πρώτες αμφιβολίες, οι απαντήσεις που έρχονται αποκαλύπτουν μια καινούργια πραγματικότητα που επίσης παραμένει θολή, με τον Φαμπρίς Λουκινί να ελέγχει με απόλυτη ερμηνευτική κομψότητα τις πιρουέτες της πλοκής και την ψυχολογική μετεξέλιξη του χαρακτήρα του.

Οι λογοτεχνικές αναφορές, ειδικά αυτή στη Μαργκερίτ Ντιράς, είναι πανέξυπνες, η σχέση του πρωταγωνιστικού ζευγαριού (Ζαν-Μισέλ Ρους - Ζοζεφίν Πικ, η κόρη του συγγραφέα) ρεαλιστικά τρυφερή και η αποκάλυψη του μυστικού, αν και προσαρμοσμένη στα κλισέ μιας mainstream κομεντί, δουλεμένη με τσαχπινιά και μεράκι.

Γαλλία, Βέλγιο. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.