Κριτική

Το Μικρό Νησί

Από -

Σε μια ισπανική κωμόπολη του 1980 δύο αστυνομικοί προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση εξαφάνισης δύο νεαρών κοριτσιών. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, τα οποία χάνονται στην πρόσφατη σκοτεινή ιστορία μιας χώρας γεμάτης μυστικά και ψέματα. Δέκα βραβεία Γκόγια για ένα ρεαλιστικό, υποβλητικής ατμόσφαιρας ευρωπαϊκό νεονουάρ, με αναφορές στο «Chinatown», στο «Seven» και στο «True Detective».

Η ανήσυχη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα της Ισπανίας του 1980 είχε δει τον προ πενταετίας θάνατο του δικτάτορα Φράνκο να ανοίγει το δρόμο προς τη δημοκρατική αποκατάσταση. Τα πράγματα όμως δεν είχαν μπει στον ίσιο δρόμο, καθώς οι νοσταλγοί του παρελθόντος διατηρούσαν ακόμη γερά ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό και το 1981 ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αποσοβήθηκε μόλις την τελευταία στιγμή. Εν μέσω αυτής της εύθραυστης αβεβαιότητας, δύο αστυνομικοί καταφθάνουν σε μια κωμόπολη της Ανδαλουσίας και στις λασπωμένες εκβολές του Γουαδαλκιβίρ για να διαλευκάνουν την υπόθεση εξαφάνισης δύο έφηβων αδερφών.

Τα κορίτσια που αναζητούν δεν είναι τα μόνα τα οποία έχουν χαθεί τον τελευταίο καιρό και, καθώς η έρευνα των ντετέκτιβ προχωρά, καλά κρυμμένα μυστικά της μικρής κοινότητας αρχίζουν να έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια. Όλα αυτά επηρεάζουν και τη σχέση μεταξύ των ερευνητών, οι οποίοι πρέπει να παραμερίσουν τις ιδεολογικές κι επαγγελματικές δια­φορές τους προκειμένου να αποκαλύψουν τον στυγνό δολοφόνο ο οποίος τρομοκρατεί την περιοχή. Στη στιβαρή παράδοση του σινεμά των ειδών που έχουν χτίσει εδώ και τρεις δεκαετίες οι Ισπανοί, ο 44χρονος Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ προχωρά ακόμη μακρύτερα από το «Unit 7» του 2012, μια πολυβραβευμένη αστυνομική περιπέτεια, η οποία εξελίσσεται επίσης στη δεκαετία του ’80. Όπως εκεί, έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα υποβλητικό θρίλερ γεμάτο ιστορικοπολιτικές προεκτάσεις.

Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές ταινίες δράσης και μυστηρίου, ο Σεβιλιάνος σεναριογράφος και σκηνοθέτης δίνει μεγάλη σημασία στην αγωνιώδη πλοκή, την οποία ξετυλίγει με υποδειγματική διηγηματική μέθοδο. Οι πληροφορίες που σταδιακά συγκεντρώνουν οι αστυνομικοί περιγράφουν αρχικά μια γενική θολή εικόνα (όπως το καμένο αρνητικό του φιλμ που πέφτει στα χέρια τους), το νετάρισμα της οποίας προχωρά με δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω, άμεσα συνδεδεμένο με το ξεκαθάρισμα της εξίσου θολής, μπερδεμένης εικόνας του παρελθόντος, που στοιχειώνει όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν την απομονωμένη περιοχή.

Άλλα ήθη, άλλοι κανόνες, ο απόηχος ενός κοινωνικού αναβρασμού που (από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση) μάταια επιχειρεί να σπάσει μια ένοχη σιωπή η οποία καλύπτει τα πάντα και στη μέση δύο πιόνια μιας μακρινής εξουσίας που προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη ξορκίζοντας στην πραγματικότητα τους δικούς τους δαίμονες. Ένας σκληρός σκηνοθετικός ρεαλισμός, πικρός, ασφυκτικός και τρυφερά μελαγχολικός, εκμεταλλεύεται στο έπακρον το εντυπωσιακό φυσικό ντεκόρ και συνθέτει τα κομμάτια αυτού του παζλ σε ένα συναρπαστικό νεο-νουάρ, που ξεκινά από τα κινηματογραφικά διδάγματα του «Chinatown» και φτάνει στον αφηγηματικό μοντερνισμό του «True Detective», περιγράφοντας ταυτόχρονα το τέλος ενός ιστορικού κύκλου, μιας σειράς αξιών ζωής κι ενός είδους (παλιομοδίτικου;) μυθοπλαστικού ήρωα.

Ισπανία. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Σχετικά Θέματα

1η Ρετροσπεκτίβα WeirdWave στο Άστορ

08/06/2016

1η Ρετροσπεκτίβα WeirdWave στο Άστορ

Το ανεξάρτητο arthouse label κινηματογραφικών ταινιών πραγματοποιεί μια εβδομάδα προβολών με τις καλύτερες κυκλοφορίες του

Το top 10 της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για το 2015

26/02/2016

Το top 10 της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για το 2015

Η μοναδική ένωση κριτικών κινηματογράφου στην Ελλάδα ανακοίνωσε τις δέκα καλύτερες ξένες και τέσσερις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περασμένης χρονιάς.

To top 10 του Γιάγκου Αντίοχου για τη σεζόν 2014-15

28/08/2015

To top 10 του Γιάγκου Αντίοχου για τη σεζόν 2014-15

Αυτές είναι οι καλύτερες από τις 336 ταινίες, που προβλήθηκαν στις αθηναϊκές αίθουσες από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με τον κριτικό του «α»

To top 10 του Χρήστου Μήτση για τη σεζόν 2014-15

28/08/2015

To top 10 του Χρήστου Μήτση για τη σεζόν 2014-15

Ποιες είναι οι καλύτερες από τις 336 ταινίες που προβλήθηκαν στις αθηναϊκές αίθουσες από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 σύμφωνα με τον κριτικό του «α»;

Ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ μιλάει για το αριστουργηματικό «Μικρό Νησί»

17/06/2015

Ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ μιλάει για το αριστουργηματικό «Μικρό Νησί»

Ο 44χρονος Σεβιλιάνος σκηνοθέτης της ταινίας έκπληξης του καλοκαιριού εξηγεί πως η πολιτική, το σινεμά των ειδών και το «Chinatown» συναντιούνται σε ένα αστυνομικό θρίλερ που απέσπασε 10 βραβεία Γκόγια.