Κριτική

Το Μάθημα

Από -

Μάθημα νταρντενικής λιτότητας, κοινωνικής ανάλυσης και πολιτικής οξυδέρκειας με πολλά διεθνή φεστιβαλικά βραβεία.

banner

Όλα ξεκινούν από την εξουσία: ο λόγος του δασκάλου σε μια τάξη δημοτικού είναι σχεδόν ισοδύναμος με αυτόν του Θεού. Μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει τους μικρούς μαθητές, μπορεί να τους καταπιέσει και να τους αποπροσανατολίσει. Η Ναντέζντα έχει τις καλύτερες των προθέσεων και όταν αποφασίζει να ανακαλύψει τον μικροκλέφτη της τάξης, είναι για να δώσει σε όλους ένα μάθημα περί δικαίου, αδίκου και συλλογικής ευθύνης.

Επικεντρώνει όλη της την ενέργεια στο να τον πείσει να αποκαλυφθεί, τη στιγμή κατά την οποία η (εξωσχολική) ζωή την τραβάει όλο και πιο βαθιά σε μια επικίνδυνη παγίδα που απειλεί να τη φέρει στη θέση των μαθητών της. Γιατί ο ρέμπελος άντρας της έχει φάει τα λεφτά που του αφήνει εδώ και πολύ καιρό για να πληρώσει τις δόσεις του σπιτιού στην τράπεζα, η οποία είναι τώρα έτοιμη να το κατασχέσει. Πέφτοντας από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, ένας αγώνας δρόμου ξεκινά για τη δυναμική, αλλά απελπισμένη Ναντέζντα, η οποία δανείζεται από τοκογλύφους, μεγαλώνει κι άλλο τις επώδυνες υποχρεώσεις της και παγιδεύεται γρήγορα σε έναν απόλυτα αναπόδραστο φαύλο κύκλο.

Όλα ξεκινούν από την εξουσία: αυτή του νόμου, των τραπεζών, του ισχυροτέρου (τοκογλύφοι - γκάνγκστερ), του άντρα συζύγου, του δασκάλου… Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ εγείρουν ηθικά διλήμματα σε μια κοινωνία χωρίς ηθικές αξίες, τη διαδοχική κατάρρευση των οποίων αντιμετωπίζει έκπληκτη η νομοταγής ηρωίδα τους, υποχρεωμένη από ένα σημείο και μετά να γίνει κι αυτή συνένοχη στο έγκλημα – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η αδιέξοδη πορεία της, δαιδαλώδης μέσα στις κοινωνικές στενωπούς που συναντά διαρκώς μπροστά της, διατηρεί ένα διακριτικό χιούμορ ακόμα κι όταν η πλοκή ανεβάζει την αγωνία στα επίπεδα ενός αγχωτικού θρίλερ. Ταυτόχρονα, το ντοκιμαντερίστικο, νταρντενικό σκηνοθετικό ύφος κρατά την πλοκή και τους χαρακτήρες προσγειωμένους γερά στη σύγχρονη βουλγάρικη καθημερινότητα, σε έναν ωμό, ειρωνικό και συγκινητικά πικρό κινηματογραφικό συνδυασμό, φορτωμένο με πολλές διεθνείς φεστιβαλικές διακρίσεις (Σαν Σεμπαστιάν, Γκέτεμποργκ, Θεσσαλονίκη, Σόφια).

Βουλγαρία, Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

banner