Νέα

Το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Από -

«Interruption» του Γιώργου Ζώη
«Interruption» του Γιώργου Ζώη

Οι σχέσεις του Γιώργου Ζώη με το κορυφαίο ιταλικό κινηματογραφικό φεστιβάλ καλά κρατούν. Οι δυο μικρού μήκους ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη «Casus Belli» (2010) και «Τίτλοι Τέλους» (2012) είχαν κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, με το δεύτερο να κερδίζει μάλιστα το European Film Award. Τώρα, ο Γιώργος Ζώης κάνει το φιλόδοξο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του με το «Interruption», κερδίζοντας για μια ακόμη φορά τους προγραμματιστές της Μόστρα, οι οποίοι το συμπεριέλαβαν στο Orizzonti το δεύτερο σημαντικότερο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Ένας ακόμη Έλληνας σκηνοθέτης, λοιπόν, βρίσκεται σε μια κορυφαία κινηματογραφική διοργάνωση, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό σινεμά παραμένει ένα από ελάχιστα ζωντανά και παραγωγικά κομμάτια της χώρας μας. Ας δείξουμε επιτέλους το σεβασμό που του αρμόζει...

Η επίσημη περίληψη της ταινίας μας μεταφέρει σε μια θεατρική παράσταση που γίνεται κάπου στην Ελλάδα. «Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της “Ορέστειας” ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο».

Όπως γράφει ο Γιώργος Ζώης στο προσωπικό του σημείωμα: «To Interruption είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη "θέατρον" που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το Interruption είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας».

Στο «Interruption» πρωταγωνιστεί ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, ενώ εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Καρτέρης, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber, Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρος Σιδηράς, Χρήστος Σουγάρης, Χρήστος Στέργιογλου, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινεία Τσαμάτη, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρος Φιλίππου, Νίκος Φλέσσας.

Το 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας γίνεται από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.