Κριτική

Το Φάντασμα στο Κέλυφος

Από -

Ένα διάσημο anime διασκευάζεται με χολιγουντιανή αξιοπρέπεια, κλείνοντας το μάτι στο «Μπλέιντ Ράνερς», το «Matrix» και την εικονογραφική παράδοση των manga.

Αναζητώντας ιδέες και πηγές έμπνευσης από το σίριαλ του διπλανού στούντιο μέχρι τα πέρατα του κόσμου, το Χόλιγουντ έφτασε τελικά και στα γιαπωνέζικα manga (κόμικς) και anime (καρτούν), ξεκινώντας τις φιλόδοξες διασκευές με ένα από τα διασημότερα του είδους. Το διά χειρός Μασαμούρε Σίροου «Ghost in the shell», το οποίο πρωτοτυπώθηκε το 1989 κι έξι χρόνια αργότερα έγινε κινηματογραφικό animation από τον Μαμόρου Όσι με ανάλογα μεγάλη­ επιτυχία, περίμενε σχεδόν μία δεκαετία (ο Στίβεν Σπίλμπεργκ απέκτησε τα σχετικά δικαιώματα το 2008) για να μετατραπεί σε αγγλόφωνη live action περιπέτεια, η οποία διατηρεί τις βασικές προϋποθέσεις του κόμικς, αλλάζει όμως την πλοκή του anime (που ακολουθεί τα ίχνη του Puppet Master): σε ένα μέλλον όπου ανθρώπινα μέλη μπορούν να εμφυτεύονται σε μηχανικούς σκελετούς, μια cyborg αστυνομικός αναζητά τον υπεύθυνο μιας σειράς δολοφονιών στελεχών από την εταιρεία που την κατασκεύασε. Όσο πλησιάζει κοντά του αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η ιστορία του συνδέεται με το δικό της σκοτεινό παρελθόν, το οποίο δεν μπορεί να θυμηθεί, αλλά έχει αποσπασματικές, ασαφείς εικόνες.

Πέρα από το φουτουριστικό σκηνικό και την πανταχού παρούσα τεχνολογία, το κέλυφος της ιστορίας δηλαδή, το φάντασμά της δεν είναι παρά ένα απλοϊκό, πασίγνωστο παραμύθι αυτογνωσίας κι εκδίκησης. Οι καλοί από τη μία και οι κακοί από την άλλη, αυτό που φαίνεται δεν είναι αυτό που είναι, ενώ η ανθρώπινη συνείδηση αγωνίζεται να μείνει ζωντανή σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων, συμφερόντων, παραπλανήσεων­ και γραφικής βίας. Το «Blade Runner» δανείζει και το «Matrix» επιστρέφει ως αντιδάνειο εικόνες από ένα θεαματικό μέλλον, με την προσεγμένη παραγωγή να κινείται στην εικονογραφική παράδοση των manga, συγκρατώντας τα αιματοβαμμένα ξεσπάσματα σε ελεγχόμενο, καθαρά mainstream πλαίσιο. Μια αξιοπρεπής χολιγουντιανή σινε-μεταγραφή δηλαδή, η οποία σέβεται τόσο τα ελάχιστα της ασιατικής κουλτούρας όσο και την απλότητα των b-movies, χαρίζοντας στη Σκάρλετ Γιόχανσον άλλον έναν αξέχαστο kick-ass και σέξι ρόλο.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: UIP.