Φεστιβάλ

Το Ethnofest επιστρέφει και περιμένει τις ταινίες σας

©Thalia Galanopoulou
©Thalia Galanopoulou

Το ραντεβού με το πιστό κοινό του ανανεώνει το 12ο Ethnofest Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας το οποίο επιστρέφει στις 25/11-2/12.

banner

Έτσι, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προγράμματός της, η διοργάνωση αναζητά ανθρωπολογικά και εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, όπως επίσης ταινίες που υπερβαίνουν με δημιουργικό τρόπο τα όρια (των συμβατικών προδιαγραφών) της συγκεκριμένης κινηματογραφικής προσέγγισης. Η πρόσκληση αυτή αφορά και ταινίες σπουδαστριών και σπουδαστών που έγιναν ως μέρος των πτυχιακών, μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τους εργασιών ή μέσα στο πλαίσιο άλλων πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Κατάλληλες θεωρούνται οι ταινίες παραγωγής από το 2019 και μετά οι οποίες μπορούν να υποβληθούν σε μία από τις τέσσερις ανοιχτές ενότητες: Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία και τη φετινή κεντρική θεματική ενότητα με τίτλο «Ρομαντισμός: Κάμερα, Εξιδανίκευση και το Πραγματικό».

Η υποβολή ταινιών μπορεί να γίνει έως και τις 31 Μαΐου 2021. Τους όρους, τις προϋποθέσεις και την αίτηση για συμμετοχή στο φεστιβάλ, θα τα βρείτε εδώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ethnofest.gr/blog/submission-of-films-ethnofest-2021/

©Thalia Galanopoulou
©Thalia Galanopoulou

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανοιχτές ενότητες.

Φοιτητικές Ταινίες: στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ταινίες σπουδαστών από ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί φοιτητές/τριες στον τομέα της Οπτικής Ανθρωπολογίας ή και  άλλων πανομοιότυπων σπουδών, αντικαθιστούν μια διατριβή ή μια πτυχιακή εργασία, με τη δημιουργία μιας ταινίας σχετικής με γενικότερη εξέλιξη  της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών.

Πανόραμα: στην ενότητα αυτή το φεστιβάλ προσκαλεί και δίνει βήμα στους δημιουργικούς και καινοτόμους των κοινωνικών επιστημών, όσον αφορά την παραγωγή ταινιών, είτε αυτές προέρχονται από καταξιωμένους στο χώρο είτε από ανερχόμενα ταλέντα.
Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία: η συγκεκριμένη ενότητα αναζητά τον πειραματισμό πάνω στα μέσα, τις φόρμες, τις αφηγηματικές τεχνικές και πρακτικές της παραγωγής εθνογραφικών ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες αυτές με νέα οπτικά και αισθητηριακά εργαλεία, θα αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο των ανθρωπολογικών αναλύσεων.

Ειδική Θεματική Ενότητα: Το φεστιβάλ έχει εντάξει στο πρόγραμμα του μια ειδική θεματική ενότητα προβολών  αναφορικά με τις οπτικές-ανθρωπολογικές προσεγγίσεις πάνω σε κοινωνικά ζητήματα. Μέσα από τις προβολές αυτές, θα επισημανθεί η σπουδαιότητα καταγραφής και μελέτης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

«Ρομαντισμός: Κάμερα, Εξιδανίκευση και το Πραγματικό»: Πρόκειται για τη νέα ενότητα που θα προσθέσει φέτος το Ethnofest και θα φέρει στο προσκήνιο την έννοια του ρομαντισμού και τις πολλαπλές χρήσεις του. Στην ενότητα αυτή το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί σε ταινίες που ερευνούν τη σχέση μεταξύ ετερότητας, υπερβατικότητας και εξωτικοποίησης, πάντα στα πλαίσια του έρωτα, των ταξιδιών, της ζωής  στη φύση, της μνήμης, της λαογραφίας , του ακτιβισμού κ.α. Επίσης, θα αναζητηθούν ταινίες που θα προσεγγίζουν με κριτική σκέψη βασικές έννοιες του ρομαντισμού(εξιδανίκευση, εξύψωση, υπερβατικότητα )και μοτίβα, αλλά και ταινίες που θα τα απορρίπτουν εντελώς, προωθώντας την ανάγκη για από-ρομαντικοποίηση του κόσμου. Καλεσμένος επιμελητής της ενότητας είναι ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Καλαντζής, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

banner