Κριτική

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών

Από -

Η πιο απολαυστική και κινηματογραφικά σπιρτόζικη ταινία με ζόμπι των τελευταίων ετών, η οποία προσφέρει ανατριχιαστικές σκηνές δράσης και αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο.

Όταν ο σπουδαίος Τζορτζ Ρομέρο «ανέστησε» τα ζόμπι στο αριστούργημα «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών», δεν βρήκε μόνο ένα νέο τρόπο να τρομοκρατεί το κοινό αλλά κι ένα πρωτότυπο μέσο για να επινοεί αιχμηρές πολιτικές αλληγορίες. Έκτοτε οι ζωντανοί νεκροί... εξελίχτηκαν: έπαψαν να προέρχονται αποκλειστικά από νεκροταφεία («28 Μέρες Μετά»), ενώ βελτιώθηκαν η ταχύτητα και η νοημοσύνη τους («Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ»). Ο έμπειρος στα anime σκηνοθέτης Γέον Σανγκ-χο, με το «Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών» σκαρφίζεται ένα εύστοχο όσο και απλό στις αφηγηματικές του γραμμές σενάριο, που καταφέρνει να διευρύνει κι άλλο το πεδίο δράσης των ζόμπι. Ένας διαζευγμένος μεσοαστός ταξιδεύει σιδηροδρομικώς με την κόρη του από τη Σεούλ στο Μπουσάν, όπου τους περιμένει η μητέρα της. Την ίδια μέρα ξεσπά επιδημία από έναν ιό αγνώστου ταυτότητας που μετατρέπει τους πάντες σε αιμοβόρα ζόμπι. Ένα από αυτά κατορθώνει να επιβιβαστεί στο τρένο τους τη στιγμή που αναχωρεί από το σταθμό.

Ο Σανγκ-χο σκηνοθετεί με... σαρκοβόρο ηλεκτρισμό, οδηγώντας τάχιστα τη δράση στους στενούς διαδρόμους της κινούμενης υπερταχείας. Εκεί ξεκινάει και το αλλοπρόσαλλο, κλειστοφοβικό κυνηγητό των ανυποψίαστων επιβατών, οι οποίοι προσπαθούν μάταια να ξεφύγουν από τους λυσσασμένους νεκροζώντανους. Δεν είναι λίγες οι σκηνές ανθολογίας στην ταινία –όπως μια κατολίσθηση ζόμπι!–, οι οποίες την ανεβάζουν ακόμη περισσότερο ποιοτικά έτσι όπως συνδυάζονται με πινελιές χιούμορ.

Η μεγαλύτερη αρετή της, βέβαια, βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Νότια Κορέα το 2015. Η ξαφνική επιδημία άτυπης πνευμονίας Μέσης Ανατολής στη χώρα βρήκε τον κρατικό μηχανισμό πλήρως απροετοίμαστο, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο 36 ανθρώπους.

Ο Σανγκ-χο εφαρμόζει στην ταινία ακριβώς τα ίδια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό της επιδημίας (καταστολή, επιβολή στρατιωτικού νόμου) κι εμφανίζει τη μαζική υστερία ως μια ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των πολιτών ή ακόμη κι εξέγερση. Ανεξαρτήτως κοινωνικού στάτους, οι επιβάτες του τρένου είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν αν θέλουν να επιβιώσουν.

Παρότι το κοινωνικό σχόλιο του Σανγκ-χο διατρέχει συγκρατημένα όλη την ταινία, χωρίς να εκπίπτει σε υπερφίαλους διδακτισμούς, δεν αποφεύγει την ατελή απεικόνιση ορισμένων χαρακτήρων καθώς και σκόρπιες γλυκανάλατες σκηνές περιττού slow motion.

Το γεγονός όμως παραμένει πως το «Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών» είναι η πιο διασκεδαστική και κινηματογραφικά σπιρτόζικη ταινία ζόμπι των τελευταίων ετών. Διατηρεί αμείωτη την ένταση, τιμά την ασιατική παράδοση του σινεμά τρόμου και, αν μη τι άλλο, μας μαθαίνει τι πρέπει να γίνει αν εγκλωβιστούμε με ζόμπι σε ταχεία (φανταστικό σενάριο δεν είπαμε;) του ΟΣΕ...

Νότια Κορέα. 2016. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: FEELGOOD ENTERTAINMENT.