Νέα

Το «Digger» είναι η ελληνική πρόταση για τα 94α Όσκαρ

Από -

Η εξαιρετική πορεία του «Digger» του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Τζώρτζη Γρηγοράκη που είχε μια πετυχημένη παραμονή στις ελληνικές αίθουσες και στο ενδιάμεσο απέσπασε βραβεία σε Μπερλινάλε, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και 10 Ίριδες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τώρα εξαργυρώνεται εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα 94α βραβεία Όσκαρ.

Το «Digger» προτείνεται στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ώστε να ληφθεί υπόψη για τις υποψηφιότητες της κατηγορίας καλύτερης διεθνούς ταινίας. Την επιλογή ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η επιτροπή αποτελούταν από τους: Εύα Στεφανή (σκηνοθέτρια, εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., πρόεδρος της επιτροπής), Δημήτρη Σοφιανόπουλο (σκηνοθέτης, αντιπρόεδρος της επιτροπής), Χρήστο Νίκου (σκηνοθέτης και περσινός προτεινόμενος για την εκπροσώπηση), Γιάννη Δασκαλοθανάση (διευθυντής φωτογραφίας), Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός), Δημήτρη Παπαδημητρίου (μουσικοσυνθέτης), Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο (κριτικός κινηματογράφου).

Να σημειώσουμε εδώ πως το «Digger» είχε προτείνει και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το «Digger», καθώς σύμφωνα με το δελτίο τύπου «έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα».

banner

Σχετικά Θέματα