Κριτική

Το Άγγιγμα του Κακού

Από -

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα γραφής της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του Όρσον Γουέλς. Ο παμμέγιστος Αμερικανός δημιουργός μετατρέπει την έρευνα για μια έκρηξη βόμβας από έναν Μεξικανό κι έναν Αμερικανό αστυνομικό σε ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ στην ιστορία του είδους.

Αν και για αρκετά χρόνια το αστυνομικό δράμα του Αμερικανού βιρτουόζου δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε, σήμερα δικαίως θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του. Ο παμμέγιστος Αμερικανός δημιουργός μετατρέπει την έρευνα για μια έκρηξη βόμβας από έναν Μεξικανό κι έναν Αμερικανό αστυνομικό σε ένα από τα κορυφαία φιλμ νουάρ στην ιστορία του είδους.

Πλανοθεσία που ξεβολεύει τον θεατή, σκιές στο φόντο που στοιχειώνουν τη δράση, αποπνικτικό και κάθιδρο μεξικανικό φόντο, εικαστική λεπτολογία που αποφεύγει την αυτοαναφορικότητα, καστ απίστευτης ποιότητας κι ένα εναρκτήριο μονοπλάνο τριάμισι λεπτών, που αποτελεί από μόνο του κινηματογραφική σπουδή, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του αριστουργηματικού παζλ. Όλα τα παραπάνω δεν υπηρετούν κάποιον αόριστο περφεξιονισμό, αλλά αποτελούν ένα σχόλιο πάνω στην παντοδύναμη εξουσία, στους φορείς της και στη διαφθορά που τους χαρακτηρίζει. Στις αίθουσες προβάλλεται το «director’s cut», μια μεταγενέστερη εκδοχή της ταινίας, η οποία μονταρίστηκε με βάση ένα υπόμνημα 58 σελίδων που είχε στείλει ο Γουέλς στην παραγωγό εταιρεία Universal.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1958. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: NEW STAR