Φεστιβάλ

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου προ των πυλών

Από -

«Before the Flood»
«Before the Flood»

Με ταινία έναρξης το βραβευμένο «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου ανάβει τους προβολείς του το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (17-27/1) με επίκεντρο την Καλαμάτα και ακόμα οκτώ πόλεις (Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο).

Στο φετινό πρόγραμμα δίνεται έμφαση στο περιβάλλον, μέσω ειδικά σχεδιασμένου αφιερώματος, στο πλαίσιο του οποίου ο Ρώσος φωτογράφος και σκηνοθέτης Βλαντ Σόκχιν θα εκθέσει 34 φωτογραφίες του με θέμα τις «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής», μερικές από τις οποίες τράβηξε σε ταξίδι του στη Μεσσηνία. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν βρίσκουμε το παραγωγής και αφήγησης Λεονάρντο Ντι Κάπριο «Before the Flood» (Φίσερ Στίβενς), το βραβευμένο «Soyalism» (Στέφανο & Ενρίκο Παρέντι) σχετικά με την καταστροφή των φυσικών πόρων από κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων, την ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» (Μαριάννα Οικονόμου), καθώς επίσης τρεις ταινίες της ακτιβίστριας σκηνοθέτιδας Ιάρα Λι (Iara Lee) από τη Βραζιλία.

«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»
«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»

Η Λι αποτελεί επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος, την οποία συμπληρώνουν οι Στέλλα Θεοδωράκη και Ρόμππερτ Ρόμπουτ από την Ολλανδία. Η θεματική του διαγωνιστικού είναι η ισότητα, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που διεκδικούν τα βραβεία του φεστιβάλ ξεχωρίζει το «#Female Pleasure». Το ντοκιμαντέρ της Μπάμπαρα Μίλερ έχει βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Λοκάρνο, αλλά και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας τις μορφές καταπίεσης που εξακολουθούν να βιώνουν οι γυναίκες όλου του κόσμου. Σημειώστε ακόμα το αισθητικά εντυπωσιακό «Zero Impunity» (Νικολά Μπλιέ, Στεφάν Ουμπέρ-Μπλιέ & Ντενί Λαμπέρ), το οποίο συνδυάζει πολύχρωμα animation και live action για να καταπολεμήσει την ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου και τέλος, το ελληνικό «Ρίτα» (Γιώργος Δανόπουλος) με πρωταγωνίστρια μια ιερόδουλη της παλιάς Αθήνας. Οι δημιουργοί όλων των ταινιών θα είναι παρόντες στις προβολές.

Μάθετε περισσότερα για το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο επίσημο site και διαβάστε το πρόγραμμα προβολών εδώ.