Φεστιβάλ

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ετοιμάζει αφιέρωμα με επίκεντρο τα ζώα

Από -

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10/3), καθώς ανακοινώθηκε το πρώτο αφιέρωμα του προγράμματός του.

Με τίτλο «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;», το αφιέρωμα εμπνέεται από το ομώνυμο δοκίμιο του σπουδαίου ριζοσπάστη διανοητή Τζον Μπέρτζερ, στο οποίο ο συγγραφέας αναδεικνύει τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, με γνώμονα την πανάρχαια σχέση ανθρώπου – ζώων και τη θέση της στο σύγχρονο καταναλωτικό κόσμο. Μάλιστα το δοκίμιο θα μεταφραστεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Χριστίνα Λιναρδάκη και θα δημοσιευθεί στον Α-Κατάλογο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Σε αυτό ο Μπέρτζερ λέει: «Η πολιτιστική περιθωριοποίηση των ζώων είναι μια περισσότερο σύνθετη διαδικασία από ό,τι η σωματική περιθωριοποίησή τους. Τα ζώα του νου δεν μπορούν να διασκορπιστούν τόσο εύκολα. Αποφθέγματα, οράματα, παιχνίδια, ιστορίες, προλήψεις, η ίδια η γλώσσα τα ανακαλεί.»

Οι ταινίες του αφιερώματος φιλοδοξούν να απαντήσουν στους προβληματισμούς που θέτει ο Μπέρτζερ αλλά και να κινητοποιήσουν το κοινό του φεστιβάλ. Δείτε τις πρώτες ταινίες που το απαρτίζουν:

Buddy της Χέντι Χόνιγκμαν

Μια πιο τις πιο τρυφερές πλευρές της σχέσης ανθρώπων – ζώων αποτυπώνει η ταινία της βραβευμένης ντοκιμαντερίστριας. Η Χόνιγκμαν παρατηρεί έξι αφοσιωμένους σκύλους συνοδούς που προσφέρουν θεραπεία και στήριξη σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Μεταξύ αυτών, μια ηλικιωμένη τυφλή γυναίκα, ένα αυτιστικό αγόρι κι ένας βετεράνος με μετατραυματικό στρες. Φιλαράκια λόγω ανάγκης, περίστασης ή αληθινής αγάπης;

When Lambs Become Lions του Τζον Κάσμπι

Άνθρωπος εναντίον ζώων, ένας αγώνας άνισος και ολέθριος που εκτυλίσσεται στην Κένυα. Εκεί ζουν -αντίπαλοι αλλά και σύμμαχοι- ένας έμπορος ελεφαντόδοντου και ο ξάδελφός του, ένας φύλακας που προσπαθεί να προστατέψει τα είδη προς εξαφάνιση. Η μάχη για επιβίωση, τόσο για τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, ξεκινά. Ένα περιβαλλοντικό θρίλερ με εξαιρετική κορύφωση, που απέσπασε βραβείο μοντάζ στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα.

The Hidden Side of Animal Transport του Μάνφρεντ Κάρεμαν

Εικόνες – σοκ εκτυλίσσονται κατά τη μεταφορά ζώων που εξάγονται από την Ευρώπη. Η κακομεταχείριση αυτών των πλασμάτων συγκλονίζει και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πάνε περίπατο. Άραγε, για πόση βαρβαρότητα ενάντια στα ζώα είναι ικανός ο άνθρωπος;

Animus Animalis (Α Story about People, Animals and Things) της Άιστι Ζεγκουλίτε

Μια ομάδα κυνηγών ελαφιών επί τω έργω. Δύο ταριχευτές που προσπαθούν να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους. Η καθημερινότητα μιας φάρμας που εκτρέφει ελάφια. Κι ένας διαγωνισμός ταρίχευσης όπου θα νικήσει όποιο νεκρό ζώο μοιάζει πιο... ζωντανό. Ένα απρόβλεπτο ντεμπούτο που θυμίζει το σινεμά του Ρόι Άντερσον, ποτισμένο με ειρωνεία και χιούμορ – ή, αλλιώς, πώς ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με τα ζώα στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου.

For the Birds του Ρίτσαρντ Μάιρον

Τι συμβαίνει όταν η αγάπη του ανθρώπου για τα ζώα ξεπερνά τα όρια; Μια γυναίκα με εμμονή στα πτηνά ζει με περίπου 200 από αυτά. Αργά ή γρήγορα, έρχεται σε σύγκρουση με τις τοπικές οργανώσεις προστασίας των ζώων αλλά και με τον σύζυγό της, που είναι ανήμπορος πλέον να ανεχτεί το άρρωστο πάθος της. Μια αφοπλιστική κωμικοτραγική ιστορία.

Σχετικά Θέματα

Ανακαλύψτε τα 178 ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18/02/2019

Ανακαλύψτε τα 178 ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Προετοιμαζόμαστε για το ταξίδι στο βορρά ξεφυλλίζοντας το πλούσιο πρόγραμμά του.

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λέει «Μη μου άπτου»

04/02/2019

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λέει «Μη μου άπτου»

Δείτε όλες τις ταινίες που θα διεκδικήσουν φέτος το Χρυσό Αλέξανδρο στη διοργάνωση – γιορτή του ντοκιμαντέρ.

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δίνει carte blanche στον Λούι Ψυχογιό

31/01/2019

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δίνει carte blanche στον Λούι Ψυχογιό

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης επισκέπτεται την Ελλάδα ως καλεσμένος της διοργάνωσης και παρουσιάζει τα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ.

Έναρξη με Λέοναρντ Κοέν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

31/01/2019

Έναρξη με Λέοναρντ Κοέν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ για τη σχέση του τραγουδοποιού με τη μούσα του έρχεται στη διοργάνωση κατευθείαν από το φεστιβάλ του Σάντανς.

7 ταινίες για τον κόσμο που αλλάζει στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

21/01/2019

7 ταινίες για τον κόσμο που αλλάζει στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Από τα φεμινιστικά κινήματα και τη βιομηχανία του κρέατος έως τον αθέατο κόσμο της πορνογραφίας αυτές είναι οι ταινίες που αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα εν κινήσει.