Κριτική

Θεέ μου, τι σου Κάναμε;

Από -

Οι τυπικοί καθολικοί Γάλλοι αστοί Βερνέιγ προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα πως έχουν για γαμπρούς έναν Εβραίο, έναν Άραβα κι έναν Κινέζο. Όταν η τέταρτη κόρη τους τους ανακοινώνει πως πρόκειται και αυτή να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Παλιομοδίτικη, γεμάτη κλισέ λαϊκή κωμωδία, η οποία έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων στη Γαλλία.

Λαϊκή κωμωδία παλαιάς κοπής, το «Θεέ μου…» μοιάζει να έρχεται πακέτο από τη δεκαετία του ’60, εκτός από το βασικό σεναριακό του εύρημα, το οποίο ακουμπά σε μια πιο σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτή που αφορά τους μεικτούς γάμους κι έχει πέσει σαν κατάρα στη συντηρητική οικογένεια των Βερνέιγ. Καθολικός και γκολικός, ο 65άρης Κλοντ προσπαθεί μάταια να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχει για γαμπρούς έναν Εβραίο, έναν Άραβα κι έναν Κινέζο. Και όταν η τέταρτη­ κόρη του του ανακοινώνει πως πρόκειται και αυτή να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.
Στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από μερικές φαρσικές παρεξηγήσεις διαφυλετικού περιεχομένου, μια και ο Αφρικανός γαμπρός που προστίθεται στον... πολυεθνικό συνωστισμό κουβαλά (μέσω πατρός) τις ρατσιστικές προκαταλήψεις της άλλης πλευράς. Έτσι, ενώ ανταλλάσσονται μερικές πραγματικά αστείες ατάκες, το όλο «δράμα» κυλά αφόρητα προβλέψιμα, μπερδεύεται και λύνεται με ασύλληπτη ευκολία, ενώ τυλίγει στη γραφικότητα κάθε ενδιαφέρουσα κοινωνικοπολιτική αναφορά. Στοιχεία που δεν εμπόδισαν τους Γάλλους θεατές να κάνουν ουρές, ξεπερνώντας σε προσέλευση τα 8 εκατομμύρια.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ODEON.