Κριτική

The Republic

Από -

Ένας φιλόδοξος συνδυασμός περιπέτειας και πολιτικού θρίλερ, που χάνει γρήγορα τη συνεκτικότητά του και την επαφή του με την πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια απενοχοποιημένα θρίλερ, νουάρ, επικά φιλμ, ταινίες τρόμου, ζόμπι και slasher made in Greece έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους, κόντρα στα δράματα δημιουργών που μονοπωλούσαν… αιώνια το ελληνικό σινεμά. Ο Δημήτρης Τζέτζας πραγματοποιεί με τόλμη και τεχνική επάρκεια το ντεμπούτο του, ένα φιλόδοξο συνδυασμό περιπέτειας και πολιτικού θρίλερ, το οποίο επιχειρεί μια κατάδυση στα dirty ελληνικά politics και στον αθηναϊκό υπόκοσμο. Ξεναγός μας στο σκοτεινό αστικό τουρ είναι ο Αχιλλέας, ένας νεαρός που κάνει παράνομες παρακολουθήσεις για λογαριασμό του διεφθαρμένου δημοσιογράφου Μάριου Σφήκα.

Όταν γίνει μάρτυρας ενός βίαιου παζαριού γυναικών, παραιτείται, χωρίς να υπολογίζει τις τραγικές συνέπειες της επιλογής του. Λανθασμένη αποδεικνύεται εντέλει και η επιλογή να συμπεριληφθούν στο «Republic» μια σειρά από κοινωνικές καταγγελίες που ξεκινούν από το trafficking και την πολιτική/αστυνομική διαφθορά και φτάνουν μέχρι τα σκάρτα ΜΜΕ, τον ρατσισμό και τα διεθνή γεωπολιτικά deals! Αποπροσανατολισμένο δημιουργικά, τόσο στο σεναριακό όσο και το αισθητικό του κομμάτι (ατάκτως ερριμμένες σκηνές με αναφορές σε νουάρ, ασιατικές περιπέτειες, θρίλερ, gangster movies κ.ά.), το φιλμ χάνει τη συνεκτικότητά του και την επαφή του με την πραγματικότητα.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: VILLAGE.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Abra πριν από 3 χρόνια

    Φοβερά πρόχειροτητα σενάριο που μπερδεύει διαφορα θέματα χωρις φυσικα να καταφέρνει να κατα πιαστεί με κανενα . Ειδικά στο 2ρο μισο χάνει καθε επαφή με την πραγματικότητα
    Κρίμα για τους πολυ αξιόλογους ηθοποιούς ....

  • Esposito πριν από 3 χρόνια

    Γιάγκο εύγε που συνεχίζεις με πιστή προσλήλωση την σωρεία αποτυχημένων κριτικών του αθηνοράματος. Η ταινία είναι αστυνομικό θρίλερ και σπλάτερ και παρωδία ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται κατι περισσότερο απο την διανοητική ανάπτυξη πυγολαμπιδας για να το καταλάβεις. Ο σκηνοθέτης δεν επιθυμεί να αναπαραστήσει την πραγματικότητα, και δεν στοχεύει στην κοινωνική αφύπνιση απέναντι στη διαφθορά και τράφικινγ. Όσον αφορά την συνεκτικότητα έιναι ίσως απο τα πιό δυνατά στοιχεία της ταινίας καθως η αγωνία για την επιβίωση του πρωταγωνιστή παραμένει αμέιωτη καθόλη τη διάρκεια της προβολής.