Κριτική

The Party

Από -

Η Τζάνετ διοργανώνει ένα πάρτι για να γιορτάσει το διορισμό της ως υπουργού Υγείας της σκιώδους αντιπολιτευτικής κυβέρνησης. Αν και οι εκλεκτοί καλεσμένοι που καταφθάνουν στο σπίτι είναι λίγοι, τα όσα συμβαίνουν στη γιορτή είναι πολλά και απροσδόκητα, σε μια σικάτη, βιτριολικά καυστική σάτιρα της σύγχρονης «άρχουσας» τάξης, η οποία εκμεταλλεύεται δημιουργικά τον περιορισμένο χώρο δράσης, το πρωτοκλασάτο καστ και την ιδανικά μικρή διάρκεια των 71 λεπτών.

Ανήσυχη δημιουργός, που πειραματίζεται με την κινηματογραφική αφήγηση, η Βρετανίδα Σάλι Πότερ έχει υπογράψει από μικρά αριστουργήματα («Ορλάντο») κι ενδιαφέροντα, πρωτότυπα ημιαυτοβιογραφικά δράματα («Μάθημα Τανγκό») μέχρι ηχηρότατες σοβαροφανείς αποτυχίες («Ο Άντρας που Έκλαιγε»). Το γυρισμένο μόλις σε δύο εβδομάδες «The Party» είναι από τις καλύτερες ταινίες της, μια απολαυστική επίδειξη κινηματογραφικής ευφυΐας στριμωγμένης στα λιγοστά τετραγωνικά ενός κομψού λονδρέζικου σπιτιού. Αυτό είναι της Τζάνετ, μιας φιλόδοξης πολιτικού και συζύγου ενός στωικού, χαμηλότερων τόνων ακαδημαϊκού, η οποία διοργανώνει ένα πάρτι για να γιορτάσει το διορισμό της ως υπουργού Υγείας της σκιώδους αντιπολιτευτικής κυβέρνησης.

Αν και οι εκλεκτοί καλεσμένοι που καταφθάνουν στο σπίτι είναι λίγοι­, τα όσα συμβαίνουν στη γιορτή είναι πολλά και απροσδόκητα, με τους εντέλει επτά συμμετέχοντες να μοιράζουν το χρόνο τους σε κοινές συζητήσεις, σε κατά δυάδες αντιπαραθέσεις και κουτσομπολιά ή σε κρυφά, επείγοντα τηλεφωνήματα, συνθέτοντας έτσι το παζλ ενός στην επιφάνεια λαμπερού μα στην πραγματικότητα γεμάτου μυστικά και ψέματα μικρόκοσμου. Ενός μικρόκοσμου από τραπεζίτες, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και συμβούλους ζωής (!), μια μικρογραφία της σύγχρονης «άρχουσας» τάξης δηλαδή, η οποία θα επιδοθεί σε ένα επώδυνο ψυχολογικό και ιδεολογικό στριπτίζ όταν κληθεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Αν και το στήσιμο της ταινίας είναι­ καθαρά θεατρικό, η Σάλι Πότερ εκμεταλλεύεται τον κλειστό χώρο­ με σχεδόν πολανσκικό τρόπο. Με ένα σοφά υπολογισμένο ντεκουπάζ, απομονώνει ή φέρνει σε πρώτο πλάνο το πεδίο δράσης μιας­ σκηνής, φορτίζει με κλειστοφοβική ένταση τις φαινομενικά αθώες συζητήσεις, που θα εξελιχτούν σε λεκτικές ξιφομαχίες, και σαρκάζει με κατάμαυρο χιούμορ αυτήν την επίδειξη φτηνής αλλά ντυμένης με Prada κοστούμια ματαιοδοξίας, τυλιγμένης σε επαναστατικά, φεμινιστικά, new age, κυνικά, φιλελεύθερα και διανοουμενίστικα ιδεολογήματα. Υπό τους ήχους μιας μελαγχολικής τζαζ και φωτογραφημένο σε ένα «ξερό», επιθετικό ασπρόμαυρο, το πρωτο­κλασάτο καστ απολαμβάνει στο έπακρον αυτήν την γκροτέσκο, κωμικοτραγική ανθρωποφαγία, σερβιρισμένη στην ιδανική διάρκεια των μόλις 71 λεπτών.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 2017. Διάρκεια: 71΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης