Κριτική

Θα Έρθει η Φωτιά

Από -

Το άγριο μα πανέμορφο ορεινό σκηνικό της Γαλικίας, επαρχία της βορειοδυτικής Ισπανίας δίπλα στις Αστούριες, κυριαρχεί σε κάθε γενικό πλάνο της καινούργιας ταινίας του γεννημένου στη Γαλλία Ίβηρα Όλιβερ Λάσε, τον οποίο γνωρίσαμε με το «Mimosas». Ένα μυστικιστικό, ονειρικό «γουέστερν» γυρισμένο στο Μαρόκο, το οποίο μοιράζεται με τη «…Φωτιά» τους ίδιους αργούς, τελετουργικούς διηγηματικούς ρυθμούς και τον καθοριστικό ρόλο του φυσικού τοπίου. Ο ήρωάς της Αμαδόρ έχει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του, νιώθοντας ελεύθερος καθώς κάνει βωβός τις αγροτικές δουλειές και φροντίζει τις αγελάδες της ηλικιωμένης μητέρας του. Καταδικασμένος για εμπρησμό, έχει μόλις αποφυλακιστεί και επιστρέψει στο χωριό του, όπου κάποιοι θυμούνται το παρελθόν του και τον κοροϊδεύουν, άλλοι, όπως ο γείτονάς του Ινάσιο, του προτείνει να δουλέψει στον τουριστικό ξενώνα που ετοιμάζει, ενώ εκείνος μοιάζει να γοητεύεται από την Έλενα, την κτηνίατρο της περιοχής.

Ο Αμαδόρ νιώθει αποξενωμένος από έναν κοινωνικό περίγυρο ο οποίος αλλάζει με άγνωστες γι’ αυτόν ταχύτητες. Ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους τον δυσκολεύει· το παρελθόν τον εμποδίζει να προσεγγίσει την Έλενα, δεν καταλαβαίνει τους στίχους του «Suzanne» που παίζει το κασετόφωνο, δεν βρίσκει νόημα στη δημιουργία του ξενώνα. Ξέρει μόνο να συμπεριφέρεται «φυσικά» όταν χάνεται μέσα στα βουνά και τα δάση, όταν έχει να κάνει με προαιώνιες αλήθειες και συμπεριφορές (όπως εκείνη των ριζών του ευκαλύπτου) που μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Μπορούν, όμως, αλήθεια, να παραμείνουν για πάντα έτσι;

Στα πρώτα πλάνα της ταινίας, ένα γιγαντιαίο υλοτομικό μηχάνημα ισοπεδώνει στο διάβα του κάθε ψηλό δέντρο που βρίσκει μπροστά του. Η φωτιά, από φυσική αιτία ή από ανθρώπινο χέρι, αργά ή γρήγορα «θα έρθει», όπως μας έχει δηλώσει εξαρχής ο τίτλος της ταινίας. Μιας ταινίας που μας βρίσκει ανέτοιμους απέναντι στις απρόβλεπτες εξελίξεις της ζωής, καταδικασμένους να αναζητούμε το μέλλον μέσα στο παρελθόν, την ομορφιά μέσα στη σκληρότητα και την ανθρώπινη επαφή μέσα στην πολύβουη μοναξιά.

Ισπανία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: NEO FILMS.

Σχετικά Θέματα