Κριτική

Ταξίδι στην Ελλάδα

Από -

Πιστοί στο ραντεβού τους, οι Βρετανοί κωμικοί Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον πακετάρουν ξανά τις βαλίτσες τους για λογαριασμό της τηλεοπτικής μίνι σειράς του BBC «The trip», κάθε σεζόν της οποίας μοντάρεται και στην αντίστοιχη κινηματογραφική εκδοχή. Μετά τη Βόρεια Αγγλία (2010), την Ιταλία (2014) και την Ισπανία (2017), σειρά έχει τώρα η χώρα μας, την οποία οι δύο φίλοι θα επισκεφτούν μέσω Τουρκίας, καθώς θέλουν να επαναλάβουν τη διαδρομή της ομηρικής Οδύσσειας, καταλήγοντας φυσικά στην Ιθάκη.

Πρώτη στάση στο Τσανάκαλε και στην αρχαία Τροία, λοιπόν, η οποία δίνει και τις αρχικές πάσες για να ζεσταθεί το λεκτικό παιχνίδι του ατακαδόρικου διδύμου. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, τα αρχαία έπη, ο Χάρι Πότερ και τα έξι BAFTA του Κούγκαν συνδυάζονται αναπάντεχα και σχολιάζονται απολαυστικά, ενώ ένα ιστιοπλοϊκό μεταφέρει την επόμενη μέρα τους ταξιδιώτες μας στη Μυτιλήνη. Εκεί, ένα πέρασμα από τον κοντινό στην πόλη προσφυγικό καταυλισμό προσγειώνει τους κωμικούς τόνους σε μια δύσθυμη πραγματικότητα, θυμίζοντάς μας ότι πίσω από την κάμερα στέκεται ο πολιτικοκοινωνικά ευαίσθητος Μάικλ Γουίντερμποτομ («Καλώς ήλθατε στο Σαράγιεβο», «Στα Σύνορα του Κόσμου»).

Όπως και στις προηγούμενες ταινίες, οι άξονες πάνω στους οποίους εκτυλίσσεται σεναριακά το «Ταξίδι στην Ελλάδα» είναι η γαστριμαργία, εδώ «υποβαθμισμένη» σε καθαρή αφορμή για συζήτηση, το περιβάλλον, με τη χώρα μας να σερβίρει πάμπολλα (ιστορικά κυρίως) θέματα, και η αληθινή ζωή των δυο ηθοποιών, ιδανικός καταλύτης για να διασταυρωθούν η καθημερινότητα και το κινηματογραφικό θέαμα, το ντοκιμαντέρ και η μυθοπλασία. Από τη Μυτιλήνη στους Δελφούς, την Αθήνα, την Ύδρα και την Πύλο, αυτή η βρετανική οδύσσεια δεν τηρεί πιστά το ομηρικό δρομολόγιο, το κρατά όμως σαν πυξίδα και επιστρέφει σε πρόσωπα και περιπέτειές του για να δέσει χιουμοριστικά σημερινούς προβληματισμούς με διαχρονικά ερωτήματα. Τα περισσότερα γύρω από τον έρωτα, το πέρασμα του χρόνου, τη φήμη, την καλλιτεχνική καταξίωση και τις προτεραιότητες της ζωής, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή εντελώς απρόοπτα.

Κι ενώ στην Ισπανία η κωμικο-γαστριμαργικο-ταξιδιωτική συνταγή έδειχνε εμφανή σημεία κόπωσης, στο άλλο μεσογειακό άκρο μοιάζει ανανεωμένη και σπιρτόζα (σχεδόν) σαν την πρώτη φορά. Πρωτοτυπεί, μάλιστα, προσθέτοντας μια γερή δόση μυθοπλασίας με έντονα δραματική διάσταση, δίνοντας περισσότερες και βαθύτερες προεκτάσεις στους απολαυστικούς, αλλά μάλλον μονοδιάστατους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Με έναν ευρηματικό τρόπο η φαντασία κάνει εδώ πιο αληθινή και πιο γήινη την ντοκιμαντερίστικη αλήθεια, πιο στοχαστικά τα ευφυή αστεία και πιο πικρή τη διαπίστωση ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το τέλος ενός ταξιδιού ζωής. Όπως και το γεωγραφικό στίγμα της προσωπικής μας Ιθάκης.

Μ. Βρετανία. 2020. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FILMTRADE.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά