Νέα

Τα νέα βιβλία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα ράφια σας

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνοδεύει τα κεντρικά αφιερώματά του με την κυκλοφορία προσεγμένων εκδόσεων, οι οποίες πλαισιώνουν θεωρητικά τις θεαματικές του προγράμματος με κριτικά κείμενα.

Φέτος οι επιλογές του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος κινήθηκαν με βάση τη θεματική «Οικειότητα: μια σύγχρονη τυραννία», εμπνευσμένη από το βιβλίο «Η τυραννία της οικειότητας» του διάσημου Αμερικανού καθηγητή Ρίτσαρντ Σένετ. Έτσι λοιπόν γύρω από αυτό γράφτηκε ο 184 σελίδων δίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά) «Α Κατάλογος» της 61ης διοργάνωσης, στον οποίο υπογράφουν κείμενα οι: Ορέστης Ανδρεαδάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ), Βασίλης Βαμβακάς (αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο τμήμα Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), η Αναστασία Μελία Ελευθερίου (μοντέζ, κριτικός κιν/φου, επιμελήτρια κιν/κών προγραμμάτων), η Νίνα Κολόζι (ιδρύτρια και διευθύντρια του Streaming Museum), ο Γιάννης Παλαβός (πεζογράφος, μεταφραστής), ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος (καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας και πρόεδρος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), η Συραγώ Τσιάρα (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια), η Εύα Φωτιάδη (ιστορικός και θεωρητικός σύγχρονης τέχνης και ντιζάιν), η Ελίνα Ψύκου σκηνοθέτις).

Έπειτα, το βιβλίο «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: sci-fi και cli-fi (1950-1990)», επίσης 184 σελίδων και δίγλωσσο, δανείζεται τον τίτλο του από το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας οι οποίες διαπραγματεύονται και επινοούν εκ νέου τα όρια της συλλογικής εμπειρίας. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, πρόκειται για: «ένα είδος που γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον ίδιο τον κινηματογράφο, μεσουράνησε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, μεταφέροντας στο εξώτερο Διάστημα τις ορατές και αόρατες επίγειες συγκρούσεις ενός διχασμένου κόσμου, αλλά και τον φόβο του αφανισμού. Ξαναβλέποντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας την εποχή της πανδημίας, κι ενώ η ανθρωπότητα βαδίζει σε αχαρτογράφητες περιοχές, επιστρέφουμε στη “χρυσή εποχή” του είδους· όχι για να κυριεύσουμε νέους πλανήτες ή να σώσουμε τον δικό μας από μια επικείμενη καταστροφή, αλλά για να ανακαλύψουμε –σαν αρχαιολόγοι του μέλλοντος– αφηγήσεις κρυμμένες στη σκιά των μεγάλων στούντιο».

Αμφότερα τα βιβλία είναι διαθέσιμα από τις εκδόσεις Νεφέλη και μπορείτε να τα αποκτήσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του οίκου εδώ.