Κριτική

Τα Δεσμά του Διαβόλου

Από -

Τον Μάιο του 1993 τρία οκτάχρονα αγόρια δολοφονούνται στο Γουέστ Μέμφις του Άρκανσο. Λίγο αργότερα οι αρχές συλλαμβάνουν και προσάγουν σε δίκη ως υπαίτιους τρεις νεαρούς σε μια άνευρη, εν είδει τηλεοπτικού δικαστικού δράματος μεταφορά της γνωστής υπόθεσης των West Memphis Three.

Στην πρώτη του καθαρόαιμη­ αμερικανική παραγωγή, ο Καναδοαρμένιος σκηνοθέτης του «Γλυκού Πεπρωμένου» συναντά την υπόθεση των West Memphis Three, μία από τις πλέον γνωστές σύγχρονες περιπτώσεις κακοδικίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αυτή αφορά τη δολοφονία τριών οκτάχρονων αγοριών τον Μάιο του 1993 στο Γουέστ Μέμφις του Άρκανσο, όπως και στην άμεση σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη τριών νεαρών ως υπαιτίων. Η μυθοπλαστική προσθήκη έγκειται εδώ στην ανάδειξη της μητέρας ενός εκ των θυμάτων ως πρωταγωνίστριας και στην εφεύρεση του χαρακτήρα ενός ντετέκτιβ/ερευνητή ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα των κατηγορουμένων.
Σαν τυπική δικαστική τηλεταινία, τα «Δεσμά του Δια­βόλου» περιγράφουν ανακρίσεις, αγορεύσεις κι εξετάσεις μαρτύρων, θυμούνται κατά στιγμές πως έχουν και τη στάμπα του θρίλερ, οσμίζονται τον πανταχού παρόντα κομφορμισμό του αμερικανικού Νότου, αλλά –κινηματογραφώντας με τον πλέον κοινότοπο τρόπο– δεν ανεβάζουν ποτέ την αφηγηματική ένταση και ξεχνούν να ασχοληθούν με τα κίνητρα και την ψυχολογία των πρωταγωνιστών. Η παρουσία της Ρις Γουίδερ­σπουν βοηθά, όχι όμως και αυτή του άνευρου Κόλιν Φερθ, ενώ ο πάλαι ποτέ στιλίστας Ατόμ Εγκογιάν περνά εντελώς απαρατήρητος.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: ODEON.