Ανταπόκριση

Τα βραβεία του 43ου Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

Από -

Ως ένα κερδισμένο στοίχημα θα θυμόμαστε το φετινό 43ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, το πρώτο με τον Γιάννη Σακαρίδη στο πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή, το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου απονέμοντας τις δάφνες του. Μετά από μια εβδομάδα προβολών υπό «κανονικές» συνθήκες, παρακολουθώντας τις ταινίες στο φυσικό τους χώρο αλλά και μέσω της πλατφόρμας του θεσμού, το φεστιβάλ της Δράμας ήταν το πρώτο που προσέλκυσε τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών του σινεμά. Έτσι και υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, η πραγματοποίηση της διοργάνωσης πρόσφερε μια πολύτιμη διαφυγή στις σκοτεινές αίθουσες, την οποία στιγμάτισαν οι φετινές ταινίες του προγράμματος.

banner

Κάτι που επαναλαμβανόταν στα πηγαδάκια όλη τη βδομάδα στη Δράμα, ήταν πως όσον αφορά το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, ο ποιοτικός πήχης ήταν εμφανώς ανεβασμένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, χάρη στην παρουσία ταινιών μικρού μήκους οι οποίες εντυπωσίαζαν εξίσου ως προς τη φόρμα και το περιεχόμενό τους. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούταν από τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Γιάννη Στάνκογλου, Αλεξία Θεοδωράκη, Εύη Καλογηροπούλου και Ρομάνα Λόμπατς, ανταποκρίθηκε στην ποικιλομορφία των 34 διαγωνισθέντων ταινιών εισάγοντας ένα νέο βραβείο και μοιράζοντας τρεις εύφημες μνείες. Πρώτα όμως, φρόντισε να απονείμει το Χρυσό Διόνυσο στην ταινία που έκλεψε τις περισσότερες καρδιές στο φεστιβάλ.

«Bella»
«Bella»

Το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη απέσπασε τη σημαντικότερη διάκριση του θεσμού και ταυτόχρονα τα περισσότερα βραβεία, αποσπώντας πέντε συνολικά. Εκτός από καλύτερη ταινία, το «Bella» διακρίθηκε στην κατηγορία της διεύθυνσης φωτογραφίας, των κουστουμιών και του μακιγιάζ, ενώ βραβεύτηκε επίσης η πρωταγωνίστρια Έλενα Τοπαλίδου. Σε προηγούμενη ανταπόκρισή μας, γράψαμε για το «Bella»: «Η ταινία, βασισμένη στη συνεχή ροή της συνείδησης της ηρωίδας και τους φανταστικούς διαλόγους που κάνει με τον άνθρωπό της, κατασκευάζει έναν ενδοσκοπικό ιστό συναισθημάτων ο οποίος κάνει χειροπιαστή τη μελαγχολία της».

banner
«Φυσαρμόνικα Μαν»
«Φυσαρμόνικα Μαν»

Έπειτα, με τρεις διακρίσεις φεύγει από τη Δράμα το «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου. Η εξαιρετική ταινία ενηλικίωσης απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής, το βραβείο σεναρίου και εκείνο για τα σκηνικά. Στην κατηγορία της σκηνοθεσίας επικράτησε ο Αλέξανδρος Σκούρας με το «Φυσαρμόνικα Μαν», ένας δημιουργός ο οποίος το 2016 είχε αποσπάσει το Χρυσό Διόνυσο («Κύβος»). Από την άλλη, το υποβλητικό «Νόημα του Αυγούστου» (Μάνος Παπαδάκης) βραβεύτηκε για τον ήχο και τη μεστή ερμηνεία του πρωταγωνιστή Παύλου Ιορδανόπουλου. Ενός ηθοποιού ο οποίος έχει εμφανιστεί σε πλείστες ταινίες του φεστιβάλ κατά καιρούς, με τη συγκεκριμένη απονομή να αναγνωρίζει εμμέσως το έκδηλο ταλέντο του. Ως καλύτερο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Τεό ο Γείτονάς μου» (Χρήστος Καρτέρης).

«Madonna F64.0»
«Madonna F64.0»

Η απονομή ωστόσο επιφύλασσε και μια συναισθηματικά φορτισμένη ιστορική στιγμή. Από το πόντιουμ ο πρόεδρος της επιτροπής Αργύρης Παπαδημητρόπουλος ανήγγειλε τη θέσπιση ενός βραβείου «που θα απονέμεται κάθε χρόνο, μέχρι να μην υπάρχουν πια άνθρωποι που στερούνται ευκαιρίες για μια ομαλή ζωή και δεν θα είναι αναγκασμένοι να υποφέρουν λόγω της διαφορετικότητάς τους», προτού ολοκληρώσει με τη φράση: «Ο κινηματογράφος είναι πιο πλούσιος όταν μας συμπεριλαμβάνει όλες, όλους, όλα». Η πρώτη ταινία λοιπόν που απέσπασε το νεοσύστατο βραβείο Drama Queer, ήταν το «Madonna F64.0» του Σταύρου Μαρκουλάκη. Ένα έμπλεο ευαισθησίας δράμα με μια ηρωίδα που καλείται να ισορροπήσει συναισθηματικά και ψυχολογικά μετά από επέμβαση διόρθωσης φύλου. Στο θαρραλέο ντεμπούτο του ο Μαρκουλάκης μπορεί ανά σημεία να εκφέρει αναμενόμενα σχόλια και το φιλμ να έχει ορισμένα εμφανή ψεγάδια ως πρώτη σκηνοθετική απόπειρα, ωστόσο διαθέτει ξεχωριστή και αποφασιστική ορμή, ορμώμενη από την έντονη ανάγκη να ειπωθούν όσα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Έτσι, παρά τις περιστασιακές ατέλειες, η σκηνοθεσία δρα χειραφετητικά για την ηρωίδα του και δικαιώνεται για την τόλμη της.

«Όπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό»
«Όπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό»

Αντί επιλόγου αξίζει μια αναφορά σε δύο δημιουργούς οι οποίες κυριάρχησαν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Μόλις στην πρώτη της ταινία, η Ανθή Δαουτάκη με το «Όπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό» πέτυχε τρεις νίκες, αποσπώντας συγκεκριμένα τα βραβεία καλύτερης ταινίας από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, γυναικείας ερμηνείας (Στέλλα Βογιατζάκη) και κοινού. Το φιλμ με καύσιμα το σκηνοθετικό σφρίγος και τη γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία της Βογιατζάκη, κατασκευάζει το μικρόκοσμο μιας γυναίκας τσακισμένης από τη μοναξιά. Ένα ψυχογράφημα πλασμένο από συνειρμούς αναμνήσεων και εσωτερικών μονολόγων, ταυτόχρονα ένα πολυδιάστατο ψηφιδωτό πάνω στη θηλυκότητα, η ταινία έλκει αυθεντικό ενδιαφέρον για το άλγος της ηρωίδας του μέσα από σκηνές γλυκιάς ποίησης και αυθόρμητων ξεσπασμάτων. Η ανάγκη, από την άλλη, να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις μιας εύστοχα αντισυμβατικής αφήγησης κρατούν στο έδαφος μια ταινία η οποία, στ' αλήθεια, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Από τη μεριά της, η Ζακλίν Λέντζου και η πιο πρόσφατη μικρού μήκους της «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)», κρατά στα χέρια της το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και το ειδικό βραβείο για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Τα βραβεία του 43ου Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας:

Χρυσός Διόνυσος: «Bella» (Θέλγια Πετράκη)
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Σκούρας («Φυσαρμόνικα Μαν»)
Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Γιώργος Τελτζίδης («Βούτα»)
Drama Queer: «Madonna F64.0» (Σταύρος Μαρκουλάκης)
Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «The Best Orchestra in the World» (Χένινγκ Μπάκχαους)
Βραβείο Animation: «Πορτραίτο της Σουζάν» (Ιζαμπέλα Πλουκίνσκα)
Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Τεό, ο Γείτονάς μου» (Χρήστος Καρτέρης)
Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι («Bella»)
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Έλενα Τοπαλίδου («Bella»)
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Παύλος Ιορδανόπουλος («Το Νόημα του Αυγούστου»)
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου («Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη»)
Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Γιάννης Βεσλεμές («Μελατονίνη»)
Τιμητική Διάκριση Ήχου: Σίμος Λαζαρίδης («Το Νόημα του Αυγούστου»)
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου: Κωστής Χαραμουντάνης («Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας»)
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Δανάη Ελευσινιώτη («Βούτα»)
Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών - «Ιουλία Σταυρίδου»: Βασιλεία Ροζάνα («Bella»)
Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου («Bella»)
Εύφημος Μνεία: «Dakar» (Στέλιος Μωραϊτίδης)
Εύφημος Μνεία: «Η Κλήση» (Μάριος Ψαράς)
Εύφημος Μνεία: «Pascha» (Ολτιόν Λίπε)
Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Goads» (Ίρις Μπαγλανέα)
Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων - «Ανθρώπινες Αξίες»: «Στα Βήματά της» (Αναστασία Κρατίδη)
Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Έλληνα κινηματογραφιστή: Γιάννης Καραμπάτσος («Mare Nostrum»)
Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «Στα Βήματά της» (Αναστασία Κρατίδη)
Βραβείο Ο.Λ.Κ.Ε. (Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας): «Bella» (Θέλγια Πετράκη)

Σχετικά Θέματα

Τα 3 διαφορετικά σενάρια διεξαγωγής του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

01/10/2020

Τα 3 διαφορετικά σενάρια διεξαγωγής του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο είναι η διοργάνωση που βρίσκεται ένα μήνα μακριά από την έναρξή της.

Μικρού μήκους εκπλήξεις στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας πριν την απονομή των βραβείων

26/09/2020

Μικρού μήκους εκπλήξεις στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας πριν την απονομή των βραβείων

Δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής καθώς το ανεβασμένο επίπεδο του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος αναδεικνύει πολλά και άξια φαβορί.

Οι πρώτες μικρού μήκους που ξεχωρίζουμε στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας

25/09/2020

Οι πρώτες μικρού μήκους που ξεχωρίζουμε στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας

Φρέσκιες ιδέες και ταινίες γεμάτες ζωντάνια συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση η οποία προσαρμόζεται στην πανδημία χωρίς να χάσει ίχνος του δυναμισμού του.

Ο Γιάννης Σακαρίδης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

17/09/2020

Ο Γιάννης Σακαρίδης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

Μιλήσαμε με τον βραβευμένο σκηνοθέτη και καινούριο καλλιτεχνικό διευθυντή ενός ιστορικού θεσμού, ο οποίος ετοιμάζεται να ανάψει τους προβολείς του για 43η φορά και πρώτη εν μέσω πανδημίας.

Η Ζακλίν Λέντζου μας μιλά για το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» λίγο πριν την πρεμιέρα στο Λοκάρνο

08/08/2020

Η Ζακλίν Λέντζου μας μιλά για το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» λίγο πριν την πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Μιλήσαμε με την ταλαντούχα δημιουργό για τη νέα μικρού μήκους της, μια μέρα πριν την πρώτη διαδικτυακή προβολή της στο σημαντικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ.