Φεστιβάλ

Τα 3 διαφορετικά σενάρια διεξαγωγής του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από -

Η νέα πραγματικότητα που έχει επιφέρει η πανδημία, έχει οδηγήσει όλα τα φεστιβάλ του κόσμου σε αναπροσαρμογή των τρόπων με τους οποίους μπορούν να διεξαχθούν. Είδαμε τις Κάνες να ακυρώνονται και τη Βενετία με το Τορόντο να υιοθετούν ένα υβριδικό μοντέλο, συμπεριλαμβάνοντας προβολές σε κινηματογράφους αλλά και ψηφιακά, τακτική που ακολούθησε το πρόσφατο φεστιβάλ Δράμας αλλά και οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας που ολοκληρώνονται στις 4/10.

Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5-15/10) είχαν στη διάθεσή τους απτά παραδείγματα μοντέλων που μπορούν να εφαρμοστούν έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση με τους όσο το δυνατόν καλύτερους και ασφαλείς όρους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια, πως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας, αρχικά αναβάλλοντας τις ημερομηνίες του προτού διεξαχθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.

Τώρα, την ώρα που οι ετοιμασίες του φθινοπωρινού φεστιβάλ βρίσκονται στην τελική ευθεία, οι ιθύνοντες ανακοίνωσαν τα 3 διαφορετικά σενάρια για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, τα οποία και παραθέτουμε επακριβώς παρακάτω.

banner

Σενάριο 1

Στην περίπτωση που όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες θα είναι ανοιχτές στην Ελλάδα:

• Οι κινηματογραφικές αίθουσες στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τόνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, Μακεδονικόν) θα προβάλλουν κανονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ο αριθμός των προβολών θα είναι μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, δηλαδή τρεις προβολές την ημέρα σε κάθε αίθουσα, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των θεατών. Θα υπάρχει κενό δυο ωρών ανάμεσα στις προβολές για να γίνεται απολύμανση των αιθουσών με ειδικό μηχάνημα και να εξασφαλίζεται επαρκής εξαερισμός. Η είσοδος των θεατών στις αίθουσες θα ξεκινάει 30 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής. Σε όλες τις αίθουσες, δίπλα σε κάθε κάθισμα θα υπάρχει μία κενή θέση. Δεν θα υπάρχουν πουθενά διπλές ή τριπλές θέσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική πριν, μετά και στη διάρκεια της προβολής, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην τήρηση των αποστάσεων. Η είσοδος και η έξοδος των θεατών από τις αίθουσες θα γίνεται σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας. Ειδικότερα φέτος και για περισσότερη ασφάλεια, το Φεστιβάλ γίνεται cashless και η αγορά των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Όλες οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν το Φεστιβάλ θα είναι ευθυγραμμισμένες με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα λάβει όλα τα επιπλέον μέτρα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των θεατών, των καλεσμένων και του προσωπικού.
• Ένα μέρος του προγράμματος, με ναυαρχίδα το αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία θα ταξιδέψει φέτος σε τρεις πόλεις. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί στις αίθουσες Odeon Paralimnio των Ιωαννίνων, Δαναός της Αθήνας και Βιτσέντζος Κορνάρος του Ηρακλείου Κρήτης, με τα ίδια μέτρα και τις ίδιες προδιαγραφές που θα ισχύσουν για τις αίθουσες της Θεσσαλονίκης.
• Το 75% του προγράμματος (περισσότερες από 100 ταινίες) θα προβληθεί και online σε ειδική πλατφόρμα, έτσι ώστε άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στους φυσικούς μας χώρους να μπορούν να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ διαδικτυακά. Το Φεστιβάλ θα τηρήσει τους κανόνες του γεωγραφικού περιορισμού και οι online προβολές θα είναι διαθέσιμες σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα. Το εισιτήριο θα κοστίζει 3 ευρώ/θέαση. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων τόσο για τις διαδικτυακές προβολές, όσο και για τις προβολές σε φυσικούς χώρους, θα διατεθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Σενάριο 2

Στην περίπτωση που ισχύει γενικό lockdown ή lockdown στη Θεσσαλονίκη ή στην περίπτωση που οι κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης είναι κλειστές (αλλά ανοιχτές στην υπόλοιπη χώρα):

• Το 75% των ταινιών του προγράμματος (περισσότερες από 100 ταινίες) θα προβληθεί online σε ειδική πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Ωστόσο θα αυξηθούν κατά 40% οι θεάσεις κάθε μιας από τις ταινίες που θα προβληθούν online. Στις online προβολές το εισιτήριο θα κοστίζει 3 ευρώ/θέαση. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές θα διατεθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.
• Στην περίπτωση που είναι κλειστές μόνο οι αίθουσες στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες αίθουσες στην Ελλάδα είναι ανοιχτές, οι αίθουσες Odeon Paralimnio στα Ιωάννινα, Δαναός στην Αθήνα και Βιτσέντζος Κορνάρος στο Ηράκλειο θα προβάλλουν τις ταινίες του Φεστιβάλ που έχουν προγραμματίσει, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση, στις πόλεις που θα λειτουργούν οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι προγραμματισμένες προβολές του Φεστιβάλ θα γίνουν κανονικά.
• Το διαδίκτυο θα αξιοποιηθεί περισσότερο με ενέργειες που θα στηρίξουν το ηθικό του κόσμου.

Σενάριο 3

Σε περίπτωση που οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι ανοιχτές στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι αίθουσες είτε στην Αθήνα, είτε στα Ιωάννινα, είτε στο Ηράκλειο, είτε και στις τρεις πόλεις είναι κλειστές:

• Οι προγραμματισμένες προβολές στις αίθουσες των τριών πόλεων, με πυρήνα το αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία, θα μεταφερθούν στην πλειοψηφία τους online, με εξαίρεση 3-4 ταινίες που είναι σε κόπιες 35 mm και δεν υπάρχει δυνατότητα για ψηφιακή προβολή.
• Οι προβολές στους φυσικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
• Το 75% του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο online, για το κοινό όλης της χώρας, με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ/θέαση. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές και τις προβολές σε φυσικούς χώρους θα διατεθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Σχετικά Θέματα

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

28/10/2020

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού υποχρεώνουν τη διοργάνωση να μεταφέρει εξολοκλήρου τις δράσεις της ψηφιακά.

Βέρα Χιτιλόβα και Άνια Μπρέιεν σε πρώτο πλάνο στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

24/10/2020

Βέρα Χιτιλόβα και Άνια Μπρέιεν σε πρώτο πλάνο στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δύο σπουδαίες σκηνοθέτριες έχουν την τιμητική τους στα προς τιμήν τους αφιερώματα που ετοιμάζει η διοργάνωση.

Η Σοφία Εξάρχου σκηνοθετεί τα ευφάνταστα σποτ του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

20/10/2020

Η Σοφία Εξάρχου σκηνοθετεί τα ευφάνταστα σποτ του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης «σινεμά με κάθε τρόπο» παίρνει σάρκα και οστά δια χειρός της βραβευμένης σκηνοθέτιδας.

Όλες οι ελληνικές ταινίες του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

15/10/2020

Όλες οι ελληνικές ταινίες του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δείτε όλες τις εγχώριες παραγωγές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Η Κάτια Γκουλιώνη είναι φετινή ambassador του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

09/10/2020

Η Κάτια Γκουλιώνη είναι φετινή ambassador του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Την καταξιωμένη ηθοποιό επέλεξε η διοργάνωση για την ανάδειξη των δράσεων της Αγοράς.

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι επιλογές της τελικής ευθείας

01/10/2020

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι επιλογές της τελικής ευθείας

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζει με απόλυτη επιτυχία τις προβολές του σε εφτά θερινούς κινηματογράφους. Ανάμεσα σε επιλογές για όλα τα γούστα, υπάρχουν και μερικά καλά κρυμμένα μυστικά.

Τα βραβεία του 43ου Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

27/09/2020

Τα βραβεία του 43ου Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

Δείτε όλους τους νικητές της διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε πανηγυρικά αναδεικνύοντας νέα ταλέντα και θεσπίζοντας νέα βραβεία.

Το υβριδικό μέλλον του σινεμά στα φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο

23/09/2020

Το υβριδικό μέλλον του σινεμά στα φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο

Στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, τα φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο έγιναν τα πρώτα που δοκίμασαν το συνδυαστικό μοντέλο φυσικών και ψηφιακών προβολών, τεστάροντας τις δυνατότητές τους αλλά και εκείνες του κοινού.