Συνέντευξη Γιώργος Χωραφάς

Ονειρεύομαι τους ρόλους που θα γράψω

Από -

Ονειρεύομαι τους ρόλους που θα γράψω

Ο Γιώργος Χωραφάς είναι παθιασμένος με τη δουλειά του. Ο Χαρίτωνας Ουλιάνωφ είναι παθιασμένος με τη ζωή, τις γυναίκες και... τις χορωδίες. Οι δυο τους, ρόλος και πρωταγωνιστής, συναντιούνται στη νέα ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη, «Η Χορωδία του Χαρίτωνα», μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, και μας προσκαλούν σ’ ένα νοσταλγικό κινηματογραφικό ταξίδι. Αυτός ο αβανταδόρικος πρωταγωνιστικός ρόλος αλλά κι εκείνος του προέδρου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ανέλαβε πρόσφατα, τοποθετούν τον Γιώργο Χωραφά στα πρόσωπα της χρονιάς!

Δείτε τις φωτογραφίες, χαζέψτε τη γοητεία του, πολλαπλασιάστε τη με αστείρευτες δόσεις ευγένειας κι έχετε μια πρώτη ιδέα για τον Γιώργο Χωραφά. Φανταστείτε τον με jean και T-shirt μέσα στη μεγαλοπρέπεια του King George II Palace όπου τον συναντήσαμε, να μιλάει ελληνικά μεταφράζοντας τη γαλλική σκέψη του και να χειρονομεί διαρκώς εκπέμποντας το μποέμ πνεύμα του Χαρίτωνα. Στα τέλη του ’70 ίδρυσε ένα πειραματικό εργαστήρι σκηνοθεσίας στο Παρίσι κατά τα… κασαβετικά πρότυπα, έκανε τα πρώτα του βήματα στο θέατρο με τη φημισμένη σχολή του Πίτερ Μπρουκ («Μαχαμπχαράτα»), φόρεσε την κάπα του Χριστόφορου Κολόμβου για το Χόλιγουντ, κι έκανε δυνατά περάσματα από τον ελληνικό κινηματογράφο («Η σφαγή του κόκορα», «Το τάμα», «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα»). Στη «Χορωδία του Χαρίτωνα» υποδύεται έναν «τιτάνα του σεξ»!

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπιστεύεστε έναν «πρωτοεμφανιζόμενο» σκηνοθέτη. Το είχατε κάνει και με τον Καπάκα στο «Peppermint». Πώς κέρδισε την εμπιστοσύνη σας ο Γρηγόρης Καραντινάκης;
Με ενθουσίασε το πνεύμα του σεναρίου, το οποίο εκτός των άλλων είναι ολοκληρωμένο. Βγάζει πολλά τρελά στοιχεία του Έλληνα εκείνης της εποχής. Την έζησα την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘60 γιατί ερχόμουν τα καλοκαίρια κι έβλεπα τι συνέβαινε γύρω μου. Ο κόσμος ήταν πολύ συντηρητικός στον τρόπο που εκφραζόταν. Όμως η ταινία περιγράφει χαρακτήρες παθιασμένους, εξωστρεφείς και ακραίους. Υπάρχει λόγου χάρη κάποιος που νομίζει ότι είναι... αυτοκίνητο (Αλέξανδρος Λογοθέτης) κι ένας άλλος που τον φωνάζουν Καπόνε (Δημήτρης Πιατάς) γιατί ισχυρίζεται ότι γνώρισε το μεγάλο γκάνγκστερ στην Αμερική! Αυτός είναι από τους πιο τρελούς χαρακτήρες, εκφράζει όμως μια πτυχή του ελληνισμού που όλοι αναγνωρίζουμε. Όλοι πάντως οι κάτοικοι της επαρχιακής αυτής πόλης έχουν τέτοιο πάθος με την Ολυμπιάδα των Χορωδιών, το μεγάλο γεγονός, που σχεδόν ξεχνούν ότι υπάρχει η Χούντα.

Το πολιτικό στοιχείο της εποχής είναι παρόν στην ταινία ή περνάει στο background;
Βγαίνει μέσα από τις σχέσεις των χαρακτήρων, και ιδιαίτερα μέσα από τη μεγάλη κόντρα του Χαρίτωνα και του Δημητρίου (Ακύλας Καραζήσης), του νέου στρατιωτικού διοικητή, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν διαφορετικές αξίες, διεκδικούν όμως την ίδια γυναίκα, την «Ωραία Ελένη», την καθηγήτρια των μαθηματικών (Μαρία Ναυπλιώτου). Ως γνωστόν, πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουν σημαία τους κάποιες αναμφισβήτητες αξίες, μόνο και μόνο για να βρίσκονται οι ίδιοι στο απυρόβλητο. Όπως ο Μπους με το «freedom» που υπόσχεται. Τι είναι αυτό το freedom; Το ίδιο ισχύει σε κάθε δικτατορία που θέτει τις αδιαμφισβήτητες αξίες της –πατρίδα, θρησκεία κτλ.–, αξίες που δύσκολα τις αμφισβητείς χωρίς να σε δείξουν με το δάχτυλο. Αυτές τις αξίες ο Δημητρίου τις έχει αφομοιώσει κι έρχεται σε κόντρα με τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του Χαρίτωνα.

Μα ποιος είναι τελικά ο Χαρίτωνας Ουλιάνωφ;
Ο Καραντινάκης είχε την εξυπνάδα να του δώσει ένα εντελώς ανατρεπτικό background. Μεγαλωμένος στα ανάκτορα, είναι γιος ενός ναύαρχου του τσάρου και μιας Γαλλίδας μαρκησίας. Έχει βαθιά γνώση της «ετικέτας», αλλά την έχει απαρνηθεί. Επέλεξε να γίνει γυμνασιάρχης σε έναν τόπο με τον οποίο ταυτίστηκε κι ένιωσε ότι του ανήκει. Κυκλοφορεί με ένα ποδήλατο, κυνηγάει κάθε γυναίκα που του χαμογελά, παντρεμένη ή μη.
Γι’ αυτό με περιγράφουν στο σενάριο ως «γερο-τιτάνα του σεξ και του έρωτα»... Είναι χαρισματικός, αδιόρθωτα μποέμ, με μια παιδικότητα μέσα στην ενηλικίωσή του, αλλά και έντονο το διονυσιακό στοιχείο. το αντίθετο της τάξεως.

Η αγαπημένη σας φράση του Χαρίτωνα;
«Γρήγορη, πήγαινε να πεις στο σχολείο ότι πονάνε οι αμυγδαλές μου, δεν θα έρθω σήμερα!». Το λέω κάθε Τετάρτη σε ένα μαθητή που περνάει από το σπίτι μου, κι από το παράθυρο φαίνεται το γυμνό πόδι μιας γυναίκας που ξαπλώνει στο κρεβάτι μου...

Οι σπουδές του Γρηγόρη Καραντινάκη στη Μόσχα σε τι βαθμό έχουν επηρεάσει την προσέγγισή του;
Δεν είναι μόνο η παιδεία, είναι η ποιητικότητα που έχει ο Καραντινάκης. Όπως και ο Ανδρέας Πάντζης («Σφαγή του κόκορα», «Τάμα»), ο οποίος έχει επίσης σπουδάσει στη Μόσχα. Και οι δύο «μπολιάζουν» τη ρώσικη ψυχή με την ελληνική, που ούτως ή άλλως έχουν κάτι το συγγενικό. Μόνο που η ρωσική ψυχή αντιλαμβάνεται τα πράγματα στα άκρα. όταν κάτι δεν πάει καλά δεν υπάρχει σωτηρία, έρχεται η καταστροφή. Αυτό το «όλα για όλα» δίνει περισσότερο βάρος στην πιο ανάλαφρη και αισιόδοξη ελληνική ψυχή. Και στην κωμωδία και στο δράμα αυτά τα βαρίδια της σλαβικής ψυχής προσθέτουν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Είναι καλό το μείγμα.

Όταν δουλεύετε σε μια ελληνική ταινία πόσο αλλάζουν τα δεδομένα παραγωγής συγκριτικά με το εξωτερικό;
Σε όλες τις χώρες, και στην Αμερική ακόμη, όποτε έχω δουλέψει σε μια ανεξάρτητη παραγωγή με χαμηλό budget και μικρό crew, υπάρχει πάντα μια ρευστότητα. Το μόνο που παρατηρώ στην Ελλάδα είναι πως τα πράγματα είναι λίγο πιο cool, πιο χαλαρά, το οποίο έχει την ομορφιά αλλά και το τίμημά του. Στο τέλος τέλος υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να τηρηθεί.

Ρόλοι που ονειρεύεστε;
Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Υπάρχει ένα θεατρικό project στην Ιταλία που επιδιώκω, αλλά δεν θέλω να μιλήσω ακόμη. Και στο σινεμά έχω ρόλους που ονειρεύομαι, αλλά θα πρέπει να τους γράψω πρώτα. Θέλω να γράψω ρόλους και μετά να τους παίξω.

Με τον άλλο Έλληνα της Γαλλίας, τον Κώστα Γαβρά, θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Το έχω σκεφτεί και του το έχω ήδη πει! Για την ώρα δεν έχει συμβεί. Ελπίζω να συνεργαστούμε γιατί του έχω μεγάλη αδυναμία. Τα θέματά του, οι σκέψεις του έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Βένια Βέργου
[email protected]

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης