Νέα

Στο ρουμάνικο ντοκιμαντέρ «Collective» το ευρωπαϊκό βραβείο κοινού LUX

Από -

Μπορεί να έφυγε με άδεια χέρια από τα πρόσφατα 93α βραβεία Όσκαρ, όμως το αριστουργηματικό «Collective» του Αλεξάντερ Νάναου τιμήθηκε από το κοινό της Ευρώπης αποσπώντας το ανανεωμένο ευρωπαϊκό βραβείο κοινού LUX.

Από το 2007 μέχρι σήμερα, ο θεσμός των βραβείων LUX απονεμόταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκείνο όριζε μια επιτροπή ειδικών που επέλεγε μια πρώτη λίστα δέκα ταινιών, κατόπιν την τελική των τριών φιναλίστ, οι οποίες αφού προβάλλονταν σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, αλλά και για λογαριασμό των ευρωβουλευτών, ύστερα οι τελευταίοι ψήφιζαν για να αναδειχθεί ο νικητής του βραβείου. Από φέτος όμως το σύστημα και η ονομασία άλλαξαν, με την αρμόδια επιτροπή του θεσμούς να προχωρά σε διαδοχικές καινοτομίες, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του βραβείου και την άμεση επαφή του με το σινεφίλ κοινό.

banner

Έτσι ξεκίνησε μια φιλόδοξη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της οποίας οι υποψηφιότητες για τα LUX ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της Ακαδημίας. Οι τρεις επιλαχούσες ταινίες ήταν το πολωνικό «Corpus Christi» του Γιάν Κομάσα, φυσικά το ντοκιμαντέρ «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου και το μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ «Άσπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ.

Στη συνέχεια οι ταινίες τέθηκαν στη διάθεση του ευρωπαϊκού κοινού, το οποίο τις παρακολούθησε και ψήφισε διαδικτυακά, με τη συνολική βαθμολογία του κοινού να μετρά ως το 50% της τελικής «ψήφου», ενώ το άλλο 50% να αφορά την επιλογή των ευρωβουλευτών. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Αλεξάντερ Νάναου είδε την ταινία του να βραβεύεται ακόμα μια φορά την τρέχουσα σεζόν και απολύτως δικαιολογημένα.

Το «Collective» καταγράφει τη σωρεία διαφθοράς και υγειονομικών σκανδάλων που κλόνισαν τη ρουμάνικη κοινή γνώμη το 2015, όταν μετά από ένα τραγικό ατύχημα σχεδόν όλοι οι θεατές μιας ροκ συναυλίες βρήκαν το θάνατο εξαιτίας μιας αιφνιδιαστικής πυρκαγιάς. Το συγκεκριμένο συμβάν κινητοποίησε μια ομάδα δημοσιογράφων να μάθει περισσότερα για το πώς επετράπη στο χώρο να λειτουργεί δίχως να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μόνο που όσα ανακάλυψε έφεραν τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Ρουμανίας.

banner

Σχετικά Θέματα