Φεστιβάλ

Στο «Joker» το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας

Από -

«Joker»
«Joker»

Ήταν η πιο αναμενόμενη και πολυσυζητημένη ταινία του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας και εκείνη που φεύγει τελικά από τη Μόστρα με το σημαντικότερο βραβείο. Το «Joker» απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι δικαιώνοντας τη δυναμική του φαβορί και ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στο σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς («Hangover», «Σκυλιά του Πολέμου») και στον πρωταγωνιστή Γιόακιν Φίνιξ για τις υποψηφιότητες των επόμενων Όσκαρ.

Αντιθέτως με άδεια χέρια αποχωρούν από το Λίντο οι έτερες φιλόδοξες χολιγουντιανές παραγωγές όπως το «Ad Astra» (Τζέιμς Γκρέι) και οι παραγωγές του Netflix «Marriage Stories» (Νόα Μπάουμπαχ), «The Laundromat» (Στίβεν Σόντερμπεργκ) και «The King» (Ντέιβιντ Μισό).

«About Endlessness»
«About Endlessness»

Στη θέση τους πανηγυρίζει το ευρωπαϊκό σινεμά που πρωταγωνιστεί στα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ. Ο Ρόμαν Πολάνσκι μπορεί να δίχασε με τη (μη) παρουσία του στο διαγωνιστικό τμήμα, όμως η ταινία του «Κατηγορώ» απέσπασε το Αργυρό Λιοντάρι Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Σε έναν ακόμα σημαντικό σκηνοθέτη, τον Ρόι Άντερσον και την ταινία «About Endlesness», απονεμήθηκε το Αργυρό Λιοντάρι Σκηνοθεσίας ενώ ο Κινέζος Γιονφάν τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου για το animation «No.7 Cherry Lane».

Τα βραβεία ερμηνείας μοιράστηκαν οι Αριάν Ασκαρίντ («Gloria Mundi») και Λούκα Μαρινέλι («Martin Eden»), με τις ταινίες «Babyteeth» (Τόμπι Γουάλας) και «Η Μαφία δεν Είναι πια Αυτό που Ήταν» (Φράνκο Μαρέσκο) να παραλαμβάνουν αντίστοιχα το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

«Babyteeth»
«Babyteeth»

Υπενθυμίζουμε πως στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού το πολιτικό θρίλερ «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, ο οποίος παρέλαβε από τη διοργάνωση τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Επίσης, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσίασε επίσης εκτός συναγωνισμού τη διάρκειας 40' νέα ταινία της «Electric Swan» στο παράλληλο τμήμα των «Οριζόντων».

Δείτε αναλυτικά τους νικητές του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας:

Διεθνές Διαγωνιστικό
Χρυσός Λέοντας: «Joker» (Τοντ Φίλιπς)
Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής: «Κατηγορώ» (Ρόμαν Πολάνσκι)
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ρόι Άντερσον («About Endlessness»)
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Αριάν Ασκαρίντ («Gloria Mundi»)
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Λούκα Μαρινέλι («Martin Eden»)
Βραβείο Σεναρίου: Γιονφάν («No. 7 Cherry Lane»)
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Η Μαφία δεν Είναι πια Αυτό που Ήταν» (Φράνκο Μαρέσκο)
Βραβείο «Μαρσέλο Μαστρογιάννι» νέου ταλέντου: Τόμπι Γουάλας («Babyteeth»)

Παράλληλο τμήμα «Ορίζοντες»
Καλύτερη Ταινία: «Atlantis» (Βαλεντίν Βασιανόβιτς)
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Τέο Κουρτ («Blanco En Blanco»)
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Verdict» (Ρεϊμούντ Ριμπάι Γκουτιέρεζ)
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Μάρτα Νιέτο («Madre»)
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Σάμι Μπουατζίλα («A Son»)
Καλύτερο Σενάριο: «Revenir» (Τζέσικα Παλούδ)
Βραβείο ταινίας Μικρού Μήκους: «Darling»(Σαΐμ Σαντίκ)

Σχετικά Θέματα