Κριτική

Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει

Από -

Καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο και μητέρα τριών παιδιών, η Δρ. Άλις Χόουλαντ αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να χάνει σιγά σιγά τη μνήμη της. Οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν πως πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια καινούργια, μη αναστρέψιμη πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Συμβατικό, κοντρολαρισμένο συναισθηματικά δράμα που χάρισε στην Τζούλιαν Μουρ το πρώτο της Όσκαρ.

Νευρολόγος η οποία χρησιμοποιεί τη λογοτεχνική­ μυθοπλασία για να μιλήσει εύληπτα για το επιστημονικό πεδίο της, η Λίζα Τζενόβα γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία με το προ 8 ετών πρώτο μυθιστόρημά­ της «Still Alice». Ύστερα από πολλούς σχεδιασμούς, τη μεταφορά­ του στη μεγάλη οθόνη ανέλαβε­ τελικά το βραβευμένο δίδυμο ανεξάρτητων σεναριογράφων και σκηνοθετών Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ - Γουός Γουέστμορλαντ («The Fluffer», «Quinceanera»), γνωρίζοντας πως κρατούν στα χέρια τους ένα πολλά υποσχόμενο, τουλάχιστον σε υποκριτικό επίπεδο, συγκινητικό δράμα με επίκαιρο θέμα. Καθώς η Νόσος Αλτσχάιμερ κάνει ολοένα και συχνότερη την παρουσία της στον δυτικό κόσμο, η κινηματογραφική περίπτωση της δόκτορος Άλις Χόουλαντ τραβάει αμέσως την προσοχή. ­Διακεκριμένη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μητέρα τριών παιδιών έτοιμων να ξεκινήσουν τη δική τους καριέρα και οικογένεια, η Άλις συνειδητοποιεί πως αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά μικροπράγματα, ανάμεσά τους και λέξεις.

Οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν πως πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια καινούργια και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει θαρραλέα. Ρόλος που κουβαλάει πάνω του όλη την ταινία και φωνάζει­ «Όσκαρ!» από χιλιόμετρα, η Άλις Χόουλαντ κατέληξε στα χέρια της σπουδαίας κι εργατικότατης­ Τζούλιαν Μουρ, η οποία δεν χρειαζόταν να κάνει και πάρα πολλά­ για να σαρώσει όλα τα φετινά βραβεία ερμηνείας, ανάμεσά­ τους και το πολυπόθητο χρυσό­ ακαδημαϊκό αγαλματάκι.
Αν και υπάρχουν σκηνές (όπως αυτή με το ­βιντεο-μήνυμα και τα χάπια­) που δεν βοηθιέται ιδιαίτερα από το μάλλον αμήχανο και διεκπεραιωτικό σκηνοθετικό ντουέτο, είναι εξαιρετική στο σιωπηλά απελπισμένο τρόπο με τον οποίο χάνει­ σταδιακά τον εαυτό της αλλά­ και στην αντιπαράθεσή της με την κόρη της Λίντι (μια μετρημένη Κρίστεν Στιούαρτ), ηθοποιό που αναζητά τις δικές της, αντισυμβατικές διεξόδους. Είναι η απόλυτη κυρίαρχος και η μεγάλη ατραξιόν­ αυτής της συναισθηματικά κοντρολαρισμένης «Αλίκης» – περισσότερο «μια ταινία, μια συζήτηση» και λιγότερο ένα απαιτητικό δράμα που ζητά να αναμετρηθεί με μια ψυχολογική και κοινωνική πραγματικότητα.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.