Κριτική

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi

Από -

Το οικείο, νοσταλγικό θέαμα είναι και πάλι εδώ, σε ένα καλοστημένο σίκουελ το οποίο, προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια, υπηρετεί υποδειγματικά την πλέον αλάνθαστη συνταγή στα χολιγουντιανά χρονικά.

banner

Γνωρίζοντας τις ανεξάντλητες εμπορικές δυνατότητες της αθάνατης saga του «Star Wars», η Disney επένδυσε πολλά στη φιλόδοξη αναγέννησή της, τόσο σε δολάρια όσο και σε ανθρώπους. Έτσι η –υπεύθυνη για όλα τα projects της Lucasfilm– παραγωγός Κάθλιν Κένεντι και ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Τζέι Τζέι Έιμπραμς συνεργάστηκαν ιδανικά στο προ διετίας «Η Δύναμη Ξυπνάει» κι επέλεξαν τον Ρίαν Τζόνσον («Έγκλημα στο Κολέγιο», «Looper») για να συνεχίσει τις περιπέτειες των «Τελευταίων Jedi», τηρώντας υπό την αυστηρή καθοδήγησή τους τον επιτυχημένο συνδυασμό νοσταλγίας και καινοτομίας που άφησε τα fanboys κάθε ηλικίας, από 8 έως 88 ετών, απόλυτα ικανοποιημένα. Αφού η «Δύναμη…» έδειξε το δρόμο, λοιπόν, ο Τζόνσον δεν είχε παρά να μείνει στη σωστή (θεματική) λωρίδα και να πιάσει την απαιτούμενη (αφηγηματική) ταχύτητα, πράγμα που καταφέρνει με σχετική άνεση παρά τις αμέτρητες αυθαιρεσίες τού σχεδόν προσχηματικού σεναρίου του.

Οι «Τελευταίοι Jedi» όμως γνωρίζουν καλά πως οι φανατικοί του franchise δεν φοβούνται τα κλισέ, τα οποία ο Τζόνσον χειρίζεται με νοσταλγική ευαισθησία τόσο ως προς τους χαρακτήρες όσο και προς την πλοκή. Οι πρώτοι είναι όλοι τους γνωστοί, ενώ η τελευταία θέλει τη Ρέι να προσπαθεί να πείσει τον αποσυρμένο Λουκ Σκάιγουοκερ να επιστρέψει στη μάχη και να ενωθεί με τους επαναστάτες, τη στιγμή που οι λιγοστοί εναπομείναντες από αυτούς βρίσκονται σε δεινή θέση, πολιορκημένοι από τον έτοιμο για την τελική επίθεση στόλο του Πρώτου Τάγματος. Πρόκειται στην ουσία για δύο ιστορίες οι οποίες θα ενωθούν στο συγκινητικό και, φυσικά, πάλι εκκρεμές φινάλε: στην πρώτη κυριαρχούν αερομαχίες, κωμικές περιπέτειες σε εξωτικούς πλανήτες και θεαματικές σκηνές μάχης, ενώ στη δεύτερη το μοτίβο είναι το (ψυχολογικό) δράμα πάνω στην επιλογή της φωτεινής ή της σκοτεινής πλευράς της Δύναμης. Όλα γνώριμα και ξαναϊδωμένα, αλλά την ίδια στιγμή και όλα τους καινούργια με έναν αφελώς χαριτωμένο τρόπο, σε μια υποδειγματική για άλλη μία φορά εκτέλεση της πλέον αλάνθαστης συνταγής στα χολιγουντιανά χρονικά.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 152΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

banner

Σχετικά Θέματα