Κριτική

Spy

Από -

Η Σούζαν Κούπερ είναι μια υπάλληλος γραφείου της CIA, ερωτευμένη με τον πράκτορα Μπράντλεϊ Φάιν, τον οποίο καθοδηγεί στις αποστολές του. Όταν ο τελευταίος σκοτώνεται και ονόματα πρακτόρων αποκαλύπτονται, εκείνη προσφέρεται να αναλάβει δράση ως ενεργή κατάσκοπος, που θα προσπαθήσει να σταματήσει τα σχέδια μιας αδίστακτης εμπόρου όπλων. Άλλη μια τζεϊμσμποντική παρωδία, οι ιδέες της οποίας υπολείπονται του κωμικού μπρίο της Μελίσα ΜακΚάρθι. Ευχάριστη έκπληξη η απολαυστική παρουσία του Τζέισον Στέιθαμ ως πεισματάρη, σκληροτράχηλου και γκαφατζή πράκτορα.

Τέσσερα χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία των «Φιλενάδων», για τις οποίες η Μελίσα ΜακΚάρθι απέσπασε μια οσκαρική υποψηφιότητα β΄ ρόλου, και αφού μεσολάβησε το εξίσου μεγάλο σουξέ «The Heat», με συμπρωταγωνίστρια τη Σάντρα Μπούλοκ, ο σκηνοθέτης Πολ Φέιγκ και η ευτραφής νέα σταρ της αμερικανικής κωμωδίας επανενώνονται για μια διασκεδαστική παρωδία κατασκοπικής περιπέτειας.

Όπως σε κάθε ταινία του είδους (δες και το πρόσφατο «Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία»), το μοτίβο αναφοράς είναι, φυσικά, τα κινηματογραφικά κατορθώματα του Τζέιμς Μποντ, με την ταινία να ξεκινά εν μέσω μιας επικίνδυνης αποστολής στη Βουλγαρία, όπου ο ακαταμάχητα γοητευτικός, ακαταμάχητα cool και γενικώς ακαταμάχητος πράκτορας Μπράντλεϊ Φάιν (ο Τζουντ Λο στο στοιχείο του) κατορθώνει να διαφύγει από το άντρο ενός επικίνδυνου αρχικακοποιού. Και αυτό χάρη στην υπάλληλο γραφείου της CIA Σούζαν Κούπερ, η οποία –όπως πάντα– τον καθοδηγεί σωτήρια μέσω κομπιούτερ, δορυφόρων, καμερών και κάθε λογής ανιχνευτικών συστημάτων.

Όταν όμως λίγο αργότερα ο Φάιν σκοτώνεται εν δράσει και ονόματα πρακτόρων αποκαλύπτονται, η ερωτευμένη μαζί του Κούπερ προσφέρεται να τον αντικαταστήσει ως ενεργή κατάσκοπος, που θα προσπαθήσει να σταματήσει τα σχέδια μιας αδίστακτης και σέξι εμπόρου όπλων. Από το Παρίσι στη Ρώμη και από εκεί στη Βουδαπέστη, το κοσμοπολίτικο κυνηγητό εξελίσσεται άλλοτε θεαματικά και άλλοτε αστεία, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι.

Η επιλογή της Ρόουζ Μπερν ως αρχικακού, για παράδειγμα, δεν πείθει καθόλου, αντίθετα ο Τζέισον Στέιθαμ ως πεισματάρης, σκληροτράχηλος και γκαφατζής πράκτορας είναι απολαυστικός, κλέβοντας συχνά την παράσταση και από την ΜακΚάρθι. Όσο για τη μεγάλη ατραξιόν­ του φιλμ, την πρωταγωνίστριά του, το γραμμένο από τον ίδιο τον Φέιγκ σενάριο είναι κομμένο και ραμμένο επάνω της, χαρίζοντάς της μερικές κωμικά εύστοχες στιγμές και δίνοντας πάσες για να κλέψει μόνη της άλλες τόσες. Για να διασώσει ολόκληρη­ την ταινία όμως, είναι φανερό πως η χαρισματική σταρ θα χρειαζόταν ακόμη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ODEON.