Κριτική

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν

Από -

Εκεί που πιστεύαμε πως όλες οι ιστορίες με τον αγαπημένο αραχνο-ήρωα έχουν ειπωθεί, έρχεται ένα ζωηρό animation να μας εκπλήξει ευχάριστα... Διότι η ταινία των Μπομπ Περσικέτι, Πίτερ Ράμσι και Ρόντι Ρόθμαν κατορθώνει να αναζωογονήσει πλήρως τις υπερηρωικές ταινίες εκεί που πάσχουν περισσότερο: στις φρέσκες ιδέες.

Στην ταινία ακολουθούμε τον Μάιλς, έναν έφηβο με Αφροαμερικανό πατέρα και Πορτορικανή μητέρα, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα νέο ιδιωτικό σχολείο. Ένα βράδυ τον δαγκώνει μια ραδιενεργή αράχνη, η οποία του «μεταδίδει» τις γνωστές υπερδυνάμεις. Προτού προλάβει να μάθει το χειρισμό τους, γίνεται μάρτυρας μιας μάχης του κανονικού Spider-Man με τον μοχθηρό Κίνγκ­πιν, που ενεργοποιεί μια πύλη εισόδου παράλληλων δια­στάσεων στον κόσμο μας, απειλώντας έτσι τη συνοχή του. Από αυτές ξεπηδούν πρωτόγνωρες εκδοχές του Spider-Man από άλλα σύμπαντα, στα οποία ο υπερήρωας έχει, μεταξύ άλλων, τη μορφή μεσήλικου με κοιλίτσα αλλά και μιας Ασιάτισσας μαθήτριας.

Εκτός από ξεκαρδιστικό, αυτό το εύρημα ενσαρκώνει αβίαστα αυτό που εκπροσωπεί διαχρονικά ο Spider-Man· τον φιλικό γείτονα δηλαδή, ο οποίος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από εμάς. Μια ιδέα παρηγορητική σε έναν κόσμο πολυπρόσωπων διαχωρισμών, που εδώ αποδίδεται με μια μεταμοντέρνα, ειλικρινή και βαθιά τρυφερή ανάγνωση. Όσο για το ίδιο το animation, ακολουθεί έναν ξέφρενο ρυθμό που διατηρείται σε ισορροπία παρά τις αναπάντεχες τροπές που παίρνει η αφήγηση. Επιπλέον τα πολύχρωμα, εκτυφλωτικά καρέ που συνδυάζουν το χειρόγραφο με τον ψηφιακό σχεδιασμό δημιουργούν την πρωτότυπη εικαστική αισθητική η οποία είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών.

Η ταινία προβάλλεται με υπότιτλους, μεταγλωττισμένη αλλά και τρισδιάστατη.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: FEELGOOD ENT ENT.