Κριτική

SMAC

Από -

«Μικρό», μα συμμαζεμένο, ορθογραφημένο και τρυφερό κοινωνικό δράμα, βραβευμένο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη σπουδαία ερμηνεία της Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη.

banner

Από τη μια αποστασιοποίηση, στιλιζάρισμα, σαρκαστικό χιούμορ, πειραγμένος ρεαλισμός. το Greek weird wave. Από την άλλη ένας κινηματογράφος άμεσος και μετωπικός που, από τον Γιάνναρη ως τον Οικονομίδη και το «Wasted Youth», προσπαθεί να μετρήσει το σφυγμό της πυρακτωμένης αθηναϊκής καθημερινότητας. Ο Ηλίας Δημητρίου στέκεται κάπου στη μέση, υπηρετώντας ένα κοινωνικό σινεμά χαρακτήρων με την παραδοσιακότερη και διαχρονικότερη ταυτόχρονα έννοια. Έτσι, μετά το «Fish ’n’ Chips» του 2011, ένα ισορροπημένο δράμα με διακριτικά στοιχεία ιστορικοπολιτικής αλληγορίας που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με το «SMAC», το χρονικό της απρόσμενης σχέσης μιας χειραφετημένης γυναίκας και πετυχημένης διευθύντριας τράπεζας, η οποία μαθαίνει πως έχει καρκίνο, με έναν άστεγο μεσήλικα που συναντά καθημερινά στην είσοδο της πολυκατοικίας της.

Το «SMAC» (από την πρωτεΐνη Second Mitochondrial Activator of Caspases) ήταν φέτος υποψήφιο για Ίριδα καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και α΄ γυναικείου ρόλου, την οποία κέρδισε επάξια η εξαιρετική στις υψηλές υποκριτικές νότες, στις σιωπές της, ακόμα και στην αμηχανία της, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Και να μην έχει κανείς περί πολλού τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας, οι βασικές υποψηφιότητες της ταινίας δείχνουν πως ανάμεσα στη φετινή εγχώρια παραγωγή αποτελεί μια συμπαγή, έστω μικρού βεληνεκούς κινηματογραφική πρόταση η οποία ξεχωρίζει με τη –σεναριακή κυρίως– συνέπειά της. Η ιστορία της δεν είναι ακριβώς πρωτότυπη και η διαδρομή των βασικών χαρακτήρων της σίγουρα προβλέψιμη. Αναπτύσσονται, όμως, με σωστή αφηγηματική οικονομία, υπηρετούνται από μια στέρεα σκηνοθετική λιτότητα και συγκροτούν ένα συμμαζεμένο, ορθογραφημένο και τρυφερό κοινωνικό δράμα, απ’ αυτά που σπανίζουν στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

banner