Νέα

«Σινεμά, Ανοιχτό»: Οι ταινίες «Εκδρομή» και η «Διόρθωση» δωρεάν στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

«Εκδρομή»
«Εκδρομή»

Το Ίδρυμα Ωνάση ενώνει τις δυνάμεις του με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, και μαζί παρουσιάζουν την πρωτοβουλία «Σινεμά, Ανοιχτό».

Στο πλαίσιό της, δημιουργοί που έχουν αποσπάσει βραβείο Ίρις από την Ακαδημία παρουσιάζουν ελληνικές ταινίες που επηρέασαν το έργο τους κι οι οποίες προβάλλονται δωρεάν μέσω του καναλιού του Ιδρύματος στο YouTube για δύο ημέρες. Την αρχή έκανε ο Σύλλας Τζουμέρκας («Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»), ο οποίος επέλεξε τα φιλμ «Ο Φόβος» (Κώστας Μανουσάκης, 1966) και «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (Δήμος Αβδελιώδης, 1999).

banner

Τη σκυτάλη αυτήν την εβδομάδα παίρνει ο βραβευμένος με Ίριδα σεναρίου Ζαχαρίας Μαυροειδής («Απόστρατος») και οι ταινίες «Εκδρομή» (Τάκης Κανελλόπουλος, 1966) και «Διόρθωση» (Θάνος Αναστόπουλος).

«Εκδρομή»
«Εκδρομή»

Η δράση στην «Εκδρομή» τοποθετείται το 1941 ενώ ο πόλεμος κορυφώνεται. Σε μια κωμόπολη κοντά στη γραμμή του μετώπου, η γυναίκα ενός υπολοχαγού κι ένας λοχίας ερωτεύονται παράφορα. Όταν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ο υπολοχαγός τραυματίζεται και οδηγείται στο νοσοκομείο, οι δυο εραστές θα τολμήσουν τη μόνη δυνατή διέξοδο. Μια εκδρομή, μια πορεία χωρίς επιστροφή προς τα σύνορα. Μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά, η οποία στην εποχή της είχε αποσπάσει βραβείο φωτογραφίας και τιμητική διάκριση στο Φεστιβά Θεσσαλονίκης, όπως επίσης βραβεία μουσικής και α' γυναικείου ρόλου από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

banner
«Διόρθωση»
«Διόρθωση»

Από την άλλη, η «Διόρθωση» αφορμάται από ένα πραγματικό γεγονός. Ένας άντρας, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, επισκέπτεται ένα ξενώνα κοινωνικής πρόνοιας ως αφετηρίας της επανένταξής του. Από τις πρώτες μέρες, συναντάει στο δρόμο μια όμορφη Αλβανίδα μητέρα με το παιδί της και αρχίζει να την παρακολουθεί, σαν να την ξέρει από παλιά. Ποιο είναι το μυστικό που τους ενώνει;

Οι ταινίες θα προβάλλονται στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση από την Παρασκευή 26/2 έως και την Κυριακή 28/2.