Φεστιβάλ

Σημαντικό και επίκαιρο σινεμά στο 4ο Φεστιβάλ «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»

«Bella»
«Bella»

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία από τις Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση (WIFT GR) μπορεί πλέον να θεωρείται θεσμός, μιας και για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» (25-29/11) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, η διοργάνωση διεξάγεται διαδικτυακά αλλά και δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας της Ταινιοθήκης (online.tainiothiki.gr). Σε αυτή θα βρείτε 5 μεγάλου και 14 μικρού μήκους ταινίες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίες αναδεικνύουν το ζήτημα της έμφυλης βίας, ενώ προκρίνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας. Ανάμεσά τους βρίσκεται το πολυβραβευμένο ισπανικό φιλμ «Μέσα από τα Μάτια σου» (Ιθιάρ Μπολέιν, 2003) με πρωταγωνιστή τον Λουίς Τοσάρ, το βασισμένο σε μια συνταρακτική αληθινή ιστορία «Λουλούδι της Ερήμου» (Σέρι Χόρμαν, 2009), αλλά και το ντοκιμαντέρ «A Better Man» (Ατίγια Καν & Λόρενς Τζάκμαν, 2017), στο οποίο μια γυναίκα αποφασίζει να συναντήσει ξανά τον άντρα που την κακοποιούσε συστηματικά όταν ήταν 18.

«This is Right; Zak Life and After»
«This is Right; Zak Life and After»

Ακόμα, φροντίστε να μην προσπεράσετε τις μικρού μήκους, καθώς εκεί κλέβουν την παράσταση οι ελληνικές συμμετοχές. Θα βρείτε την «Bella» της Θέλγιας Πετράκη που απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας, όπου και αγαπήθηκε όσο λίγες ταινίες του προγράμματος. Στην ίδια διοργάνωση απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το «Goads» της Ίριδας Μπαγλανέα, στο οποίο αφηγείται μια τολμηρή και ξεχωριστή ιστορία ενηλικίωσης. Ακόμα, υπάρχει η πιο πρόσφατη και διεθνώς αναγνωρισμένη μικρού μήκους της Ζακλίν Λέντζου, με τίτλο «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)». Έπειτα, σημειώστε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «This is Right; Zak Life and After» της Γεύης Δημητροπούλου, στο οποίο απεικονίζεται η κραυγαλέα αδιαφορία γύρω από την υπόθεση Ζακ/Zackie Oh αλλά και την ομορφιά που σκόρπιζε η ζωή αυτού του αδικοχαμένου ανθρώπου. Τέλος, έχετε μια ακόμα ευκαιρία να δείτε τις πρωτότυπες «37 Μέρες» της ταλαντούχας Νικολέτας Λεούση, όπου η Έλλη Τρίγγου κάνει... απεργία γέννας.

«37 Μέρες»
«37 Μέρες»

Εκτός από τις ταινίες, το φεστιβάλ διοργανώνει και τη διαδικτυακή συζήτηση «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» (28/11, 19.00) με τη συμμετοχή των: Αθηνά Αθανασίου (καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο), Κάρμεν Ζωγράφου (κινηματογραφίστρια, συν-διευθύντρια του «Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας»), Μαρία Κομνηνού (ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος),  Αναστασία-Σάσα Λαδά (αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ντιάνα Μάνεση (κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια/εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα»), Χριστίνα Παπαδημητρίου (σύμβουλος κοινωνικής στήριξης, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αθήνας  Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) και Αλεξία Τσούνη (ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ»). Τη συζήτηση θα διευθύνει η πρόεδρος του WIFT GR, Ρέα Βαλντέν.