Νέα

Σαντανικός θρίαμβος! Το «Suntan» είναι η καλύτερη ελληνική ταινία σύμφωνα με την Ε.Α.Κ.

Από -

Το «Suntan», η ταινία για το μάταιο έρωτα και τις «μαγικές» ιδιότητες του κάμπινγκ της Αντιπάρου, κυριάρχησε στη χθεσινή (21/3) απονομή των βραβείων Ίρις, αποχωρώντας από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με συνολικά 6 αγαλματίδια. Συμπρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν η παρουσιάστρια, stand up comedian Κατερίνα Βρανά, ελαφρύνοντας την ατμόσφαιρα με τα εύστοχα αστεία της προς τους υποψήφιους, καλεσμένους, αλλά και το σκηνοθέτη της τελετής, Παναγιώτη Φαφούτη, που δεν τον άφησε σε χλωρό κλαρί.

Έλαμψαν δια... της απουσίας τους

Η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη και ο Πρόεδρος της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης («c» studio kominis)
Η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη και ο Πρόεδρος της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης («c» studio kominis)

Την έναρξη της βραδιάς κήρυξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης συνοδευόμενος από την ηθοποιό-μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΚ Κόρα Καρβούνη, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της βραδιάς. Στο λόγο της η ηθοποιός με δυναμικό τρόπο επέκρινε την χρόνια απουσία κρατικής βοήθειας στην κινηματογραφική παραγωγή, που συνεχίζει να υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά χάρη στην αυτοθυσία των ανθρώπων της. Με σταθερότητα και επιμονή, κατέστησε σαφέστατα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος, στους εκπροσώπους της πολιτείας που βρίσκονταν εκεί, οι οποίοι ελπίζουμε να άκουγαν προσεκτικά όσα είχε να πει.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των πρώτων κατηγοριών, με χαρακτηριστική την απουσία αρκετών συντελεστών, που δικαιολογημένα οδήγησαν την Κατερίνα Βρανά να αναρωτηθεί εάν είχε έρθει τελικά κανείς... Το κοινό ανταποκρινόταν αβίαστα στις ατάκες της, με αποκορύφωμα ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην Ελληνίδα μάνα μέσω αναφορών στο «Game of Thrones», αλλά στον τελικώς θριαμβευτή της βραδιάς «Suntan»! Στιγμιαία, η ηθοποιός Σίσσυ Τουμάση έκλεψε τα φώτα με το ξεκαρδιστικό βίντεό της παριστάνοντας τον… viralικά πασίγνωστο πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, που προβλήθηκε προτού απονείμει το βραβείο Ήχου, αποδεχόμενη τα εύσημα της Βρανάς που ήταν λεκτικά on fire.

Η Ακαδημία επέλεξε «Suntan»

Ο Μάκης Παπαδημητρίου (φωτό) κατέκτησε το βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου, μια από της έξι συνολικά διακρίσεις που πήρε το
Ο Μάκης Παπαδημητρίου (φωτό) κατέκτησε το βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου, μια από της έξι συνολικά διακρίσεις που πήρε το "Suntan" («c» studio kaminis)

Καλοκαιρινός αέρας δρόσισε το κοινό της Στέγης, χάρη στη σαρωτική νίκη του "Suntan" (ταινίας που δε χρηματοδοτήθηκε από την ΕΚΚ) στις κατηγορίες Φωτογραφίας για το Χρήστο Καραμάνη που κερδίζει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Έλλη Τρίγγου, Α' Ανδρικού για το Μάκη Παπαδημητρίου, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου που Αργύρης Παπαδημητρόπουλος μοιράστηκε με το Σύλλα Τζουμέρκα, επαληθεύοντας τις προβλέψεις.

banner
Ο
Ο "Νοτιάς" του Τάσου Μπουλμέτη απέσπασε βραβεία Μακιγιάζ, Σκηνογραφίας και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Θέμη Πάνου (φωτό) («c» studio kaminis)

Ο "Νοτιάς" του Τάσου Μπουλμέτη απέσπασε τρία βραβεία (Μακιγιάζ, Σκηνογραφίας, Β' Ανδρικού Ρόλου για το Θέμη Πάνου), με το "Park" της Σοφίας Εξάρχου να ακολουθεί με δύο νίκες στις κατηγορίες Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Ήχου. Η ταινία "Έτερος Εγώ" του Σωτήρη Τσαφούλια περιορίστηκε στο βραβείο Ειδικών Εφέ), όπως και η "Ρόζα της Σμύρνης" κερδίζοντας το βραβείο Ενδυματολογίας, τη μοναδική κατηγορία που ήταν υποψήφια, όπως συνέβη και με το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, του οποίου η πρωτότυπη μουσική βραβεύτηκε στην αντίστοιχη κατηγορία για το συγκρότημα drog_A_tek.

βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την... κατακόκκινη Σοφία Κόκκαλη, πρωταγωνίστρια στο «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη
βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την... κατακόκκινη Σοφία Κόκκαλη, πρωταγωνίστρια στο «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη

Πάρα τις δέκα υποψηφιότητές του το «Νήμα» του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), απέσπασε μόνο το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία ζωής της Σοφίας Κόκκαλη. Παρομοίως, το «Amerika Square» με επτά υποψηφιότητες, κέρδισε το βραβείο Μοντάζ για το Γιάννη Σακαρίδη. Έκπληξη αποτέλεσε το βραβείο Ντοκιμαντέρ που απονεμήθηκε στην ταινία "Η Τελευταία Παραλία", με την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη να βρίσκεται στον Αμαζόνιο και να μαθαίνει… τελευταία ότι κέρδισε το βραβείο καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας για το «Limbo». Τέλος, το πρώτο βραβείο animation του θεσμού απονεμήθηκε στην τρισδιάστατη ταινία «Αίνιγμα» των Αντώνη Νούσια και Άρη Φατούρου.

Οι νικητές των 8ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Suntan (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για το «Suntan»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Σοφία Εξάρχου για το «Park»

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Η Τελευταία Παραλία (Θάνος Αναστόπουλος, Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Limbo (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη)

Βραβείο Σεναρίου
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας για το «Suntan»

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Μάκης Παπαδημητρίου για το «Suntan»

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Σοφία Κόκκαλη για το «Νήμα»

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Θέμης Πάνου για το «Νοτιά»

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Έλλη Τρίγγου για το «Suntan»

Βραβείο Φωτογραφίας
Suntan (Χρήστος Καραμάνης)

Βραβείο Μοντάζ
Amerika Square (Γιάννης Σακαρίδης)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Το Ξύπνημα της Άνοιξης (drog_A_tek)

Βραβείο Σκηνογραφίας
Νοτιάς (Σπύρος Λάσκαρης)

Βραβείο Ενδυματολογίας
Η Ρόζα της Σμύρνης (Γιούλα Ζωιοπούλου)

Βραβείο Ήχου
Park (Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυπομποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου)

Βραβείο Μακιγιάζ
Νοτιάς (Κατερίνα Βαρθαλίτου)

Βραβείο Ειδικών Εφέ
Έτερος Εγώ (Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζο, Αντώνης Κοτζιάς)

Σχετικά Θέματα

Η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην COSMΟΤΕ TV

22/03/2017

Η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην COSMΟΤΕ TV

Θα μεταδοθεί αποκλειστικά από το COSMOTE CINEMA 2HD, τo Σάββατο 1 Απριλίου στις 22:00.

Αποσύρεται από τις αίθουσες η ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια

20/03/2017

Αποσύρεται από τις αίθουσες η ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωσή του Έλληνα σκηνοθέτη σχετικά την απίστευτη υπόθεση που μοιάζει να έχει βγει από σενάριο... ταινίας.

Park

09/03/2017

Park

Δυναμικά σκηνοθετημένη, με ενδιαφέρουσα εικονογραφία, αλλά δραματικά «άδεια», αφήνει την αίσθηση του ανολοκλήρωτου.

Η Σοφία Εξάρχου πιστεύει ότι οι πιτσιρικάδες προσπαθούν να τινάξουν από πάνω τους τη νοσταλγία για το παρελθόν

08/03/2017

Η Σοφία Εξάρχου πιστεύει ότι οι πιτσιρικάδες προσπαθούν να τινάξουν από πάνω τους τη νοσταλγία για το παρελθόν

Έχοντας κατακτήσει βραβεία στο πρωτοκλασάτο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και της Θεσσαλονίκης, το «Park», το ανήλικο μετα-ολυμπιακό δράμα της Σοφίας Εξάρχου κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 9/3.

Έτερος Εγώ

19/01/2017

Έτερος Εγώ

Το ελληνικό «Seven» έχει ιδέες αλλά και άλλες τόσες σεναριακές αυθαιρεσίες, φωσκολικές υπερβολές κι έναν πολύ αδύναμο βασικό πρωταγωνιστή.

Η Ρόζα της Σμύρνης

22/12/2016

Η Ρόζα της Σμύρνης

Λογοτεχνικό μπεστ σέλερ, έρωτες με φόντο τραγικά ιστορικά γεγονότα κι ένα δραματουργικά αδύναμο, παλαιάς κοπής και τηλεοπτικής αισθητικής δράμα για το «μεγάλο κοινό».

Η Τελευταία Παραλία

06/10/2016

Η Τελευταία Παραλία

Μια λιτή ματιά σε ένα «ξεχασμένο» ευρωπαϊκό σύνορο γίνεται ανθρωπολογική μελέτη, μάθημα ιστορίας και ερώτημα πάνω στα ορατά και αόρατα τείχη που μας περιβάλλουν. Συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κανών.

Ο Θάνος Αναστόπουλος μιλάει για την «Τελευταία Παραλία»

05/10/2016

Ο Θάνος Αναστόπουλος μιλάει για την «Τελευταία Παραλία»

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης της «διόρθωσης» και της «Κόρης» συνυπόγραψε με τον Ιταλό Ντάβιντε ντελ Ντέγκαν ένα ντοκιμαντέρ που έφτασε ως το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Κανών και την Πέμπτη 6/10 κάνει πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες.

Δείτε πρώτοι τρέιλερ και φωτογραφίες του «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που προβάλλεται στις Κάνες!

13/05/2016

Δείτε πρώτοι τρέιλερ και φωτογραφίες του «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που προβάλλεται στις Κάνες!

Η μισάωρη ταινία της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας προβάλλεται την Τρίτη 17/5 στην Κρουαζέτ, με το “α” να εξασφαλίζει οπτικό υλικό και μια αποκλειστική συνέντευξη.

Suntan

31/03/2016

Suntan

Ο σκηνοθέτης του «Wasted Youth» ακολουθεί τις αναπάντεχες διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας και ο Μάκης Παπαδημητρίου ενσαρκώνει τα σπαρακτικά αδιέξοδά της σε ένα ενοχλητικά ειλικρινές δράμα που φλερτάρει επιτυχημένα με το θρίλερ.

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος: «Kάνω πανκ ταινίες»

30/03/2016

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος: «Kάνω πανκ ταινίες»

Ο σκηνοθέτης του «Bank Bang» και του «Wasted Youth» επιστρέφει με το «Suntan», ένα ηλιοκαμένο δράμα που έχει για πρωταγωνιστή έναν μεσήλικα που ερωτεύεται μια νεαρή κοπέλα.

Το Ξύπνημα της Άνοιξης

25/02/2016

Το Ξύπνημα της Άνοιξης

Ένα δράμα που προσπαθεί να χωρέσει την εφηβική καύλα, τη σκληρή ενηλικίωση, μια σειρά από πολιτικοκοινωνικά μηνύματα και ένα εξεζητημένο στιλιζάρισμα σε ένα απογοητευτικά ανερμάτιστο σύνολο που δεν θυμίζει σε τίποτα τον σπουδαίο Γιάνναρη του παρελθόντος.

Νοτιάς

14/01/2016

Νοτιάς

Ένα τρυφερό, ανθρώπινο και διασκεδαστικό οδοιπορικό στο πρόσφατο εθνικό παρελθόν, αφηγημένο με ευαισθησία από το δημιουργό της «Πολίτικης Κουζίνας».

Τάσος Μπουλμέτης: Τα 12 μυστικά του «Νοτιά»

11/01/2016

Τάσος Μπουλμέτης: Τα 12 μυστικά του «Νοτιά»

Ο Τάσος Μπουλμέτης μάς αποκαλύπτει τα δώδεκα συστατικά με τα οποία έφτιαξε το καινούργιο κινηματογραφικό του έδεσμα, τον απολαυστικά γλυκόπικρο «Νοτιά», που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 14/1.