Συνέντευξη

Σαφί Νεμπού: «Με γοητεύει η παιχνιδιάρικη πτυχή των θρίλερ»

Από -

Με αφορμή τη νέα του ταινία «Ποια Νομίζεις ότι Είμαι», συναντήσαμε τον Γάλλο σκηνοθέτη Σαφί Νεμπού στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Μας εξήγησε τα μυστικά ενός καλού θρίλερ και μας μίλησε για τη συνεργασία του με τη Ζιλιέτ Μπινός.

Οπως και στα «Δάση της Σιβηρίας», ένας ακόμα πρωταγωνιστής σας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Σας ελκύουν περισσότερο οι συνθήκες στις οποίες εγκλωβίζονται οι χαρακτήρες ή ο ίδιος ο ψυχισμός τους;
Μα και τα δύο! Εξάλλου το ένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου. Εκείνο που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι το δραματικό ρίσκο, εκείνο το συστατικό που θα φέρει τους χαρακτήρες στα άκρα και δίνει ολοκαίνουργιες διαστάσεις σε μια ταινία.

Αφηγείστε με έναν τρόπο που κρύβει τις πραγματικές σας προθέσεις και αυξάνει την αγωνία του θεατή.
Έχω ασχοληθεί αρκετά με τα θρίλερ και με γοητεύει η παιχνιδιάρικη πτυχή τους, αυτή που σου επιτρέπει να θολώνεις τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. Η ευμετάβλητη ισορροπία ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα είναι εξάλλου μια θεματική που διατρέχει την ταινία, μιας και η κεντρική ηρωίδα μεταμφιέζεται για να πετύχει το σκοπό της. Θα έλεγα πάντως πως η έννοια της ταυτότητας είναι αυτή που ερευνώ περισσότερο στις ταινίες μου. Και να σας πω ότι το συνειδητοποιώ τώρα αυτό, δεν είναι κάτι που κάνω ηθελημένα.

Τα social media διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ταινία. Είχατε μήπως μια προσωπική εμπειρία ως έμπνευση;
Όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από αυτά λίγο ή πολύ. Είτε θετικά είτε αρνητικά, έτσι; Εκτός από αντικείμενο κριτικής, λοιπόν, μπορούν να αποτελέσουν και την έμπνευση για να γεννηθεί μια ιστορία που θα ξεφεύγει από το αρχικό της πλαίσιο. Το ζήτημα είναι πώς τα social media μεταβάλλουν την εικόνα που έχουμε για εμάς και τους γύρω μας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται με ερωτικό τρόπο. Την ίδια στιγμή, καθώς πλέον είναι απόλυτα συνυφασμένα με την ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι αδύνατο σε ένα σενάριο να μην υπάρχει μια στιγμή εμφάνισης των social media.

Η Ζιλιέτ Μπινός δίνει μια δυναμική ερμηνεία. Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας μαζί της;
Όταν δουλεύεις με μια ηθοποιό του βεληνεκούς της Ζιλιέτ, προφανώς δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου ότι είναι μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών. Επομένως με την ταινία μου δεν είχα την προσδοκία να αποδείξω το εύρος του ταλέντου της, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι σαρωτικό. Απεναντίας, αυτό που προσπάθησα ήταν κατά κάποιον τρόπο να «ξεχάσουμε» ότι βλέπουμε την Μπινός στην οθόνη. Για να βγει και η ίδια από την ασφαλή της ζώνη και να φτάσουμε σε κάτι καινούργιο, καθαρό, προσωπικό. Την έφερα αντιμέτωπη με πολλά που απέφευγε ή φοβόταν και, εντέλει, το αποτέλεσμα είναι πέρα ως πέρα ειλικρινές.

Σχετικά Θέματα