Κριτική

Ραντεβού Εκεί Ψηλά

Από -

Πέντε Σεζάρ και 2 εκατ. Γάλλοι θεατές για μια καλοστημένη, αλλά παραφορτωμένη και υπερβολική στις συμπτώσεις της δραματική τοιχογραφία εποχής.

Η θοποιός («Οι Ατέλειωτοι Αρραβώνες», «Μη Αναστρέψιμος») που έχτισε μια παράλληλη καριέρα ως σκηνοθέτης κωμωδιών («Bernie», «Le Vilain»), ο Αλμπέρ Ντιποντέλ δεν φοβήθηκε να δοκιμαστεί και σε κάτι πιο φιλόδοξο: τη μεταφορά του βραβευμένου με Γκονκούρ μυθιστορήματος του Πιέρ Λεμέτρ «Au revoir la-haut» στην οθόνη, το οποίο ακολουθεί τρεις επιζώντες του Μεγάλου Πολέμου στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν «λαθραία» στη Γαλλία της ταραγμένης δεκαετίας του ’20. Η πρώτη συνάντησή τους λαμβάνει χώρα στα χαρακώματα, λίγες ημέρες πριν από την τελική εκεχειρία.

Ο υπολοχαγός Πραντέλ δια­τάζει μια παράλογη έφοδο, δεν διστάζει να πυροβολήσει πισώπλατα όσους δεν υπακούουν και οι στρατιώτες Αλμπέρ Μαγιάρ (τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο) και Εντουάρ Περικού γίνονται μάρτυρες των εγκλημάτων του. Οι δύο φίλοι καταφέρνουν να του ξεφύγουν και χάνονται στην ανωνυμία του μεταπολεμικού Παρισιού, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν σκαρώνοντας μια απάτη απέναντι στα θύματα του πολέμου. Στο δρόμο τους όμως θα βρουν τον διεφθαρμένο Πραντέλ, ο οποίος τους αναζητάει και σφίγγει διαρκώς τον κλοιό γύρω τους.

Πέντε Σεζάρ (σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών) και 2 εκατ. Γάλλοι θεατές επιβράβευσαν αυτήν την καλοστημένη τοιχογραφία εποχής, η οποία περιγράφει χωρίς ωραιοποιήσεις τις σκοτεινές παρορμήσεις των ηρώων της αλλά και το απαισιόδοξα αμοραλιστικό πνεύμα που κυριάρχησε στην Ευρώπη μετά την μπελ επόκ. Το βασικό αφηγηματικό υλικό της ταινίας, ωστόσο, είναι πολύ πιο αδούλευτο, παραφορτωμένο ως την υπερβολική στις συμπτώσεις της πλοκή και μελοδραματικό στον τρόπο που περιγράφει, αδρά και σχηματικά, τους χαρακτήρες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του σκηνοθέτη Ντιποντέλ, από ένα σημείο και μετά το δράμα ασθμαίνει βαριά, ωσότου ολοκληρωθεί, και η συγκίνηση γίνεται προϊόν εύκολου συναισθηματικού εκβιασμού.

Γαλλία, Καναδάς. 2017. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ODEON.

Σχετικά Θέματα