Κριτική

Πρόστιμο

Από -

Ο Βαγγέλης είναι ένας νεαρός μικροντίλερ κάνναβης, ο οποίος μπαίνει στο μάτι των – «καθωσπρέπει» - γειτόνων του και έπειτα από τις απειλές του διαχειριστή της πολυκατοικίας αναγκάζεται να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του. Τον διαχειριστή υποδύεται πειστικότατα ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, με τον οποίον ο Φωκίων Μπόγρης έχει ιδιαίτερη σχέση. Ο Οικονομίδης είχε ένα δεύτερο ρόλο και στην πρώτη ταινία του («Κάθαρση», 2009), ενώ ο ίδιος παίζει τον Βαγγέλη στην «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία ξεπερνά το φιλικό επίπεδο, καθώς ο Μπόγρης είναι άμεσα επηρεασμένος όχι μόνο από το σκηνοθετικό ρεαλισμό του δημιουργού του «Σπιρτόκουτου», αλλά και από τις θεματικές, τους χαρακτήρες, ακόμα και τους ηθοποιούς του (Στ. Σταμουλακάτος, Β. Μουρίκης, Β. Μπισμπίκης).

Μέσα σ’ αυτή τη «βρόμικη» πραγματικότητα εξελίσσεται λοιπόν η κάθοδος του Βαγγέλη σε έναν κόσμο βίας, απληστίας και διαφθοράς, δια μέσου της γνωριμίας του με τον αρραβωνιαστικό της αδελφής του Πέτρο, ο οποίος τον μπάζει στα κυκλώματα της νύχτας. Η προσπάθεια του ήρωά μας να ξεφύγει τον εμπλέκει όλο και περισσότερο, καθώς το «Πρόστιμο» ενσωματώνει αποτελεσματικά τα κλισέ του γκανγκστερικού δράματος στην ελληνική πραγματικότητα, ζωντανεύοντας χώρους, ανθρώπους και συμπεριφορές ενός αόρατου (ακόμα και κινηματογραφικά) αστικού περιθωρίου. Αν και σεναριακά «κολλάει» κατά στιγμές, προχωρώντας καθαρά διεκπεραιωτικά, το κατόρθωμα αυτής της τίμιας, καθαρής κινηματογραφικής προσπάθειας είναι πως πείθει για την αλήθεια των ιδεών και των χαρακτήρων της, πως δένει το γειωμένο ρεαλισμό της με ένα σαρδόνιο χιούμορ και πως (από τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία ως τις ερμηνείες και τη μουσική) επιχειρεί να περιγράψει τη – φτηνή - εθνική αλήθεια μας με όρους του 21ου αιώνα.

Σκηνοθεσία: Φωκίων Μπόγρης. Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Αναστασίου, Βαγγέλης Μουρίκης. Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά

Σχετικά Θέματα