Κριτική

Prisoners

Από -

ΘΡΙΛΕΡ
Σκηνοθεσία: Ντενίς Βιλνέβ. Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλεγχαλ, Μαρία Μπέλο, Τέρενς Χάουαρντ, Μελίσα Λίο, Πολ Ντάνο, Βαϊόλα Ντέιβις

Ο ι φυλακισμένοι της ταινίας είναι πολλοί. Οι πλέον προφανείς είναι η μικρή κόρη της οικογένειας Ντόβερ κι εκείνη των γειτόνων Μπερτς, οι οποίες εξαφανίζονται μυστηριωδώς την ημέρα των Ευχαριστιών. Καθώς πτώματα δεν ανακαλύπτονται, οι γονείς ελπίζουν ότι ο απαγωγέας πιθανώς τις κρατά ζωντανές και οι υποψίες πέφτουν στον διανοητικά καθυστερημένο ιδιοκτήτη ενός τροχόσπιτου που είχε σταθμεύσει στο δρόμο τους εκείνο το απόγευμα. Η αστυνομία όμως δεν βρίσκει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του και, παρά την ισχυρότατη αντίθεση του πατέρα Ντόβερ, τον αφήνει ελεύθερο. Τότε ο τελευταίος, απελπισμένος και χωρίς να εμπιστεύεται τον ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση, αποφασίζει να δράσει μόνος του.
Καθώς η διά χειρός Άαρον Γκουζικόφσκι («Το Τελικό Χτύπημα») καλοστημένη πλοκή ξετυλίγεται, το «Prisoners» αποκαλύπτει σταδιακά και τους υπόλοιπους φυλακισμένους του. Η σεναριακή του στιβαρότητα εξελίσσει μεθοδικά­ μια αγωνιώδη κούρσα ενάντια στο χρόνο, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πώς αυτή σπρώχνει τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες σε γκρίζες ηθικές ζώνες και οριακές αποφάσεις ζωής. Αποφάσεις που υπαγορεύονται από μια αφόρητη (εκπεφρασμένη ή καταπιεσμένη) ψυχολογική πίεση, προϊόν του εγκλεισμού του κάθε ήρωα στις δικές του εμμονές. Στοιχεία αυτού του εγκλεισμού επανέρχονται άλλοτε προφανώς (η ξύλινη φυλακή) και άλλοτε διακριτικά (το σχήμα του λαβυρίνθου) καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, με τα υπόγεια των σπιτιών και όσα κρύβουν μέσα τους να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην όλη υπόθεση.
Ο Καναδός Ντενίς Βιλνέβ («Μέσα από τις Φλόγες») σκηνοθετεί με έναν παλιομοδίτικο, σκοτεινό ρεαλισμό –αλά «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ–, που διαφοροποιεί το «Prisoners» από τα υπόλοιπα, φτηνού εντυπωσιασμού χολιγουντιανά θρίλερ. Το αφηγηματικό του τάιμινγκ είναι υποδειγματικό (οι δυόμισι ώρες τρέχουν νερό), όπως και η αξιοποίηση τόσο των αφιλόξενων ανοιχτών όσο και των ασφυκτικών κλειστών χώρων. Η «νοτισμένη» φωτογραφία του Ρότζερ Ντίκινς προσθέτει μια απειλητική μελαγχολία, ενώ με τον Τζέικ Τζίλεγχαλ ως ιδανικό παρτενέρ, ο Χιου Τζάκμαν βρίσκει τον κορυφαίο ρόλο της ­καριέρας του.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 153΄. Διανομή: ODEON.