Κριτική

Personal Shopper: Η Βοηθός

Από -

Η Μορίν είναι μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα, όπως κι εκείνος, να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό. Επιδέξιος ως αφηγητής μα υπερβολικά φιλόδοξος ως auteur, ο Ασαγιάς σπρώχνει στα όριά του ένα εγκεφαλικό κι επιτηδευμένο scary movie, που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Απρόβλεπτος και ακατάτακτος ως κινηματογραφικός δημιουργός, ο Ολιβιέ Ασαγιάς («Carlos», «Μετά το Μάη») χάρισε με τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία» ένα απροσδόκητο Σεζάρ ερμηνείας στην Κρίστεν Στιούαρτ, την οποία τώρα μεταμορφώνει σε Μορίν, μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική­ βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα­ τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα –όπως κι εκείνος– να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει­ μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό.

Επιδέξιος ως αφηγητής, ο Ασα­γιάς κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών για ένα πολανσκικό θρίλερ που φλερτάρει επικίνδυνα με την παρωδία. Εγκεφαλικό και γεμάτο επιτήδευση γαλλικής κοπής, σπρώχνει στα όριά της μια ιστορία που χρησιμοποιεί τη διάτρητη πλοκή για να κλείσει το μάτι σε κοινωνικές (η ανθρώπινη επικοινωνία, η γλώσσα και τα σύνορα), φιλοσοφικές (η αλήθεια και το ψέμα), ψυχαναλυτικές και σινεφίλ αναφορές, ένα πομπώδες καλλιτεχνικό scary movie που μόνον οι σκηνοθετικές αρετές του το διασώζουν από την εκκωφαντική γελοιότητα.

Γαλλία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: STRADA FILMS.