Κριτική

Παιχνίδια Ζευγαριών

Από -

Πρώην κριτικός των «Cahiers du Cinema», ο οποίος ξεκίνησε να γράφει σενάρια για τον Αντρέ Τεσινέ («Ραντεβού»), ο Ολιβιέ Ασαγιάς εξελίχτηκε πίσω από την κάμερα σε μια ακατάτακτη κι εντελώς άνιση περίπτωση δημιουργού χωρίς διακριτό προσωπικό στιλ («Carlos», «Μετά τον Μάη», «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία»). Η προηγούμενη ταινία του, το «Personal Shopper», είναι ένα θρίλερ φαντασίας και η επόμενή του, το «Αβάνα, η Πόλη των Κατασκόπων» που θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα, μια περιπέτεια εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, με τα ενδιάμεσα «Παιχνίδια Ζευγαριών» να προσγειώνονται στην παρισινή πραγματικότητα ως μια χαλαρή κομεντί σχέσεων με φόντο τον εκδοτικό κόσμο.

Εκεί, ένας Γάλλος συγγραφέας, ο εκδότης του και οι σύζυγοί τους, μια πολιτική σύμβουλος και μια ηθοποιός, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα γαϊτανάκι φιλοδοξιών, απιστιών, συμβιβασμών, κρίσιμων αποφάσεων και συμπτωμάτων της κρίσης της μέσης ηλικίας. Όλοι δοκιμάζονται τόσο αναφορικά με την αντοχή των προσωπικών αξιών και πεποιθήσεών τους όσο και με την ειλικρίνεια με την οποία πρέπει να διαχειριστούν τις μεταξύ τους σχέσεις, συνειδητοποιώντας πως οι καιροί αλλάζουν ερήμην τους: τα βιβλία γίνονται e-books, οι κινηματογραφικές ταινίες τηλεοπτικές σειρές, ενώ οι απαιτήσεις για γρήγορο κέρδος αυξάνονται διαρκώς.

Ο Ασαγιάς φλυαρεί (σε… άπταιστα γαλλικά), αλλά ευτυχώς δεν πέφτει στην παγίδα του κηρύγματος και της συναισθηματικής νοσταλγίας. Διασκεδάζει σατιρίζοντας τρυφερά έναν συναισθηματικά ασταθή, ανασφαλή και ματαιόδοξο μικρόκοσμο και σχολιάζει γλυκόπικρα τους νέους καιρούς, τα νέα ήθη και τα αιωνίως απαράλλαχτα ανθρώπινα πάθη. Απολαυστικό το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο και νόστιμα τα περισσότερα inside jokes.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

banner

Σχετικά Θέματα