Κριτική

Οπλοστάσιο

Από -

Επιστρέφοντας από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κίεβο, ο Τίμος πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο όπλων. Ενώ οι εθνικιστές κυριαρχούν στη χώρα, μια κομουνιστική εξέγερση στην οποία ο νεαρός ιδεολόγος παίρνει ενεργό μέρος είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Ο τολμηρός πρωτοπόρος Αλ. Ντοβζένκο («Σβενιγκόρα», «Γη») μετατρέπει μια προπαγανδιστική κραυγή σε ένα δυναμικό, λυρικό και οπτικά συναρπαστικό κινηματογραφικό ποίημα.

Επιστρέφοντας από το μέτωπο στο Κίεβο, ο Τίμος πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο όπλων. Ενώ οι εθνικιστές κυριαρχούν στη χώρα, μια κομουνιστική εξέγερση, στην οποία ο νεαρός ιδεολόγος παίρνει ενεργό μέρος, είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Όποια κι αν ήταν η κατάληξή της, στη Σοβιετική Ένωση του 1929 η ιστορία του Ουκρανού επαναστάτη δεν θα μπορούσε να ζωντανέψει κινηματογραφικά παρά μόνο με τον πιο μελοδραματικά ηρωικό τρόπο.

Ο τολμηρός πρωτοπόρος Αλεξαντρ Ντοβζένκο («Σβενιγκόρα», «Γη») όμως μεταμορφώνει αυτήν την προπαγανδιστική κραυγή σε ένα δυναμικό, λυρικό και συναρπαστικό οπτικό ποίημα. Σκηνοθετική ευρηματικότητα που πλημμυρίζει συναίσθημα, δραματική χρήση των φωτισμών, αντίθεση στατικών - κινούμενων υποκειμένων που μετατρέπεται σε ιδεολογική αντιπαράθεση (εθνικιστές - μπολσεβίκοι), υποδειγματικό ρυθμικό μοντάζ. Ένα πολύτιμο μάθημα κλασικού σινεμά.

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1929. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: NEW STAR.