Κριτική

Όλγα

Από -

Αφελώς συναισθηματική, πολιτικά απλοϊκή και τηλεοπτικής κοπής βιογραφία της Όλγα Μπενάριο, γερμανικής καταγωγής σύζυγο του Βραζιλιάνου κομουνιστή ηγέτη Λουίς Κάρλος Πρέστες, η οποία εκτελέστηκε από τους ναζί το 1942.

Αν και ο λογοτέχνης Χόρχε Αμάντο είχε γράψει για εκείνη με θερμά λόγια, η ιστορία της γεννημένης στο Μόναχο Εβραίας Όλγα Γκούντμαν Μπενάριο παρέμενε για πολλά χρόνια εν πολλοίς άγνωστη. Μέλος του γερμανικού κομουνιστικού κόμματος, σπουδασμένη στη Μόσχα και σύντροφος του Βραζιλιάνου κομουνιστή ηγέτη Λουίς Κάρλος Πρέστες, με τον οποίο είχαν μια κόρη, συνελήφθη στη Βραζιλία το 1936 και παραδόθηκε στα χέρια των ναζί, για να εκτελεστεί σε θάλαμο αερίων του Ράβενσμπρουκ το 1942.

Το 2004 και βασισμένος σε ένα βιογραφικό μπεστ σέλερ του Φερνάντο Μοραΐς, ο τηλεοπτικός σκηνοθέτης Χάιμε Μονζαρντίμ βοήθησε σημαντικά να γίνει γνωστότερη η ιστορία της, αφηγούμενός τη με τον πλέον ρομαντικό, ηρωικό και τηλεοπτικό τρόπο. Δίνοντας βάρος στην αναπαράσταση εποχής και στο σφοδρό έρωτά της με τον Πρέστες, η «Όλγα» αγιογραφεί την Μπενάριο εντελώς σχηματικά, ως έναν ασυμβίβαστο, αφοσιωμένο στις δίκαιες, επαναστατικές και πανανθρώπινες ιδέες του χαρακτήρα. Από κοντά και οι συναγωνιστές της, με πρώτο τον βγαλμένο από βραζιλιάνικη τελενοβέλα Πρέστες του Κάκο Κιόκλερ, την ώρα που αφελής λυρισμός, ιστορική αλήθεια κι εύκολο συναίσθημα γίνονται ένα.

Βραζιλία. 2004. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: NEW STAR.