Φεστιβάλ

Όλες οι ελληνικές ταινίες του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από -

«Μήλα»
«Μήλα»

18 μεγάλου και 21 μικρού μήκους ταινίες από Έλληνες δημιουργούς θα προβληθούν φέτος στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5-15/11), εκ των οποίων 15 σε πρώτη προβολή.

Τρεις από αυτές συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, με τις φετινές επιλογές να έρχονται έχοντας ήδη αξιοπρόσεκτη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ. Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου «άνοιξαν» το τμήμα Ορίζοντες του πρόσφατου φεστιβάλ Βενετίας, το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη βραβεύτηκε στην Μπερλινάλε, ενώ με διάκριση έφυγε επίσης από το Ρότερνταμ η Τζάνις Ραφαηλίδου με το «Kala azar».

Παράλληλα, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αυξάνει ελληνικές συμμετοχές του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors από δύο σε τρεις. Αυτές συμπληρώνουν οι ταινίες «Daniel '16» (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος), «All The Pretty Little Horses» (Μιχάλης Κωνσταντάτος) και «Πρόστιμο» (Φωκίων Μπόγρης).

Επιπλέον, όπως συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η διοργάνωση φιλοξενεί το δίχως διαγωνιστικό χαρακτήρα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπου στις ταινίες απονέμονται ανεξάρτητα βραβεία που ενισχύουν το ελληνικό σινεμά. Η γνωμοδοτική επιτροπή που ανέλαβε την προεπιλογή των ταινιών αποτελούνταν από τους Ρηνιώ Δραγασάκη (σκηνοθέτις), Κωνσταντίνο Βασίλαρο (παραγωγός) και Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο (κριτικός κινηματογράφου).

Τέλος, για ακόμα μια χρονιά, το φεστιβάλ πραγματοποιεί δύο καθολικά προσβάσιμες προβολές των αγαπημένων ελληνικών ταινιών «Μια Τρελή, Τρελή Οικογένεια» (Ντίνος Δημόπουλος, 1965) και «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1987). Οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες και στις αίθουσες του Φεστιβάλ, αλλά και στις διαδικτυακές προβολές τους. Να σημειώσουμε εδώ πως η διοργάνωση έχει σχεδιάσει τρία διαφορετικά σενάρια για την ασφαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ, με τις περισσότερες ελληνικές ταινίες του προγράμματος να είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά σε ειδική πλατφόρμα του θεσμού.

«Kala azar»
«Kala azar»
banner

Οι ελληνικές ταινίες του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

Επίσημη Πρώτη

All The Pretty Little Horses του Μιχάλη Κωνσταντάτου
Μετά από μία απότομη αλλαγή στη ζωή τους, η Αλίκη και ο Πέτρος βρίσκουν πρόσκαιρο καταφύγιο σε μια μικρή παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη μαζί με τον μικρό τους γιο, Παναγιώτη. Και οι δύο έχουν βρει προσωρινές δουλειές, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να επιστρέψουν γρήγορα και μόνιμα στην Αθήνα. Η Αλίκη όμως αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το σχέδιο τους δεν λειτουργεί ή ακόμα χειρότερα ότι μπορεί καν να μην υπάρχει. Ο Πέτρος αντιλαμβάνεται την συναισθηματική απομάκρυνσή της ως μια σιωπηρή αποδοκιμασία για αυτά που δεν μπορεί να προσφέρει. Η απόσταση ανάμεσά τους μεγαλώνει επικίνδυνα κι οι δυο τους κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε έναν ιστό από ψέματα που οι ίδιοι έφτιαξαν. Με τους: Γιώτα Αργυροπούλου, Δημήτρη Λάλο, Κατερίνα Διδασκάλου, Αλέξανδρο Καραμούζη.

Kala azar της Τζάνις Ραφαηλίδου
Η τελετουργική επαγγελματική ρουτίνα ενός ζευγαριού, το οποίο αποτεφρώνει πτώματα ζώων, περισυλλέγοντάς τα είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε αφότου έχουν χτυπηθεί και εγκαταλειφθεί από διερχόμενα οχήματα, διαταράσσεται εξαιτίας ενός ατυχήματος που προκαλούν οι ίδιοι. Με τους: Πηνελόπη Τσιλίκα, Δημήτρη Λάλο, Μισέλ Βάλεϊ.

Daniel '16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
Ο Ντάνιελ, ένας γερμανός έφηβος, στέλνεται στην Ελλάδα, σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων, για να εκτίσει την ποινή του. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα… Η τελική του απόφαση θα ξαφνιάσει τους πάντες. Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κίκερ, Αλεξάντερ Λιακόπουλος Μπούχολτς, Βασίλης Κουκαλάνι.

Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη
Το ντεμπούτο του νεαρού δημιουργού είναι ένα σύγχρονο γουέστερν. Είναι η ιστορία του Νικήτα, που ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας τον πρωταγωνιστή μας. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως τον μόνο παρατηρητή. Πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ.

«Digger»
«Digger»

Γυμναστήριο του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
«Όσοι δεν βρίσκουν καιρό για να γυμναστούν, θα βρουν καιρό για να αρρωστήσουν». Δεκαεφτά μονόλογοι για ένα γυμναστήριο που δεν υπάρχει πουθενά, για μία ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ, για τους ηθοποιούς αυτής της ταινίας, για τα λόγια που τους έκαναν αληθινούς χαρακτήρες. Με τους: Φλομαρία Παπαδάκη, Αλεξάνδρα Οσπίτσι, Μπάμπης Αλεφάντης, Δημήτρης Καπουράνης.

Ένας Ήσυχος Άνθρωπος του Τάσου Γερακίνη
O Μάκης, ένας φιλήσυχος οινοποιός, ζει απομονωμένος σ’ ένα ακριτικό νησί μαζί με την κόρη του, όταν πέφτει θύμα ομηρίας από έναν επικίνδυνο δραπέτη. Προσπαθώντας να εμποδίσει τη σχέση της κόρης του με τον κακοποιό, ξεπερνάει τα όριά του και υπομένει στωικά τις συνέπειες. Πρωταγωνιστούν οι: Τάκης Σακελλαρίου, Κατερίνα Παπαναστασσάτου, Χρήστος Στρέπκος.

Μήλα του Χρήστου Νίκου
Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άντρα γύρω στα 40, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις, θα συναντήσει την Άννα – μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα. Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας. Πρωταγωνιστούν οι: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής.

Ποιος, ποιος θα φαγωθεί της Ελπινίκης Βουτσά-Ρεντζεποπούλου
Η ηρωίδα της ταινίας, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον ατομικισμό και τη συλλογική δράση, την πολυτέλεια της αποχής της από τα κοινά και τη συναισθηματική δυσκολία συμμετοχής της σε αυτά. Η Αθήνα, η πόλη της, είναι σαν ένα καράβι που πλέει στο Αιγαίο με επιβάτες όλων των πολιτισμών. Το καράβι δεν τους χωράει όλους και ο ταξικός κανιβαλισμός ξεκινά. Θα καταφέρει να σώσει το επόμενο παιδί που πρόκειται να φαγωθεί; Με τους: Χρυσαλένα Χριστοπούλου, Ευθύμη Χαλίδη, Σεταγιές Περζάντ.

«Πρόστιμo»
«Πρόστιμo»

Πολίτης Tρίτης Hλικίας του Μαρίνου Καρτίκκη
Ο Θεοχάρης, ένας ηλικιωμένος και μοναχικός άντρας, καταφεύγει κάθε βράδυ στο νοσοκομείο για να περάσει τη νύχτα. Κοιμάται στους πάγκους και τις καρέκλες των εξωτερικών ιατρείων γιατί φοβάται να μείνει μόνος. Κάθε πρωί επιστρέφει στο σπίτι του, όπου μοναδική του συντροφιά είναι η γάτα του και οι αναμνήσεις του. Ένα βράδυ τον ανακαλύπτει μια νεαρή νοσοκόμα, η Ευγενία, και προσπαθεί να μάθει περισσότερα γι’ αυτόν. Ο Θεοχάρης είναι αρχικά επιφυλακτικός και αρνείται να της δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Σταδιακά όμως αρχίζει να χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο και η Ευγενία προσπαθεί να τον βοηθήσει. Με τους: Αντώνη Κατσαρή, Μαρίνα Αργυρίδου, Λένια Σορόκου, Γιόλα Κλείτου.

Πράσινη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου
H Άννα υποφέρει από αμνησία, όμως θυμάται πώς να μαγειρεύει. Βρίσκει δουλειά και φιλοξενία σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα. Στην κουζίνα, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και σε παλιές ξεχασμένες συνταγές, αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της. Τα απλά αλλά πεντανόστιμα φαγητά της ξυπνάνε αναμνήσεις στους θαμώνες και δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα σε αυτούς και στην Άννα. Όμως τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Ρούλα πέφτει τυχαία πάνω στην Πράσινη Θάλασσα και ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Άννας. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Γιάννης Τσορτέκης, Τάσος Παλαντζίδης, Χρήστος Κοντογιώργης.

Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη
Ο Βαγγέλης βγάζει τα προς το ζην πουλώντας κάνναβη. Προσπαθεί να πιάσει μια μόνιμη δουλειά, όμως το στιγματισμένο ποινικό του μητρώο δεν το επιτρέπει. Όταν οι γείτονές του απειλούν να τον καταδώσουν στην αστυνομία, ο Βαγγέλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του και να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του. Εκεί θα γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της, τον Πέτρο, έναν μπράβο και συνεργάτη του υποκόσμου των νοτίων προαστίων. Ο Πέτρος προσφέρει διέξοδο στο οικονομικό του πρόβλημα, ωθώντας τον να συμμετάσχει στις «δουλειές» που οργανώνει για τον κόσμο της νύχτας. Όμως ο Βαγγέλης δεν θέλει να ανήκει στον κόσμο της νύχτας. Με τους: Βαγγέλη Ευαγγελινό, Στάθη Σταμουλακάτο, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλη Αναστασίου.

Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντερμαν
Μια αργοπορημένη ενηλικίωση ενός εκκεντρικού και λίγο αλαφροΐσκιωτου Ράφτη που ζει απομονωμένος στο μικρόκοσμο του οικογενειακού ραφτάδικου. Στα πρόθυρα να τα χάσει όλα, παίρνει επιτέλους φόρα: με ένα χειροποίητο ραφτάδικο σε ρόδες, επανεφεύρει τη ζωή και την τέχνη του. Αλλάζει τις νύφες στα Καμίνια και ερωτεύεται για πρώτη φορά στα 50. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος.

Σαρμάκο - Μια Ιστορία του Βορρά του Μάρκου Παπαδόπουλου
Οκτώβριος 1949: Λένε πως τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος, αλλά ακόμα οι άνθρωποι ζουν με τις επιπτώσεις και το μεγάλο χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους. Ο τεκετζής Αντώνης παραμένει ουδέτερος και διατηρεί το μαγαζί του. Τώρα ήρθε η ώρα του να κλείσει έναν ανοιχτό λογαριασμό από το παρελθόν. Καθώς τελειώνει μια δεκαετία και μια ολόκληρη εποχή, η κομπανία παίζει τα τελευταία ρεμπέτικα τραγούδια της. Με τους: Αλέξανδρο Νικολαίδη, Χριστίνα Δαγκάκη, Δημήτρη Κρίκο, Νίκο Πολοζιάνη.

«Daniel '16»
«Daniel '16»

Ξεπερνώντας τα σύνορα

Vasy's Odyssey του Βασίλη Παπαθεοχάρη
Μία ταινία δρόμου που προβάλει με χιούμορ και εγγύτητα την παράξενη και γλυκιά συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Μια διαδρομή που θα ταξιδέψει τους χαρακτήρες αλλά και τους θεατές από την Ισπανία στην Ελλάδα μέσω της Γαλλίας, Ιταλίας και Αλβανίας, σε ένα ταξίδι που οι πρωταγωνιστές θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους και θα εμβαθύνουν στις προσωπικές και οικογενειακές τους σχέσεις. Μια ταινία που σχετίζεται με την συνύπαρξη δύο αγνώστων κατά την διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού. Θα μας ταξιδέψουν στην γαστρονομία, το φολκλόρ, την παλιά παράδοση αντιμετωπίζοντας την δυσκολία επικοινωνίας που υπάρχει με τις ξένες γλώσσες. Μια αναζήτησή της ευτυχίας  μέσα από μυστικά, όνειρα και ελπίδες. Με τους: Βασίλη Παπαθεοχάρη, Μαρία Γκρεγκόριο, Αλεχάντρο Τάους.

Φιλικά Πυρά της Δάφνης Χαριζάνη
Μια Γερμανίδα κουρδικής καταγωγής, επαγγελματίας στρατιωτικός, συμμετέχει εθελοντικά σε μια αποστολή στο Ιράκ με σκοπό την εκπαίδευση Κούρδων που πολεμούν τον ISIS. Το αληθινό της κίνητρο, όμως, είναι η αναζήτηση της χαμένης αδελφής της. Με τους: Αλμίλα Μπαγκριάτικ, Τσιντμπέγντε Μπουλούτ, Μαριγιάμ Μπουμπάνι, Γιάννη Νιάρρο.

«All The Pretty Little Horses»
«All The Pretty Little Horses»

Μια δεύτερη ματιά

Pari του Σιαμάκ Ετεμάντι
Όταν ο Μπάμπακ, ένας Ιρανός φοιτητής στην Ελλάδα, δεν εμφανίζεται για να υποδεχτεί τους γονείς του στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η μητέρα του, η Παρί, αναγκάζεται να ξεκινήσει την αναζήτησή του σε μία ξένη πόλη. Ακολουθώντας τα βήματα του επα ναστάτη γιου της, χρησιμοποιεί τα πάντα και τους πάντες, για να φτάσει στις πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης αλλά και στα πιο άγνωστα βάθη της ψυχής της. Πρωταγωνιστούν: Μελίκα Φορουτάν, Σαχμπάζ Νοσίρ, Σοφία Κόκκαλη, Λένα Κιτσοπούλου, Αργύρης Πανταζάρας.

H Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ του Δημήτρη Μπαβέλλα
Ο Αντώνης Τιτσάνης και ο Χρήστος Φερτάκης είναι δύο φίλοι που συγκατοικούν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ζουν όπως μπορούν, είτε με τα ελάχιστα έσοδα από τις μικροδουλειές που κάνουν, είτε με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας του Χρήστου. Τους δυο φίλους ενώνει ο κοινός, πλατωνικός έρωτας για τη Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι φίλοι αποφασίζουν κι αυτοί να πάνε κόντρα στην τύχη τους ξεκινώντας την αναζήτηση της Λώρα. Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άννα Καλαϊτζίδου, Δάνης Κατρανίδης.

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη
Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «ωραία κοιμωμένη», η Όλγα, δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει… Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης.

«Pari»
«Pari»

Καθολικά προσβάσιμες προβολές

Μια Τρελή, Τρελή Οικογένεια του Ντίνου Δημόπουλου
Η Μίκα είναι μια νεαρή γυναίκα που ζει σε μια τρελή... οικογένεια. Η μητέρα της, η Πάστα Φλώρα, είναι αλλοπαρμένη, η μικρή της αδερφή ανεξέλεγκτη και ο –σχεδόν διαζευγμένος με τη μητέρα της– πατέρας είναι καλός αλλά δειλός. Ενώ είναι αρραβωνιασμένη με τον Μίκη, μια μέρα πριν το γάμο τους, πηγαίνει στη Βενετία και παντρεύεται τον Ανδρέα, ο οποίος αφού ανακαλύπτει τη φύση της οικογένειας της, χωρίζει την Μίκα και αναλαμβάνει να τους λογικέψει. Με τους: Τζένη Καρέζη, Μαίρη Αρώνη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Λίλη Παπαγιάννη.

Πρωινή Περίπολος του Νίκου Νικολαΐδη
Σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, μια γυναίκα βαδίζει ολομόναχη. Προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στη θάλασσα. Παντού παραμονεύουν παγίδες και η Πρωινή Περίπολος την παρακολουθεί. Οι μηχανισμοί της πόλης λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Ηλεκτρονικές φωνές καλούν τους ανύπαρκτους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Το σύστημα επικοινωνίας δουλεύει, οι κινηματογράφοι προβάλλουν ταινίες, οικεία πρόσωπα μιας περασμένης εποχής γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες. Ένας άντρας, από τους λίγους επιζώντες, που τώρα φρουρεί την πόλη, εμφανίζεται ξαφνικά κοντά της. Τη βοηθάει να φτάσει εκεί απ’ όπου κανείς δεν γύρισε για να πει αν στ’ αλήθεια υπάρχει… Στη θάλασσα. Θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, θα προσπαθήσουν να θυμηθούν το παρελθόν. Θα ξετυλίξουν μαζί το κουβάρι της μνήμης που μπλέχτηκε στη διάρκεια ενός ολέθρου. Μια σχέση βίας και θανάτου, μια ιστορία αγάπης σ’ έναν αβάσταχτο κόσμο, τι νόημα μπορεί να έχει; Με τους: Μισέλ Βάλεϊ, Τάκη Σπυριδάκη, Παναγιώτη Θανασούλη.

«Bella»
«Bella»

Μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες 21 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Για πρώτη φορά, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν και σε ειδικό τμήμα στο Film Market, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού. Πρόκειται για τις εξής:

Bella της Θέλγιας Πετράκη  
Dakar του Στέλιου Μωραϊτίδη  
Madonna F64.0 του Σταύρου Μαρκουλάκη 
Pashka του Ολτιόν Λίπε  
Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας του Κωστή Χαραμουντάνη  
Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη του Θανάση Τσιμπίνη
Βούτα του Δημήτρη Ζάχου
Η κλήση του Μάριου Ψαρά  
Μελατονίνη του Νίκου Πάστρα 
ΤΕΟ, ο γείτονάς μου του Χρήστου Καρτέρη 
Το νόημα του Αυγούστου του Μάνου Παπαδάκη 
Φυσαρμόνικα Μαν του Αλέξανδρου Σκούρα  
As if underwater της Ανθής Δαουτάκη   
The End of Suffering (a proposal) της Ζακλίν Λέντζου  
Πρώτος έρωτας του Χάρη Ραφτογιάννη  
Στα βήματα της της Αναστασίας Κρατίδη  
Goads της Ίριδας Μπαγλανέα  
Antivirus της Αναστασίας Σίμα  
Βιολέττα του Φοίβου Ήμελλου 
Το βάζο του Κυριάκου Ρόντση 
Ρόζα Κάιρο του Ζακ Σιμχά

«Μελατονίνη»
«Μελατονίνη»

Εν κατακλείδι, το φεστιβάλ στηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες, προγράμματα και βραβεία την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα που έχει πληγεί από την παρατεταμένη και ρευστή κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Για αυτό, μεταξύ άλλων, το φεστιβάλ δίνει φέτος screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με τη πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν, IDFA, Hot Docs, Nyon). Το φεστιβάλ προσφέρει, επίσης, μια πολύτιμη ευκαιρία στους έλληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ξένους επαγγελματίες. Ταινίες από τη φετινή ελληνική παραγωγή θα προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cinando –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως.

Σχετικά Θέματα

Τα must-see του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

02/11/2020

Τα must-see του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διαδικτυακά, αλλά «οπλισμένη» με πολλά δυνατά χαρτιά της φετινής παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής, η θεσσαλονικιώτικη διοργάνωση ανοίγει τις ψηφιακές πύλες της στο σινεφίλ κοινό, κάνοντας πράξη το φετινό μότο «σινεμά με κάθε τρόπο».

Βέρα Χιτιλόβα και Άνια Μπρέιεν σε πρώτο πλάνο στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

24/10/2020

Βέρα Χιτιλόβα και Άνια Μπρέιεν σε πρώτο πλάνο στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δύο σπουδαίες σκηνοθέτριες έχουν την τιμητική τους στα προς τιμήν τους αφιερώματα που ετοιμάζει η διοργάνωση.

Η Σοφία Εξάρχου σκηνοθετεί τα ευφάνταστα σποτ του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

20/10/2020

Η Σοφία Εξάρχου σκηνοθετεί τα ευφάνταστα σποτ του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης «σινεμά με κάθε τρόπο» παίρνει σάρκα και οστά δια χειρός της βραβευμένης σκηνοθέτιδας.

Ευαγγελινός και Μουρίκης «πληρώνουν» το «Πρόστιμο» (teaser)

16/10/2020

Ευαγγελινός και Μουρίκης «πληρώνουν» το «Πρόστιμο» (teaser)

Δείτε τα πρώτα πλάνα από τη νέα ταινία του Φωκίωνα Μπόγρη λίγο πριν την πρεμιέρα της στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα 3 διαφορετικά σενάρια διεξαγωγής του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

01/10/2020

Τα 3 διαφορετικά σενάρια διεξαγωγής του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο είναι η διοργάνωση που βρίσκεται ένα μήνα μακριά από την έναρξή της.

Πέντε ταινίες για δυνατές συγκινήσεις στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

18/09/2020

Πέντε ταινίες για δυνατές συγκινήσεις στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση ανακοινώνει την παρουσία μιας ξεχωριστής πεντάδας ταινιών που υπόσχονται να κερδίσουν τις εντυπώσεις των σινεφίλ.