Θέμα

Όλα τα κινηματογραφικά φεστιβάλ που μπορείτε να δείτε δωρεάν σε streaming

«Ιστορίες του Καλοκαιριού»
«Ιστορίες του Καλοκαιριού»

Η απάντηση του κινηματογράφου στο κλείσιμο, λόγω της πανδημίας, των σκοτεινών αιθουσών είναι απλή: όταν είμαστε μακριά από τις αίθουσες αναζητάμε ακόμα περισσότερο σινεμά. Για αυτό και όλα τα εγχώρια φεστιβάλ, αφού κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να υποστηρίξουν τους κινηματογράφους, ταυτόχρονα επέλεξαν να μη κλείσουν εξολοκλήρου τους προβολείς τους. Αντ’ αυτού οι δράσεις τους μεταφέρθηκαν διαδικτυακά, έτσι ώστε να μην επικρατήσει η σιωπή, αλλά η μοναδική συγκίνηση που προσφέρουν οι ταινίες.

Την τρέχουσα εβδομάδα μάλιστα έξι τουλάχιστον φεστιβάλ σήκωσαν online αυλαία, προσφέροντας στο κοινό ποιοτικό σινεμά από όλο τον κόσμο. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, όλες τις κινηματογραφικές διοργανώσεις που «τρέχουν» διαδικτυακά αυτήν τη στιγμή και μπορείτε να δείτε σε streaming δωρεάν.

14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (24-29/12)

«Βαβέλ, από τη Σιωπή στην Έκρηξη»
«Βαβέλ, από τη Σιωπή στην Έκρηξη»

Σταθερό σημείο συνάντησης δημιουργών και φίλων των ταινιών τεκμηρίωσης για πάνω από μια δεκαετία, το φεστιβάλ μεταφέρεται φέτος αποκλειστικά στην επίσημη ιστοσελίδα του. Εκεί θα βρείτε ντοκιμαντέρ όπως το «Βαβέλ, από τη Σιωπή στην Έκρηξη» (Μελέτης Μοίρας), το οποίο είναι αφιερωμένο στο θρυλικό περιοδικό κόμιξ. Ακόμα, ο «Γιώργος του Κέδρου», ένα homage για τη Δονούσα που ξεκίνησε το 1972 από τον Γιώργο Κολόζη για να ολοκληρωθεί 48 χρόνια αργότερα, από τον γιο του Γιάννη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο (25-29/11)

«Bella»
«Bella»

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία από τις Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση (WIFT GR) μπορεί πλέον να θεωρείται θεσμός, μιας και για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η διοργάνωση διεξάγεται μέσω της πλατφόρμας της Ταινιοθήκης (online.tainiothiki.gr). Σε αυτή θα βρείτε 5 μεγάλου και 14 μικρού μήκους ταινίες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίες αναδεικνύουν το ζήτημα της έμφυλης βίας, ενώ προκρίνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (25/11-4/12)

«Forget Me Not»
«Forget Me Not»

Το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Cinesquare, όπου και παρουσιάζει ένα ετερόκλητο πρόγραμμα ταινιών. Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 13 φιλμ, εκ των οποίων τέσσερα ελληνικά («Digger», «Ντάνιελ ‘16», «Ποιος, ποιος θα Φαγωθεί;», «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας»), ενώ φιλοξενούνται εξαιρετικά ενδιαφέρονται αφιερώματα σε ταινίες που σχετίζονται με το 1821, σπάνια sci-fi, ανεξερεύνητα ελληνικά φιλμ και επιλεγμένες ταινίες των Ερίκ Ρομέρ και Τάκη Κανελλόπουλο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10ο Φεστιβάλ Micro μ (26-29/11)

«Cloud»
«Cloud»

Διοργάνωση που αποτελεί σταθερή στάση για πολλές ελληνικές μικρού μήκους κάθε χρόνο, το Micro μ φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα εγχώρια κινηματογραφικά πράγματα και παρά την πανδημία, μένει πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με τους σινεφίλ. Μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, ακολουθείστε τις οδηγίες και ανακαλύψτε τα νέα ταλέντα του ελληνικού σινεμά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου (26/11-6/12)

«Ψηφιακή Πραγματικότητα»
«Ψηφιακή Πραγματικότητα»

Αφού συμπλήρωσε μία γεμάτη δεκαετία διοργανώσεων, το αγαπημένο του σινεφίλ κοινού Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest επιστρέφει μέσω της ιστοσελίδας του. Πολιτικές ταινίες, αφηγήσεις ανθρώπων από απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, αλλά και την Ελλάδα σας περιμένουν σε ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου (από 27/11)

«Μια Απλή Γυναίκα. Ζέλντα»
«Μια Απλή Γυναίκα. Ζέλντα»

Από αυτήν και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, συντονιζόμαστε στη σελίδα της ισραηλινής πρεσβείας στο Facebook, όπου και θα δημοσιεύονται οι κωδικοί πρόσβασης για τέσσερεις συνολικά ταινίες οι οποίες αφορούν σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς (κάθε ταινία έχει περιορισμό 1.000 θεάσεων). Τα φιλμ που παρουσιάζονται είναι τα: «Μια Απλή Γυναίκα. Ζέλντα», «Τα πέντε σπίτια της Λέα Γκόλντμπεργκ», «Λεβαντίνα. Ζακλίν Καχάνοφ» και «Τα Επτά Μονοπάτια».

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (28/11-5/12)

«When Hitler Stole Pink Rabbit»
«When Hitler Stole Pink Rabbit»

Κάθε χρόνο στον Πύργο Ηλείας, αλλά παράλληλα και σε πολλές ακόμα πόλεις, η καρδιά του σινεμά χτυπά δυνατά χάρη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιείται μια πραγματική γιορτή με νεαρούς σινεφίλ να κατακλύζουν τις αίθουσες και τους δρόμους του Πύργου, συντηρώντας μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στην πόλη. Φέτος όμως, λόγω των γνωστών σε όλους συνθηκών, η 23η διοργάνωση μεταφέρει τις δράσεις της σε ειδική πλατφόρμα, όπου σας περιμένουν περισσότερες από 100 απολαυστικές ταινίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.