Κριτική

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου

Από -

Σ’ ένα από τα πρώτα πλάνα της ταινίας, το οποίο θα είναι και το τελευταίο της, βλέπουμε το πρόσωπο του Ότο να αντανακλάται στις κόρες των ματιών της Άνα· δύο κύκλους από τους πολλούς με τους οποίους είναι γεμάτη η εικονογραφία, αλλά και οι ιδέες αυτών των «Εραστών…». Της τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας του 63χρονου σήμερα Βάσκου Χούλιο Μέντεμ («Cows», «The Red Squirrel», «Tierra»), ο οποίος μετά το 2001 και «Το Σεξ και η Λουσία» ξέμεινε από κινηματογραφικές εμπνεύσεις.

Εδώ όμως τις έχει περίσσιες και τις αναπτύσσει πάνω στο μοτίβο της κυκλικής επανάληψης και στην έννοια της μοίρας. Είναι αυτή μια καρμική σύμπτωση με σκοπό και νόημα ή απλώς διαμέσου της οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη μια (φυσική) πραγματικότητα που δεν έχει ούτε σκοπό ούτε νόημα; Την απάντηση καλούνται να βρουν η Άνα με τον Ότο, οι οποίοι γνωρίζονται σε ηλικία οκτώ ετών. Είναι η αρχή μιας μοναδικής ερωτικής ιστορίας, η οποία θα εξελιχθεί με περιπετειώδη τρόπο, για να κλείσει 17 χρόνια αργότερα στη Φινλανδία και τον αρκτικό κύκλο.

Ο Μέντεμ θα τονίζει διαρκώς (τα καρκινικά ονόματα των ηρώων, η γνωριμία τους γίνεται μέσω μιας μπάλας) πως τα πάντα γύρω τους, αλλά και η ίδια η κοινή πορεία τους, κινούνται κυκλικά, παίζοντας με τις ιδέες της επανάληψης, της προδιαγεγραμμένης διαδρομής και του ανεξήγητα τυχαίου. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες εκβιάζει αυτά τα θέματα/ερωτήματα, ειδικά στο δεύτερο, ενήλικο μέρος, η αφηγηματική φρεσκάδα του, όμως, είναι ακαταμάχητη. Το ίδιο και οι ευρηματικές σεναριακές λοξοδρομήσεις του, ο ερωτισμός των εικόνων του και ο συγκινητικός ρομαντισμός των ηρώων του.

Ισπανία. 1998. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

banner