Κριτική

Οι Εξομολογήσεις

Από -

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους μιας ιδιαίτερα κρίσιμης σύσκεψης των G8 είναι κι ένας Ιταλός μοναχός, ο οποίος το βράδυ της παραμονής της συναντά ιδιαιτέρως τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το επόμενο πρωί ο τελευταίος βρίσκεται νεκρός. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «Ζήτω η Ελευθερία!» προσπαθούν αμήχανα να αμπαλάρουν με πιο δραματικά και διδακτικά χρώματα την ίδια καταγγελτική πολιτική σάτιρα.

Χρησιμοποιώντας ένα παμπάλαιο σεναριακό τρικ –η μυστική αντικατάσταση ενός πολιτικού ηγέτη από κάποιον που του μοιάζει– κι εκμεταλλευόμενος το πολύπλευρο ερμηνευτικό ταλέντο του Τόνι­ Σερβίλο, ο Σικελός Ρομπέρτο Αντό γνώρισε πριν από τρία χρόνια διεθνή επιτυχία με την πολιτική σάτιρά του «Ζήτω η Ελευθερία!». Με στυλοβάτη τον πάντα φερέγγυο Ιταλό σταρ και διατηρώντας την ίδια ουμανιστική­, καταγγελτική αλλά και ιδεολογικά­ αόριστη ματιά του πάνω στο ­οικονομικά και κοινωνικά ταραγμένο ευρωπαϊκό παρόν, επιχειρεί ακόμη ένα πολιτικό κινηματογραφικό σχόλιο, κατεβάζοντας αυτήν τη φορά τους κωμικούς τόνους, αλλά προσθέτοντας άφθονο μυστήριο και διακριτικό σασπένς.
Μια συνάντηση των G8 είναι έτοιμη να ξεκινήσει επί γερμανικού εδάφους. Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους είναι κι ένας Ιταλός μοναχός, ο οποίος το βράδυ πριν από την κρίσιμη σύσκεψη συναντά ιδιαιτέρως τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντανιέλ Ροσέ. Το επόμενο πρωί ο τελευταίος βρίσκεται νεκρός κι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι ορατών και αόρατων συμφερόντων ξεκινάει με κρίσιμο ρυθμιστή (του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μέλλοντος) τον σιωπηλό ιερωμένο. Χρησιμοποιώντας από παραπλανητικές τακτικές μέχρι απειλές κι εκβιασμούς, όλοι θέλουν να μάθουν ποια ήταν τα τελευταία λόγια του Ροσέ, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να διευκρινίσει­ αν πρόκειται για δολοφονία ή αυτοκτονία, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τις διεθνείς αγορές.

Η ιστορία έχει ζουμί, αλλά οι χαρακτήρες του Αντό διαθέτουν ελάχιστο βάθος και μηδενική δραματική βαρύτητα για να το εκμεταλλευτούν. Πιόνια μιας –όχι και τόσο– περίτεχνης παρτίδας σκάκι, όλοι οι συμμετέχοντες συμπεριφέρονται εξαρχής σαν καθαρά σχήματα-φορείς απλοϊκών ιδεών και παραμένουν έτσι μέχρι το μαγικά (;) ρεαλιστικό φινάλε. Επιπλέον, ο σχεδόν βωβός ρόλος του πατέρα Σάλους δεν βοηθάει τον Σερβίλο να κατασκευάσει έναν αληθινά μυστηριώδη ήρωα που θα κρατήσει ζωντανό το αφηγηματικό ενδιαφέρον, ενώ, όπως και στο «Ζήτω η Ελευθερία!», η πολιτική άποψη του σεναριογράφου/σκηνοθέτη αποδεικνύεται ανώδυνα γενικόλογη, διδακτικά συναισθηματική και αφελώς αντικαπιταλιστική.

Ιταλία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Σχετικά Θέματα