Νέα

Οι αποκατεστημένες ταινίες του Γουόνγκ Καρ-γουάι έρχονται στο Cinobo

«Chungking Express»
«Chungking Express»

Το μεγάλο πρότζεκτ αποκατάστασης των ταινιών του Γουόνγκ Καρ-γουάι φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από την πλατφόρμα του Cinobo, για να μας θυμίσει τις εμβληματικές ταινίες του σκηνοθέτη, όπως τις ξαναβλέπει και ο ίδιος. Επιστρέφοντας στην αρχική μορφή που τις είχε οραματιστεί, ο Καρ-γουάι ανασκευάζει δημιουργικά τις ταινίες του για να προσεγγίσει την πρώτη του επιθυμία για το τελικό αποτέλεσμα, κάνοντας τέτοιες παρεμβάσεις σε ήχο και εικόνα που να μην απομακρύνονται μεν από το πώς τις γνώρισε το κοινό αλλά να ταιριάζουν περισσότερο στο αισθητικό του όραμα.

banner

Έχοντας ως οδηγό το ρητό «κανείς δεν μπορεί να μπει δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, γιατί ούτε το ποτάμι είναι το ίδιο μα ούτε και ο άνθρωπος», ο σκηνοθέτης φροντίζει να τονίσει πως οι κόπιες αυτές δεν είναι απλά μια επανακυκλοφορία, αλλά μια καινούργια δουλειά με αφετηρία ένα διαφορετικό και σίγουρα πιο προχωρημένο σημείο της καριέρας του. Η ψηφιακή αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε από την L’Immagine Ritrovata, υπό την εποπτεία του Γουόνγκ Καρ-γουάι.

«Ερωτική Επιθυμία»
«Ερωτική Επιθυμία»

Ανάμεσα στις αποκατεστημένες σε 4K κόπιες θα δούμε τα πρωτότυπα aspect ratios που είχαν αλλάξει για να μπορέσουν οι ταινίες να προβληθούν σε βίντεο («Chungking Express» και «Ερωτική Επιθυμία») και μετατροπή του φορμάτ σε σινεμασκόπ που διαμορφώνει μια διαφορετική οπτική για την απόσταση των χαρακτήρων («Έκπτωτοι Άγγελοι»). Επιπλέον, ο ήχος γίνεται 5.1 surround, η «Ερωτική Επιθυμία» αποκτά νέο μιξάζ και νέοι τίτλοι υπενθυμίζουν στο κοινό πώς πρόκειται για νέο, αποκατεστημένο υλικό, δίνοντας παράλληλα μια αίσθηση συνοχής. Ακόμα και στο «Ευτυχισμένοι Μαζί», όπου μια πυρκαγιά κατέστρεψε κάποια από τα αρνητικά του φίλμ, οι περισσότερες σκηνές προβάλλονται με καλύτερη ποιότητα, με κύρια πρακτική διαφορά τη μικρότερη έκταση μερικών μονολόγων.

banner

Όσον αφορά στον προγραμματισμό, οι προβολές ξεκινούν στις 22 Μαρτίου με το σπαραξικάρδιο «Chungking Express», και συνεχίζουν στις 24 και 26 του μήνα με τα «Έκπτωτοι Άγγελοι» και «Ευτυχισμένοι Μαζί» αντίστοιχα. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι για τις δύο πιο χαρακτηριστικές και αισθητικά άψογες ταινίες του: τα «Ερωτική Επιθυμία» και «2046» θα προβληθούν σε επιλεγμένες θερινές αίθουσες ενώ θα ανέβουν και στο Cinobo για online θεάσεις.

Σχετικά Θέματα