Κριτική

Οι Απίθανοι 2

Από -

Ένα οικογενειακό δράμα γίνεται κωμωδία και αυτό υπερηρωική περιπέτεια στο πλέον πολυδιάστατο, θεαματικό και απολαυστικό καρτούν της Pixar τα τελευταία χρόνια.

Στο μαγικό κόσμο της Pixar οι «Απίθανοι» κρατούν περίοπτη θέση ανάμεσα σε μια σειρά από μοναδικά κινηματογραφικά επιτεύγματα. Είναι η πρώτη ταινία της εταιρείας με πρωταγωνιστές ανθρώπινους χαρακτήρες, οι οποίοι ακόμη και ως υπερήρωες είναι πιο αληθινοί, ζωντανοί και τρισδιάστατοι από όσο σχεδόν όλοι οι ήρωες των υπόλοιπων μπλοκμπάστερ μαζί. Τα Όσκαρ καλύτερου animation και ηχητικού μοντάζ, όπως και οι υποψηφιότητες για το πρωτότυπο σενάριο και τον ήχο, ήταν η ελάχιστη επιβράβευση για την πρωτότυπη προσέγγιση του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μπραντ Μπερντ στην ποπ κουλτούρα των ’60s, στα κατασκοπικά θρίλερ, στις υπερηρωικές περιπέτειες και τις μοντέρνες οικογενειακές κωμωδίες, οι οποίες έκρυβαν μέσα τους και μια λοξή ματιά στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Έπειτα από 14 χρόνια η οικογένεια των Απίθανων επιστρέφει προσπαθώντας να σώσει την πόλη της από τον πανούργο Υποχθόνιο. Η επιχείρηση όμως όχι μόνο δεν στέφεται με επιτυχία, αλλά πολλαπλασιάζει και τις καταστροφές στην πόλη, αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση να αποσύρει το πρόγραμμα υποστήριξης των υπερηρώων, οι οποίοι κηρύσσονται πλέον παράνομοι. Έτοιμοι να επιστρέψουν, λοιπόν, στη ρουτίνα της κανονικής ζωής, οι Παρ δέχονται μια δελεαστική πρόταση. Ένας πλούσιος επιχειρηματίας τούς δίνει την ευκαιρία να ηγηθούν μιας καμπάνιας, η οποία μέσω της προβολής της από τα media θα αποκαταστήσει τη φήμη τους. Μόνο που η πρώτη που θα την ξεκινήσει θα είναι η Ελαστίνα, γεγονός που σημαίνει πως ο κ. Απίθανος πρέπει να μείνει στο σπίτι και να προσέχει τα παιδιά.

Η αλληλεπίδραση κοινότοπης καθημερινότητας και θεαματικής φαντασίας, η οποία λειτούργησε τόσο –μα τόσο– έξυπνα στην πρώτη ταινία, στηρίζει και το εξίσου ευρηματικό σίκουελ. Ταυτόχρονα η προβεβλημένη, περιπετειώδης ζωή της Ελαστίνα αντιπαρατίθεται με την εκνευριστική, μαμαδίστικη ρουτίνα του Μπομπ (και όχι κ. Απίθανου πια), σχολιάζοντας όχι μόνο τη σχέση των δύο φύλων με την έννοια του δυναμισμού και της καριέ­ρας αλλά και την αφανή... ηρωική διάσταση της οικοκυρικής και της ανατροφής των παιδιών.

Είναι, πράγματι, αξιοθαύμαστο πώς το πολυδιάστατο σενάριο του Μπραντ Μπερντ από τη μία μένει πιστό στις κόμικς απαιτήσεις του υλικού του και από την άλλη αναλύει όλο και βαθύτερα την ανθρώπινη, αντιφατική διάσταση χαρακτήρων (η ζήλια του Μπομπ, η ερωτική απογοήτευση της Βάιολετ, η φιλοπόλεμη διάθεση του μικρού Ντας), περνώντας από το οικογενειακό δράμα στην ξεκαρδιστική κωμωδία και από εκεί στην υπερηρωική περιπέτεια, μέσα από μια συναρπαστική πλοκή­ κι έναν ευφάνταστο συνδυασμό φουτουριστικής εικονογραφίας των ’60s και μοντέρνας, hi-tech φαντασμαγορίας. Προσθέστε σε όλα αυτά κάποιες βιτριολικές σπόντες για το πώς το (άβουλο) κοινό υποδέχεται τις superhero movies και τον Τζακ-Τζακ, το πιο διαολεμένα χαριτωμένο κινηματογραφικό μωρό, κι έχετε το πλέον πολυεπίπεδο, θεαματικό και απολαυστικό καρτούν της Pixar τα τελευταία χρόνια.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

banner

Σχετικά Θέματα