Κριτική

Οι Άγνωστοι Αθηναίοι

Από -

Γιατί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα, σκυλιά κατά κύριο λόγο, ενώ στο κέντρο της Αθήνας συμβαίνει εντελώς το αντίθετο; Η βραβευμένη σκηνοθέτις των «Δονούσα», «Χαμένες Νύχτες» και «Eduart» Αγγελική Αντωνίου, η οποία ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου, κινηματογράφησε επί έξι σχεδόν χρόνια αυτούς τους τετράποδους κατοίκους της αθηναϊκής πρωτεύουσας αναζητώντας μια απάντηση. Βρήκε κάτι περισσότερο, το οποίο είχε να κάνει με τη διαρκώς μεταλλασσόμενη καθημερινότητα της μεγαλούπολης και τη σχέση των ελεύθερων όσο και απροστάτευτων ζώων με τους ανθρώπους. Ανθρώπους οι οποίοι τα προσπερνούν αδιάφοροι και ανθρώπους οι οποίοι τα φροντίζουν με θαυμαστή αφοσίωση.

Έτσι, μαθαίνουμε για τον «φυλακισμένο» Άρη, τους μπαρόβιους Κωνσταντίνο και Ορφέα, τον «πεντάστερο» Γλύκα, αλλά και τους προστάτες τους, όπως ο θυμόσοφος Σπύρος και ο ακούραστος Αχιλλέας. Χωρίς επεξηγηματικό λόγο off, οι τραβηγμένες από το ύψος των περιπλανώμενων σκύλων εικόνες αποτυπώνουν ρεαλιστικά και διακριτικά ποικίλες όψεις της σύγχρονης αστικής ζωής. Τα λόγια που απευθύνονται στην κάμερα συμπληρώνουν αυτό το ανθρωπογεωγραφικό παζλ, το οποίο από το 2014 έως σήμερα έχει αλλάξει όψη. Έχει αλλάξει και τις συμπεριφορές των θαμώνων αλλά και των επισκεπτών του κέντρου της Αθήνας, κάτι το οποίο αυτό το αφοπλιστικής απλότητας ντοκιμαντέρ θίγει χαμηλόφωνα, κρατώντας πάντα σε πρώτο πλάνο τους τετράποδους πλάνητες επί και πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Η ρουτίνα τους επαναλαμβάνεται κουραστικά κάποιες φορές, αλλά μέσα απ’ αυτήν ακτινογραφείται μια απόλυτα οικεία μας πραγματικότητα από μια εντελώς πρωτότυπη οπτική γωνία. Πτυχές της αναδεικνύονται με τρυφερότητα και μας συγκινούν (η έλλειψη επικοινωνίας, η καθημερινότητα της οικονομικής κρίσης), ενώ άλλες απλώς θίγονται επιδερμικά (η υπό διαπραγμάτευση έννοια της ελευθερίας, η μη ασφαλής πλευρά της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων).

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 76΄. Διανομή: FILMTRADE.