Φεστιβάλ

Οδηγίες δωρεάν θέασης των ταινιών του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

«Forget Me Not»
«Forget Me Not»

Προ των πυλών βρίσκεται το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (25/11-4/12) το οποίο φέτος διεξάγεται για πρώτη φορά δωρεάν και εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Cinesquare.

Καθώς λοιπόν το φεστιβάλ είναι έτοιμο να ανάψει τους ψηφιακούς προβολείς του στις 25/11 (10.00), οι άνθρωποι της διοργάνωσης ενημερώνουν τους σινεφίλ για τα απλά βήματα που πρέπει να κάνουν ώστε να παρακολουθήσουν τις ταινίες του προγράμματος. Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες για τη θέαση του Πανοράματος και παρακάτω τις απαραίτητες διευκρινήσεις:

- Κάθε ταινία θα προβληθεί για μία (1) μόνο μέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα προβολών.
- Όλες οι προβολές έχουν γεωγραφικό περιορισμό στην Ελλάδα.
- Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη από τις 10 το πρωί (10.00 πμ) την ημέρα προγραμματισμού της, έως τις 10 το πρωί της επόμενης, οπότε και θα διακόπτεται η προβολή. Κατά συνέπεια, μην ξεκινήσετε την προβολή π.χ. στις 9 το πρωί, γιατί θα χάσετε το τέλος!
- Υπάρχει όριο 500 προβολών για κάθε ταινία, χωρίς τη δυνατότητα προκράτησης θέσης. Μόνο οι 500 πρώτοι θεατές θα μπορέσουν να δουν την κάθε ταινία. Κατ' εξαίρεση, σε κάποιες ταινίες το όριο θεατών που μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε είναι μικρότερο.
- Όσο διαρκεί το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, οι ταινίες της ημέρας θα εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα. Κλικάρετε τη φωτογραφία τους για να μεταφερθείτε στη σελίδα τους, στην πλατφόρμα του CINESQUARE.
- Σε διάφορα σημεία του website του φεστιβάλ, panoramafest.org, θα βρείτε το λογότυπο του Cinesquare. Κλικάρετέ το και θα μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ενότητα της πλατφόρμας.
- Όσο βρίσκεστε στην πλατφόρμα Cinesquare, μπορείτε να περιηγηθείτε στον πλήρη κατάλογο των ταινιών μας, ο οποίος έχει αναρτηθεί κι εκεί.

Δείτε το ημερήσιο πρόγραμμα προβολών του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου εδώ.

Παράλληλα, το φεστιβάλ ανακοινώνει τη διεξαγωγή της διαδικτυακής συζήτησης «Ελληνικός κινηματογράφος και διανομή» (2/12, 19.00), η οποία θα μεταδοθεί μέσω του επίσημου καναλιού του Πανοράματος στο YouTube. Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Ηλίας Δημητρίου, Βασίλης Μαζωμένος, Δημήτρης Τσιλιφώνης και Άγγελος Κοβότσος (εκπροσωπώντας και την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ), η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Feelgood Entertainment Eιρήνη Σουγανίδου, o αιθουσάρχης Μπάμπης Κονταράκης (Άστορ) και το Eλληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκπροσωπήσει η Δ/ντρια της Hellas Film, Αθηνά Καλκοπούλου. Τη συζήτηση συντονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ο οποίος αναλύει το σκεπτικό του πάνελ:

«Ένα από τα μεγάλα, και άλυτα μέχρι σήμερα, προβλήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου είναι η διανομή των ελληνικών ταινιών. Η κάλυψη των αιθουσών με τις μεγάλες, αμερικανικές βασικά, παραγωγές και με ταινίες βάσει των συμφωνιών των διανομέων με τις μεγάλες εταιρίες (και με τους αιθουσάρχες που κλείνουν τις ταινίες) για εξασφάλιση των πιο εμπορικών εβδομάδων τους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη διανομή και προβολή των ελληνικών ταινιών, ιδιαίτερα όσων θεωρούνται "καλλιτεχνικές" (που αυτόματα, και πολύ λανθασμένα, μεταφράζεται σε "αντί-εμπορικές"). Με αποτέλεσμα οι ταινίες αυτές, όπως και αντίστοιχες ευρωπαϊκές, να προγραμματίζονται για προβολή ανάμεσα στις κενές εβδομάδες, όταν δηλαδή ορισμένες αίθουσες δεν έχουν άλλη ταινία για προβολή ή τις εβδομάδες προς το τέλος της σεζόν, περίοδος που θεωρείται αντιεμπορική για την προβολή των μπλοκμπάστερ ή ταινιών των μεγάλων στούντιο.
Στο παρελθόν η Ελλάδα προσπάθησε να δώσει κάποια λύση (δυστυχώς πρόχειρη, χωρίς το αναγκαίο αποτέλεσμα), σήμερα όμως, κι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν βρει τρόπους για την ενίσχυση της εθνικής τους κινηματογραφίας, είναι πια καιρός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συνέπεια και σε βάθος, και να προτείνουμε τις αναγκαίες λύσεις.
Το σκεπτικό αυτό ήταν που μας ώθησε να προγραμματίσουμε το αφιέρωμα "Δεύτερη ευκαιρία" (και που ελπίζουμε να συνεχίσουμε και σε επόμενες χρονιές) και να διοργανώσουμε τη συζήτηση γύρω από το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Συζήτηση που σίγουρα δεν πρόκειται να δώσει την αναγκαία λύση αλλά που ελπίζουμε να θέσει κάποιες βάσεις για την εξεύρεσή της».

Σχετικά Θέματα